Tom és Jerry

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Tom és Jerry
(Tom and Jerry)
TomandJerry.jpg
Műfaj vígjáték

Író William Hanna
Joseph Barbera
Rendező William Hanna
Joseph Barbera
Gene Deitch
Chuck Jones
Hang William Hanna (1942–1958)
Allen Swift (1959–1961)
Mel Blanc (1962–1967)
Főcímzeneszerző Scott Bradley
Edward Plumb (73. epizód)

Ország  Amerikai Egyesült Államok
Nyelv angol
Epizódok 165 (összesen)
114+2 (William Hanna és Joseph Barbera)
13 (Gene Deitch)
34 (Chuck Jones)
1 (Karl Toerge)
1 (Joseph Barbera és Spike Brandt) (epizódlista)
Gyártás
Producer Rudolf Ising (1. epizód)
Fred Quimby (95 epizód)
William Hanna
Joseph Barbera
William L. Snyder
Chuck Jones
Részenkénti játékidő 5–7 perc
Gyártó Metro-Goldwyn-Mayer
Sugárzás
Eredeti adó USA mozi
Eredeti sugárzás 1940. február 10.1967. szeptember 26.
Magyar adó MTV-1 / TV-1, TV-2, Cartoon Network, Boomerang
Korhatár Korhatár nélkül megtekinthető.
Kronológia
Következő Tom és Jerry új kalandjai
További információk
IMDb-adatlap
TV.com-összefoglaló
PORT.hu-adatlap

A Tom és Jerry (eredeti címén Tom and Jerry) amerikai rajzfilmsorozat, amelyet eredetileg a mozikban vetítettek, és technicolor eljárással készült. A sorozatot William Hanna és Joseph Barbera írta és rendezte a Metro-Goldwyn-Mayer filmstúdió számára. Annyira népszerűvé vált a két figura, hogy még napjainkban is készítenek kisebb epizódokat, vagy egész estés filmeket. A sorozat epizódjai – számos egyéb kitüntetés mellett – összesen hét Oscar-díjat nyertek. Amerikában 1940. február 10. és 1967. szeptember 26. között vetítették le először a mozikban. Magyarországon a televízióban vetítették le, először az MTV-1-en, utána a Cartoon Network-ön, aztán a Boomerang-on és legutóbb az RTL II-n.

Története[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Tom külsejének megfigyelhető változása az Elbocsátás, a Turbékoló madárka és a Láthatatlan kiskacsa részekben.

William Hanna és Joseph Barbera összesen 114 epizódot készített 1940 és 1957 között az MGM stúdió animációs részlegénél Hollywoodban, Kaliforniában. 1957-ben az MGM bezárta az animációs részlegét, azzal a jelmondattal, hogy az ismétlések ugyanannyi jövedelmet hoznak, mint az újonnan készítettek.

1960-ban az MGM stúdió arra a döntésre jutott, hogy mégis folytatni kellene a sorozatot, ezért Joe Vogel (akit a döntés miatt később kirúgtak) ötlete alapján újabb 13 Tom és Jerry epizódok készültek a Rembrandt Films gondozásában, Csehszlovákiában, Gene Deitch vezetésével. Ekkor a producer William L. Snyder és a zeneszerző Steven Konichek (eredeti nyelven Štěpán Koníček) volt. (Érdekesség, hogy a stáb tagjainak neveit angolosították, nehogy valaki kommunistának higgye őket.)

Az újabb epizódok 1963-tól ismét Hollywoodban készültek, Chuck Jones vezetésével 1967-ig. Chuck Jones 30 évig dolgozott a Warner Bros. animációs részlegénél, ahol a Bolondos dallamok rendezője volt. Ekkor Jones mellett dolgozó animátorok is otthagyták a Warner Bros.-t, és megalapították a Sib Tower 12 stúdiót (aminek a neve 1964-ben MGM Animation/Visual Arts lett), ahol a Tom és Jerry sorozatot folytatták. Jones összesen 34 részt készített, s ezen részek színvonala megközelítette az eredeti Hanna és Barbera által készített részekét.

