Oggy és a svábbogarak

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Oggy és a svábbogarak
(Oggy et les Cafards)
Műfaj vígjáték, burleszk

Alkotó Jean-Yves Raimbaud
Rendező Olivier Jean-Marie
Zeneszerző Hugues Le Bars

Ország  Franciaország
Nyelv francia
Évadok 4
Epizódok269 (epizódlista)
Gyártás
Vezető producer Marc du Pontavice
Részenkénti játékidő 7 perc
Gyártó
Sugárzás
Eredeti adó France 3, Canal+
Eredeti sugárzás kezdete1998. november 28.
Első magyar adó RTL Klub, Duna TV, Fox Kids
Státusz még fut
Korhatár Korhatár nélkül megtekinthető
Kronológia
Előző Űrdinkák
Következő Zig és Sharko
Kapcsolódó műsor Oggy és a svábbogarak – A mozifilm
További információk

Az Oggy és a svábbogarak másik magyar címén Cicabogarak[1] (franciául Oggy et les cafards, angolul Oggy and the Cockroaches) a Gaumont filmgyár által 1998-ban gyártott francia rajzfilmsorozat. Készítője Jean-Yves Raimbaud, a rendezők Olivier Jean Marie és Thomas Szabo, a gyártásvezető Marc du Pontavice volt. Magyarországon a Fox Kids (később Jetix), az M2, az RTL Klub és a Duna TV vetítette, azonban ezen a címen csak a Fox Kids vetítette, az M2-n és a Duna TV-n Oggy és a bogarak, az RTL Klub-on pedig Cicabogarak címen futott.

Készítés[szerkesztés]

A 30 perces műsorok általában 3 epizódból állnak, összesen 52 műsort gyártottak le. Az összes hangot Marc du Pontavice adja, de nem lehet beszédet hallani. Németországban Dirk Bach színész narrálta az összes epizódot.

Történet[szerkesztés]

A történet középpontjában Oggy áll, az elégedett és lusta, de nagyon érzékeny, kövér és kék színű macska, aki legszívesebben az egész napját tévénézéssel és főzéssel töltené el – ha nem volna a három svábbogár a háztartásban: Joey, Dee Dee és Marky (a Ramones punkbanda tagjai után lettek elnevezve). A trió imádja Oggy életét megkeseríteni, az ellene elkövetett csínyek (a legtöbb esetben) a hűtő kirablásától az olyan kellemetlen dolgokig terjednek, mint a vonat eltérítése, amelyre éppen Oggy szállt.

A rajzfilm a helyzetkomédián alapul, hasonlóan „elődjéhez”, a Tom és Jerryhez, de egy fokkal szélsőségesebben: míg a „hagyományos” helyzetkomédiában a rajzfilm karakterei üllőket és zongorákat dobálnak egymásra, addig Oggy és a svábbogarak néha még buszokat vagy tengeralattjárókat is és gyakori még a különböző robbanószerek használata is. Ezek ellenére a legtöbb poén könnyen megérthető, ezáltal élvezhetik a fiatalabb nézők is. Az epizódok nem mindig a várt módon fejeződnek be – tehát nem valószínű, hogy a vége happy end lesz, illetve hol Oggy, hol pedig a svábbogarak járnak jól, de valamikor mindkettő, vagy egyik sem.

Karakterek[szerkesztés]

  • Oggy a műsor főszereplője. Felületesen Garfield macskatársához hasonlít, általában egész napját tévézéssel vagy házimunkával tölti – amikor éppen nem üldözi a svábbogarakat, akikkel amolyan "se veled, se nélküled"-kapcsolatban van, nehezen tudja elképzelni életét tréfáik nélkül, például az egyik epizódban (So Lonely) már szabályosan hiányoznak neki a bogarak, és azok ténykedései, ezért saját magával tréfálkozik, és egy magnetofont használ a csótányok utánzására, amin az ő röhögésük van felvéve, ezzel pótolva őket. Habár néha nőneműként szerepel (vagy egyes esetekben úgy öltözik, mint egy szobalány), mégis hímnemű (az egyik epizódban a bogarak ellopják a szennyeskosarát és sorban dobálják ki belőle a ruhákat – Oggy egyesével szedi fel őket, de zavarodottan kimegy a képből, mikor egy melltartót lát meg a boxeralsók és a zoknik között).
  • Olivia fehér színű lánymacska, Oggy új szomszédja és szerelme a negyedik évadtól. Oggy már az első pillanattól szerelmes lesz belé, amint meglátja. Oggy az ''Oggy is getting married'' c. epizódban kéri meg a kezét Velencében hosszas kaland után. Szereti a természetet, még Oggy fő ellenségeit is, a svábbogarakat (Oggy mindig rejtegeti előle, ha elkapja és megbünteti őket). Sokat törődik a kinézetével is, amint az "Olivia's Pimple" című epizódban látható, amikor látta, hogy egy pattanás van az arcán, nem volt hajlandó elhagyni a házát. [2]
  • Joey a svábbogarak saját maga által kinevezett vezére. Habár ő a csapat legkisebb tagja, legtöbbször ő áll a műveletek hátterében, gyakran viszont egyedül kell mennie, mivel társai terveit értelmetlennek tartják.
  • Dee Dee az állandóan éhes, mindent felfaló bogár. Éhsége néha őrültté teszi, amely gyakran abban nyilvánul meg, hogy nála nagyobb állatokat akar megenni (hiénákat vagy egy növény hatása miatt bogarat).
  • Marky a kedves svábbogár, gyakran nem törődik azzal, hogy mit csinál a másik kettő. Hobbija a randevúzás – még bábokkal is.
  • Jack a műsor másik macskája. Oggy teljes ellentéte, indulatos, erőszakos és arrogáns – azaz a bogarak tökéletes célpontja. Gyakran óriási gépeket épít, úgymint a svábbogárelfogó szerkezeteket, melyek legtöbbször visszafelé sülnek el. Valószínűleg Oggy unokatestvére.
  • Bob, Oggy hatalmas szomszéd kutyája – habár nincs benne a főcímben – gyakori szereplő a rajzfilmben. Amíg Bob olyan csendesen és békésen próbálja élni életét, ahogy tudja, a szomszédbeli lárma általában az ő tulajdonának megsemmisüléséhez vezet, melyre az egyik macska megverésével szokott válaszolni. Ez általában képernyőn kívül történik, ilyenkor a kép gyakran háttérképszerűvé válik; az egyetlen dolog, amit a néző észrevesz, az a verekedés hangja (a'la Bud Spencer) és a macskanyávogás.

Epizódok[szerkesztés]

Az Oggy és a svábbogarak 269, harmadonként 7 perces epizódból áll. A rajzfilm négy sorozatból áll.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. [1]
  2. (2018. augusztus 17.) „Oggy and the Cockroaches” (en nyelven). Wikipedia.  

További információk[szerkesztés]