Hajdúszoboszlói repülőtér

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Hajdúszoboszlói repülőtér
IATA:   ICAO: LHHO
Adatok
ElhelyezkedésHajdúszoboszló
 Magyarország
ÜzemeltetőAeroclub Hajdúszoboszló
Futópályák
IrányHosszBurkolat
04/22[1]1000 m
10/28800 m
Elhelyezkedése
Hajdúszoboszlói repülőtér (Magyarország)
Hajdúszoboszlói repülőtér
Hajdúszoboszlói repülőtér
Pozíció Magyarország térképén
é. sz. 47° 27′ 32″, k. h. 21° 23′ 44″Koordináták: é. sz. 47° 27′ 32″, k. h. 21° 23′ 44″
Térkép
SablonWikidataSegítség

A Hajdúszoboszlói repülőtér a termálvizes strandfürdőtől mindössze 200 méterre helyezkedik el, aminek külön bejáratot is építettek a reptér felől. Mivel Hajdúszoboszló mindössze 21 kilométerre fekszik Debrecentől, ezért a sportcélú repülés is egyre inkább ide helyeződik át a Debreceni nemzetközi repülőtér más funkciói miatt.

További adatok[szerkesztés]

  • Csak nappali VFR repülés folytatható
  • Magasság: 102 méter (335 láb)
  • Hívójel: Hajdúszoboszló INFO
  • Frekvencia: 124,210 MHz

Története[szerkesztés]

Hajdúszoboszlón a repülősport hagyományai az 1950-es évekig nyúlnak vissza, de a vasutas repülők nyári vitorlázórepülő-táborai már 1939-től működtek a repülőtéren. Az állandó sportrepülőtér létrehozásában Kotrás Gábor komoly szerepet vállalt, aki a második világháború után kezdett bele a szervezésbe. Repülőiskola jött létre, ahol vitorlázó és motoros oktatás is folyt. Az iskola felszámolása után Kotrás Gábor lett a repülőtér parancsnoka annak megszüntetéséig.[2]

A repülőtér 1968-ban történt bezárása után a repülni vágyóknak Nyíregyházára vagy Miskolcra kellett menniük. Helyben először a sárkányrepülők bontották szárnyaikat, majd 1986-ban az MHSZ keretein belül újjáéledt a repülés a városban. Ekkor kilenc repülőgépet örököltek meg és újra ejtőernyős versenyeket, nemzetközi vitorlázórepülős erőpróbákat, hőlégballon-bemutatókat kezdtek szervezni. Ma már a repülés minden ága képviselve van, néhány éve előbb a siklóernyősök, legutóbb pedig a Debrecenből kitessékelt vitorlázórepülők költöztek át ide. Lehetőség van ballonnal felszállni, ejtőernyőzni, motoros- és sárkányrepülni, siklóernyőzni és vitorlázórepülni is.

Az önkormányzat a területet ingyenesen bocsátotta a klub rendelkezésére, s az abból befolyó bevételekbõl – például kaszáltatásból – tudja a sportegyesület fenntartani önmagát. A repülőtér ad otthont nyáron a népi kirakodóvásároknak, a birka- és slambucfőző örömnapoknak, valamint évről évre a Kösely Kupa díjugrató lovasversenynek is.

Hivatkozások[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Hajdúszoboszló, www.hungaryairport.hu (letöltve: 2007. szeptember 19.)
  2. Kotrás Gábor Archiválva 2007. augusztus 16-i dátummal a Wayback Machine-ben, www.sportrepules.hu (letöltve: 2007. szeptember 19.)