A Tom és Jerry később újra megjelent a televízióban az 1970-es, '80-as és '90-es években új részekkel, Joseph Barberának, William Hannának és a Filmation Studios-nak köszönhetően. Jelenleg a Warner Bros. rendelkezik a Tom és Jerry jogaival, és készíti a Tom and Jerry Tales-t, amelyet az Egyesült Államokbeli The CW csatornán sugároznak.

A Tom és Jerry sorozat születése Rudolf Isingnak köszönhető, aki az első, az "Elbocsátás (Puss gets the boot)" című epizód producere volt. Eredetileg Ising a két rajzfilmfigurát Jaspernek, és Jinxnek nevezte el, többször hallhatni, hogy a macskát eltartó asszony rászól:

„Jasper?! Jasper! Mm-hmm… that no-good cat!” - azaz - „Jasper?! Jasper! Mm-hmm… az a mihaszna macska!”

Cselekmény és szerkezet[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az epizódok középpontjában rendszerint Tomnak Jerry elfogására irányuló sikertelen kísérletei állnak. Tom a legtöbbször nem is akarja megenni Jerry-t és néhány részben a páros valójában egészen jól kijön egymással, így az ellenségeskedés hátterében valószínűleg csak a hagyományos macska-egér ellentét áll.

Az egyes epizódok a bennük megjelenő erőszakról is híresek; ám egy rész sem tartalmaz véres jeleneteket, és ezek a részek is inkább humorosak, mint durvák - a sajátos képi humor és zene hatására.

A háttérzene szintén fontos szerepet tölt be a részek alatt, hangsúlyozza a cselekményt és érzelmeket is kölcsönöz az egyes jeleneteknek. A zenei rendező, Scott Bradley összetett műveket alkotott, amelyek a jazz, a klasszikus zene és a korabeli popzene elemeit ötvözik. Ritkán átvettek részleteket más zeneszámokból. A The Cat Concerto c. epizódban Liszt Ferenc Magyar rapszódiája hangzik el. A sorozatban gyakran látható fekete macska feltűnésekor, aki sokszor kóbor kandúr, gyakran elhangzik Yip Harburg és Harold Arlen Over the Rainbow c. száma, ami az 1939-es Óz, a csodák csodája c. filmklasszikus betétdala volt.

Általánosságban elmondható, hogy nem fordul elő szöveg a rajzfilmben, leszámítva néhány epizódot; a Tom és Jerry közötti dialógusok főleg felordításokból és felkacagásokból állnak, amelyet gyakran trombita, vagy más hasonló hangszer szólaltat meg.

Formátumok[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

William Hanna és Joseph Barbera a hét Oscar-díjjal

1954 előtt minden Tom és Jerry epizód standard 35 milliméteres Academy film formátumban volt rögzítve, 1954-től kezdve néhány rész mind standard, mind szélesvásznú CinemaScope formátumban. 1956-tól az MGM rajzfilmstúdió bezárásáig az epizódok kizárólag CinemaScope formátumban készültek, a hangok némelyikben pedig egyfajta sztereofonikus (térhatású) módon voltak rögzítve. Ezekben az években a cseh Václav Bedřich is rendezte a rajzfilmet, illetve a stábban dolgozott egy másik cseh nemzetiségű zeneszerző, Štěpán Koníček (Steven Konichek) is. Ekkoriban a rajzfilm kidolgozása csaknem ugyanolyan volt mint az akkori csehszlovák rajzfilmeké. Az 1960-as Gene Deitch - Chuck Jones részek Academy formátumban lettek rögzítve, ám kompatibilis módon a szélesvásznú Academy formátummal. Minden Hanna–Barbera rész Technicolorban, a '60-as évekbeli epizódok pedig Metrocolorban készültek.

