Német csótány

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Német csótány
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Ízeltlábúak (Arthropoda)
Altörzs: Hatlábúak (Hexapoda)
Osztály: Rovarok (Insecta)
Alosztály: Szárnyas rovarok (Pterygota)
Alosztályág: Újszárnyúak (Neoptera)
Öregrend: Polyneoptera
Rend: Csótányok (Blattodea)
Család: Csótányfélék (Blattidae)
Nem: Blattella
Faj: B. germanica
Tudományos név
Blattella germanica
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Német csótány témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Német csótány témájú médiaállományokat és Német csótány témájú kategóriát.

A német csótány (Blattella germanica) vagy muszkabogár a rovarok (Insecta) osztályának a csótányok (Blattodea) rendjéhez, ezen belül a Blattidae családjához tartozó faj.

Elterjedése[szerkesztés]

Ezek a rovarok Ázsiából származnak, valószínűleg észak-afrikai közvetítéssel. Jelentős előfordulási helyük még Dél-Európa és az Alpok térsége.

Előfordulása[szerkesztés]

A német csótány a másik legelterjedtebb csótányfaj a közönséges vagy amerikai csótány mellett, szinte bárhol találkozhatunk vele. Megtalálható vendéglátó egységekben, kórházakban és (gyakran központi fűtésű) családi házakban is.

Gyakorlatilag ugyanazokon a helyeken fordulnak elő, mint a közönséges csótányok, egy kivétellel, ezek a rovarok a mennyezeten is tudnak járni.

A kedvenc tartózkodási helyeik közé a konyha és olyan helyiségek tartoznak melyekben ételt/élelmet tárolnak vagy dolgoznak fel. De szívesen lakják a mosodákat is, melyeket a magas páratartalom és a magasabb hőmérséklet miatt szeretnek.

Modern bevásárlóközpontok is az előfordulási helyeik közé tartozik. Ez főleg a táplálék sokszínűsége és a számtalan búvóhely miatt van. De különböző állattartó épületben is előfordulnak, gyakran találkozhatunk velük ólakban és istállókban is.

A szabadban csak nehézkesen él meg. Ezek közé főleg a szerves anyagot is tároló szeméttelepeken, ahol a szerves anyagok rothadása során hő keletkezik, általában a csótányok számára fontos, hogy a hőmérséklet ne menjen 20 °C alá. Ezeket a rovarokat még gyakran ajtószárfák mögötti résekben takarólécek/deszkák, laza burkolatok alatt és falfugákban, repedésekben találjuk meg rejtőzködve.

Megjelenése[szerkesztés]

A kifejlett példányok 13-16 mm hosszúak. Színük a világos és sötétbarna között változhat. A potrohán két fekete hosszirányú csík található. A hímek színe jellemzően világosabb a nőstényekénél.

Források[szerkesztés]