A bolygó kapitánya

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A bolygó kapitánya
(Captain Planet and the Planeteers)
A Bolygó Kapitánya
A Bolygó Kapitánya
Műfaj akció, kaland

Alkotó Ted Turner
Barbara Pyle
Hang David Coburn
LeVar Burton
Joey Dedio
Kath Soucie
Janice Kawaye
Scott Menville
Whoopi Goldberg
Margot Kidder

Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelv angol
Évadok 6
Epizódok 113
Gyártás
Részenkénti játékidő 25 perc
Gyártó DIC Entertainment
Hanna-Barbera
Turner Program Services
Procter & Gamble Productions
Sugárzás
Eredeti adó TBS
Eredeti sugárzás 1990. szeptember 15. – 1996. május 11.
Magyar adó TV-1, TV2
További információk

A bolygó kapitánya (eredeti címén Captain Planet and the Planeteers) amerikai televíziós rajzfilmsorozat, amelyet a kilencvenes évek elején sugároztak először. Amerikában 1990 és 1996 között 6 évad, és 113 epizód készült. Magyarországon a kilencvenes évek második felében adták le a sorozatot.

A sorozat különlegességét az adja, hogy – a gyerekműsorok közül talán elsőként – erőteljesen épített a környezetvédelemre és a társadalmi problémákra. Minden egyes rész egy ilyen téma körül forgott (pl. lég- és vízszennyezés, túlnépesedés, erdőirtás, AIDS), amit a rész végén egyfajta társadalmi közleményben megerősítettek a nézőkkel.

Cselekmény[szerkesztés]

Gaia, a Föld istene, felébredve hosszú álmából, azt állapítja meg, hogy az emberek nem törődnek eléggé a Földdel. Ezért öt varázsgyűrűt ajándékoz öt fiatalnak, mindegyik gyűrű más-más erőt képvisel: tűz, víz, szél, föld és szív. Ezek külön-külön is használhatóak, de erejüket egyesítve megjelenik A bolygó kapitány, egy nagyon erős, okos, természetfeletti erejű szuperhős, akinek egyetlen gyenge pontja a szennyezett környezet. Legyengíti, megbénítja a nukleáris sugárzás, a szmog, a sötétség.

A képregény és sentai hagyományokhoz híven a sorozatnak állandó ellenfelei vannak, akikkel hőseinknek az epizódok 99%-ban kell megküzdeniük. Persze minden alkalommal sikerrel járnak, és megoldják a gonoszok okozott károkat. Néhány részben megjelenik a Környezetszennyezés Kapitánya is, aki a Bolygó Kapitányának gonosz megtestesülése.

Közös bennük, hogy mindannyian jelképes alakok, azaz valamilyen környezetet károsító közvetlen (pl. légszennyezés, szemetelés, a nukleáris sugárzás veszélyei) vagy közvetett (pl. kontrollálatlan kapitalizmus, felelőtlen tudományos kísérletek, háború) hatását szimbolizálnak.

A Planétások[szerkesztés]

A Planétások óramutató járás szerint: Kwame, Linka, Ma-ti, Wheeler, Gi
 • Kwame Afrikából a föld gyűrűjét birtokolja. A 18 éves fiú szegénységben nőtt fel, a kis csapat vezéregyénisége és szóvivője. Különösen a növények termesztésével és védelmével foglalkozik.
 • Wheeler Észak-Amerikából a tűz gyűrűjét birtokolja. A 17 éves Brooklyn-i utcagyerek vagány stílusával kicsit kilóg a többiek közül, emiatt sokszor kerül veszélyhelyzetbe. Látható vonzalmat táplál Linka iránt, de hódítási kísérletei nem igen nyerik el a lány tetszését.
 • Linka a Szovjetunióból (később csak Kelet-Európa) a szél gyűrűjét birtokolja. A 16 éves lány ornitológusnak készül, emellett ő a csapat esze: segít a tervek készítésében, valamint a számítógépek kezelésében is jártas. Titkon tetszik neki Wheeler, de a srác ugratásai rendre lerombolják illúzióját.
 • Gi Ázsiából a víz gyűrűjét birtokolja. A 16 éves lány önjelölt tengerbiológus, egyben a legnagyobb állatvédő a csapatban. Az erejének különlegessége, hogy használatához szükség van a víz jelenlétére a közelben.
 • Ma-Ti Dél-Amerikából, azon belül is valahonnan az Amazóniából, a szív gyűrűjét birtokolja. A 12 éves fiú képességével szeretetet, megértést és együttérzést képes kelteni az emberekben, nem utolsósorban telepatikusan képes az állatokkal kommunikálni. Fiatal kora ellenére sokszor ő tartja össze a csapatot.