Cenzúra[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Két Cipő asszony lecserélve a tinédzserlányra Chuck Jones és csapata közreműködésével a Szombat esti macskabuli című epizódban.
Egy képernyőkép a Nehéz a béke című epizódból. A szereplőkre rácsapódik a sár egy száguldó, húst szállító autó miatt. Ezt a jelenetet a későbbi televízióba való kerüléskor cenzúrázták.

A rajzfilmsorozatot több tévécsatorna is cenzúrázta. Ilyen cenzúrázott jelenetek voltak például Tom dohányzásai (amely szokásával gyakran akarta lenyűgözni aktuális szerelmi bálványát),[1] vagy amikor a szereplőket fekete arccal mutatták egy-egy robbanás után. A Mammy Two Shoes (magyar fordításban: Két Cipő Asszony) szereplő ábrázolását gyakran tekintik rasszistának, mert egy fekete asszony volt, akinek egy egér fészkelt a házában. Ezért Chuck Jones vezetésével több epizódban kicserélték az asszonyt egy fehér, vékony nőre. Ilyen rész például a Szombat esti macskabuli, melyet nem szinkronizálták magyarra, így amikor a fehér hölgy telefonál, zene hallatszódik. Bár a legtöbb eredeti, magyar szinkronizáláskor nem vették figyelembe a cenzúrázásokat, kivétel például a Nehéz a béke. A legelső, Elbocsátás részben Két Cipő Asszony eredeti szinkronját politikailag inkorrektnek tartották, s emiatt újraszinkronizálták. (Az új szinkronizálásban már Jasper helyett Thomas-t mond.)

Az erőszakos jeleneteket parodizálandóan a Simpson család c. amerikai rajzfilmsorozatban is látható néhány másodperc elejéig a Frinci és Franci (Itchy and Scratchy) c. sorozat, amely a Tom és Jerry görbetükre. Ebben a rövidke epizódokból álló sorozatban egy macska és egy egér sorozatos összecsapásai láthatóak igen brutális kiszerelésű jelenetekkel, ahol az egér egyik alkalommal feldarabolja a macskát egy fejszével.

Díjak[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Tom és Jerry képernyőkép

A sorozat hét része Oscar-díjat nyert.

Az Oscar-díjat nyert epizódok:

  • 1943: Jerry, a jó hazafi (The Yankee Doodle Mouse)
  • 1944: Egerész ötperc (Mouse Trouble)
  • 1945: Csendet kérünk! (Quiet Please!)
  • 1946: Zongorakoncert (The Cat Concerto)
  • 1948: A kis árva (The Little Orphan)
  • 1951: A két muskétás (The Two Mousekeeters)
  • 1952: A bécsi egér (Johann Mouse)

Tom és Jerry szerte a világban[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Tom és Jerry sok országban sikeres rajzfilmsorozat volt, és adaptálása sem volt különösebben nagy feladat a párbeszédek hiánya miatt. A Tom és Jerry hosszú ideig igen sikeres volt Németországban, ahol a sorozatot rímekben írt narrációval látták el, amely további humoros tartalmat adott a rajzfilmnek. Csehszlovákiában egyike volt a néhány nyugati rajzfilmnek, amelyet (először 1988-ban) a kommunizmus bukása előtt sugároztak. A brit BBC a rajzfilmet váratlan műsorváltozásokkor sugározta (például élő adások megszakadásakor).

Egyéb formában[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Tom and Jerry Tales

A Tom és Jerry 1942-től kezdődően képregény formájában is megjelent, számos változatban. A páros videojátékokban is szerepet kapott, megjelentek a Nintendo Entertainment System és Super NES, de újabb platformok, mint például a PlayStation 2, Xbox, és Nintendo Gamecube képernyőin is. A rajzfilmeknek számos DVD és kazetta kiadása is volt. Magyarországon 1986 decembere és 1989 decembere között Tom és Jerry címmel megjelent a Móra Ferenc Ifjúsági Könyvkiadó gondozásában egy képregénysorozat.[2]

Más média[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Tévéfilmsorozatok[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Mozifilm[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Tévéfilmek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]