Szent Vendel

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Szent Vendel
Szent Vendel szobra a memmelsdorfi plébániatemplomnál
Szent Vendel szobra a memmelsdorfi plébániatemplomnál
apát és remete
Születése
554 körül
Skócia környékén
Halála
617 körül
Tholey Abbey
Tisztelete
TisztelikRómai katolikus egyház
Ortodox kereszténység
Szentté avatása1450
Szentté avatta: V. Miklós pápa
KegyhelySzent Vendel-templom
Ünnepnapjaoktóber 20.
Védőszentje ennekNémetország, Ausztria, Svájc, Dél-afrikai Köztársaság, pásztoroknak
A Wikimédia Commons tartalmaz Szent Vendel témájú médiaállományokat.

Szent Vendel (németül Wendelin, latinul Wendelinus illetve Wendalinus), (kb. 554617) remete és apát.

Élete[szerkesztés]

Legkorábbi életrajzai 1417 után jelentek meg. Ezek szerint egy skót törzs vezérének fia volt (herceg). Már fiatal korában vonzódott a kereszténység tanaihoz, kultúrájához, sőt a papi hivatáshoz, azonban atyja ezt nem nézte jó szemmel. Hogy ezirányú művelődésétől távol tartsa, nyájainak őrzését bízta rá. A juhok legeltetése közben érlelődött meg szívében, hogy amint lehet remete lesz, de előbb elzarándokol a Szentföldre és Rómába. Titokban elhagyta törzsét és Rómába zarándokolt, de tovább nem tudott menni, mert a Szentföldet háborúk dúlták. Visszafele utazva Trier közelében (Westrichben) egy kis házikóban telepedett meg és koldulással kereste kenyerét. Amikor egy birtokos megfeddte tétlenségéért, pásztornak szegődött el hozzá. Később egy csoda rávette földesurát, hogy engedje meg Vendelnek a remete életmódhoz való visszatérést. A legenda szerint pásztorkodása során annyira vágyódott vissza remetecellájába, hogy angyali segítséggel juhaival együtt ott találta magát. Amikor gazdája összetalálkozott vele, kérdőre vonta, miért vitte olyan messzire a juhokat, de Vendel megígérte, időben otthon lesznek. Amikor a gazda lóháton sietve hazaért, Vendel és a juhok már ott várták, amit a gazda csak csodával tudott magyarázni.

Később szent életmódjának a híre elterjedt. Számos földműves kereste fel, hogy beteg jószágait megáldja. Végül a tholeyi kolostor apátjának választották és pappá szentelték. Sírja fölé kis kápolnát emeltek, utóbb ekörül nőtt ki St. Wendel városka.

A pásztorok védőszentjükként tisztelik. Emléknapja október 20.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

  • Donin, Leben und Thaten der Heiligen Gottes (V. 570)
  • Liszka József 2007: "Áll, mint Szent Vendel a bélyi faluvégen" – Adalék a Vendel-kultusz kárpát-medencei elterjedéséhez. Tisicum XVI, 165-168.
  • Liszka, J. 1993: "Jószágunkat őrizd meg..." – Szent Vendel kultusza a kisalföldi néphagyományban. In: Madách Kalendárium 1994. Kassa, 193-195.
  • Szent Vendel főpásztor, barmok patrónusa... Szent Vendel hitvalló tiszteletéről Németországban és Magyarországon; Szt. István Király Múzeum, Székesfehérvár, 2018 (A Szent István Király Múzeum közleményei. A. sorozat)