Budafok kocsiszín

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Budafok kocsiszín
A Budafok kocsiszín épületei a 2016 augusztusi lebontás előtt
A Budafok kocsiszín épületei a 2016 augusztusi lebontás előtt
Település
Elhelyezkedése
Budafok kocsiszín (Magyarország)
Budafok kocsiszín
Budafok kocsiszín
Pozíció Magyarország térképén
é. sz. 47° 26′ 25″, k. h. 19° 02′ 10″Koordináták: é. sz. 47° 26′ 25″, k. h. 19° 02′ 10″
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Budafok kocsiszín témájú médiaállományokat.
Albertfalva-forgalmitelep2.jpg

A Budafok kocsiszín vagy Forgalmi telep Budapesten a XI. kerületben, Albertfalván, a Fehérvári út 247. szám alatt található. Az eredeti épületek egy része (a Fehérvári út keleti oldalán) ma már más felhasználást nyert, a vasút és a Fehérvári út közé eső területen lévőket – kettő kivételével – a vágányhálózattal együtt – az új, CAF villamosok érkezéséhez kapcsolódó átépítés[1] során – 2016 augusztusában teljesen elbontották.

Az átépítés során a külső vágánykapcsolatokat teljesen újragondolták, a korábbiakkal ellentétben a kocsiszín vágányait a villamosvonaltól kerítéssel választották el, dél felől is közvetlenül be lehet járni a kocsiszínbe (korábban csak irányváltással volt ez megoldott), és a korábbi (északi) kihúzóvágány oldaláról is bejárhatnak majd a villamosok. A kocsiszín vágányait (kivéve a legnyugatibb, összekötő vágányt) fedetté tették.

Története[szerkesztés]

A kocsiszín négyvágányos volt, 1914-ben épült, kivitelezésére a Hoffer és Sorg cég kapott engedélyt. Egyben BHÉV kocsiszínként is működött.
1963-ban itt készült az első MIXA típusú HÉV motorvonat prototípusa. Ugyanebben az évben Dél-Budai HÉV megszűnése miatt a remiz vágányaira HÉV szerelvények helyére villamoskocsik költöztek.
1972-től[2] 1993-ig[3] a kocsiszínhez tartozó megállóban volt a 41-es villamos végállomása is. A szerelvények a kocsiszín melletti kihúzóvágányon fordultak.

Járműállománya[szerkesztés]

Járműállományát a 2016-os rekonstrukciót megelőzően Tatra T5C5 és Ganz csuklós villamosok képezték. A 47-es villamosra Ganz csuklósokat („ICS”-ket), míg a 17-esre, a 19-esre és a 41-esre (a budai fonódó villamoshálózat kialakítása előtt pedig a 18-asra) Tatra járműveket adott ki. Az UV motor- és pótkocsikat 2007. augusztus 21-én kivonták a forgalomból, ezek a nosztalgia-állomány részét képezték.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]