József Attila Gimnázium (Budapest)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
József Attila Gimnázium

Az iskola épülete a Fehérvári út felől nézve
Az iskola épülete a Fehérvári út felől nézve
Alapítva 1950. augusztus 31.
Hely Magyarország, Budapest XI. kerülete
Típus középiskola
OM-azonosító 034982
Elérhetőség
Cím 1117 Budapest, Váli u. 1.
Elhelyezkedése
József Attila Gimnázium (Budapest)
József Attila Gimnázium
József Attila Gimnázium
Pozíció Budapest térképén
é. sz. 47° 28′ 34″, k. h. 19° 02′ 52″Koordináták: é. sz. 47° 28′ 34″, k. h. 19° 02′ 52″
A József Attila Gimnázium weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz József Attila Gimnázium témájú médiaállományokat.

A József Attila Gimnázium Budapest XI. kerületében fekvő magyar középfokú oktatási intézmény, amely az államosított Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium jogutódja volt, majd a rendszerváltás után ismét újraindult Budai Ciszterci Szent Imre Gimnáziumtól napjainkban különálló intézményként működő gimnázium. A Szent Imre Gimnázium épületéből való kiköltözése – és egy ideiglenes elhelyezés – után az azóta megszűnt Váli utcai Általános Iskola épületében működik. Névadója József Attila költő.

Épülete[szerkesztés]

Az iskolának jelenleg helyet adó, 1910 novembere és 1911 novembere között Orbán Jenő és Sándy Gyula tervei szerint épült épület a Fehérvári út és a Váli utca sarkán helyezkedik el, és korábban a Községi Elemi és Polgári Leányiskola működött benne. Ennek jogutódja a Váli utcai Általános Iskola volt, majd 1970 és 2008 között itt működött a Kolos Richárd Finommechanikai és Műszeripari Szakközépiskola is.

Története[szerkesztés]

Maga a József Attila Gimnázium sokáig nem itt, hanem a mai Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium Villányi úti épületében, annak jogutódjaként működött, mivel az intézményt az 1950-es években a szocialista államvezetés államosította, és névadóját a keresztény egyházi körökben példaértékű életűnek tartott Szent Imre hercegről a szocializmussal jobban összeköthető József Attila költőre változtatta. A rendszerváltozás után a ciszterci rend visszaigényelte korábbi iskolaépületeit, a József Attila Gimnáziumot pedig 1997-ben az Egry József Általános Iskola épületébe költöztették. Ezt követően kimenő rendszerben bizonyos osztályok továbbra is a Szent Imre Gimnázium épületében tanultak.

Nem bizonyult megfelelőnek azonban az Egry József Általános Iskola épületébe költözés, mert a két intézmény nem olvadt össze, és nehézségek mutatkoztak az egymás mellett élés tekintetében is, elsősorban a helyhiány miatt. Ekkor döntött úgy a XI. kerület önkormányzata, hogy a rendszerváltás után 340 főre csökkent létszámú Váli utcai Általános Iskola épületébe költözteti a József Attila Gimnáziumot. Hosszas tervezgetések és egyeztetések után a Váli utcai Általános Iskola megszűnt és épületébe a József Attila Gimnázium költözött.

A József Attila Gimnáziumról azonban leválasztották az általános iskolai részt és ezt összevonva a Váli utcai Általános Iskolával, az Egry József Általános Iskola épületében működtették tovább Lágymányosi Általános Iskola néven, amely 2000-ben 720 tanulóval indult.

Igazgatói[szerkesztés]

  • 1949 – 1953: Lukács Sándor
  • 1953 – 1961: Fiala Albert
  • 1961 – 1972: Dr. Divinyi Mihály
  • 1972 – 1976: Dr. Hegedűs Ferenc
  • 1976 – 1992: Dr. Palotás János
  • 1992 – 1997: Dr. Párdányi Miklós
  • 1997 – 2012: Törőcsik Zita
  • 2012 – : Juhász András

Története áttekinthetőbben ábrázolva[szerkesztés]

 
 
 
 
Megnyílik a Ciszterci Rend budapesti I. kerületi Szent Imre Főgimnáziuma a Fehérvári úti Községi Elemi és Polgári Leányiskola III. emeletén (1912)
 
 
 
Megnyílik a Fehérvári úti Községi Elemi és Polgári Leányiskola, későbbi nevén Váli utcai Általános Iskola (1912)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A Ciszterci Rend budapesti I. kerületi Szent Imre Főgimnáziuma a Villányi úti új épületbe költözik (1929)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A József Attila Gimnázium a Ciszterci Rend budapesti I. kerületi Szent Imre Főgimnáziuma épületében megnyílik annak jogutódjaként (1950)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A Ciszterci Rend budapesti I. kerületi Szent Imre Főgimnáziuma Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium néven eredeti épületében külön újraindul (1997)
 
A József Attila Gimnázium az Egry József Általános Iskola épületébe költözik (1997)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A József Attila Gimnázium a Váli utcai Általános Iskola épületébe költözik (2000)
 
A József Attila Gimnázium általános iskolai része és a Váli utcai Általános Iskola összeolvad, és létrejön a Lágymányosi Általános Iskola (2000)
 
 
 
 
 

Képtár[szerkesztés]

Videófelvételek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]