Ökobűnözők[szerkesztés]

 • Ártány (eredetiben: Hoggish Greedly) egy hízott disznóra hasonlító ember, a mértéktelen fogyasztás megtestesítője. Csatlósa Koszmó (Rigger).
 • Pikkelyes sugárnyelő (eredetiben: Duke Nukem) egy orvos, aki radioaktív mutánssá alakította magát. A sugárfertőzés megtestesítője. Csatlósa az Ólomruhás (Leadsuit).
 • Fosztogató (Looten Plunder) egy dúsgazdag orvvadász és gátlástalan üzletember, a kontrollálatlan kapitalizmus és az üzleti etikátlanság megtestesítője. Csatlósa Kopasz Argosz (Argos Bleak).
 • Tartályos Sly (Sly Sludge) egy lelkiismeretlen szemétszállító, a felelőtlenség és a szűk látókörű gondolkodás megtestesítője. Csatlósa Szutyok (Ooze).
 • Csuklyás Patkány (Verminous Skumm) egy félig ember, félig patkány teremtmény, az elhanyagolt higiénia és a bűnözés veszélyeinek megtestesítője. Csatlósa a patkányok bandája.
 • Dr. Métely (Dr. Blight) egy őrült tudósnő, aki arcának sebhelyes felét hajával takarja el. A kontrollálatlan technológia és az etikátlan tudományos kísérletezés megtestesítője. Csatlósa MAL, egy intelligens szuperszámítógép (neve utalás a 2001: Űrodüsszeia számítógépére, HAL-re).
 • Zarm Gaia ellentéte, a Föld korábbi lelke, aki más bolygókra távozott, hogy azokat tönkretegye. A háború és a pusztítás megtestesítője.

A környezetszennyezés kapitánya[szerkesztés]

Egy dupla epizódban tűnt fel. Dr. Métely ellopta a planétások gyűrűit, és megalkotta azok gonosz megfelelőjét. Ezek mindegyikét egy-egy ökobűnöző kapta:

 • szupersugárzás – a Pikkelyes Sugárnyelő gyűrűje, a tűz ellentétpárja.
 • erdőirtás – a Fosztogató gyűrűje, a föld ellentétpárja.
 • szmog – Tartályos Sly gyűrűje, a szél ellentétpárja.
 • méreg – a Csuklyás Patkány gyűrűje, a víz ellentétpárja.
 • gyűlölet – Dr. Métely gyűrűje, a szív ellentétpárja.

A gyűrűk erejének egyesítéséből jön létre a környezetszennyezés kapitánya. Megjelenésében részben hasonlít a bolygó kapitányára, de ápolatlanabb benyomást kelt, színei lehangolóbbak. A bolygó kapitányával ellentétben a szennyező dolgok táplálják az erejét, míg a tisztaság gyengíti.

A sorozat magyar szinkronja[szerkesztés]

A sorozat TV2 által készített szinkronjában a következők voltak a magyar hangok:

A sorozat Tower Video által készített szinkronjában a következők voltak a magyar hangok (zárójelben a szinkronváltozat által használt nevek):

További információk[szerkesztés]