Telepátia

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Telepátia néven nevezzük azt az állítólagos közvetlen információátvitelt két, egymástól bizonyos távolságra levő személy között, akiket a távolság megakadályoz abban, hogy a hagyományos módon, az érzékszerveikkel teremtsenek kapcsolatot egymással. A telepátia tehát olyan állítólagos mentális kapcsolat, amelyhez egyetlen érzékszervüket sem veszik igénybe, olyan képesség, amikor az egyén érzékeli és megérti mások agyhullámait. Ide tartozik a gondolatolvasás is, amikor mások gondolatairól paranormális módon tudomást szerez valaki.

Az elnevezés görög szavakból tevődik össze: tele (τῆλε), vagyis távoli és pathos (πάθος), vagyis érzékelés, vétel.

Kísérletek[szerkesztés]

A telepátiával már a 19. század vége óta kísérleteznek. [1] A legtöbb kísérletben két személy szerepel: az egyik az ágens, az adó, aki az üzenetet küldi, a másik a percipiens, aki az üzenetet veszi. A kísérletek során megfigyelték, hogy az a üzenet, amelyet a percipiens vesz, nem pontosan egyezik azzal, amit küldtek, ám valószínűleg így van ez a spontán telepátiás kommunikációban is. A percipiens mindkét esetben valami olyasmit észlel, ami a neki szánt üzenethez hasonló.

Valószínűleg a Ganzfeld-vizsgálatok a legismertebb kutatások a telepátia témájában. A kísérletek céljára olyan körülményeket teremtettek, amelyek nem keltenek strukturált hang- és formaingereket az érzékelés számára. A percipiens (vevő) elmondja mit lát, miközben a másik helyiségben a küldő (adó) a telepatikusan küldendő képre összpontosít. A sikerek aránya 50% körül mozgott, a véletlen egybeesések számát viszont csak 5%-ra becsülték.

A kutatást később sokan bírálták, a fő kritikák között szerepelt, hogy 1) nem minden esetben alkalmaztak hangszigetelt szobákat[2][3] 2) nem randomizálták a mintákat megfelelően[4] és 3) a "pszi-feltételezés", azaz bármilyen, a véletlentől való statisztikai eltérést a telepátia bizonyítékának tekintettek.[5]

Más kutatásban egereken kísérleteztek. Két egér agyába mikrocsipeket ültettek, amely közül az egyik Dél-Amerikában, a másik az USA-ban volt. Az egerek között együttműködés jött létre, és közösen oldottak meg egyszerű feladványokat, több ezer mérföld távolságból. Kétirányú kommunikáció jött létre köztük kizárólag az agyukon keresztül. Ez a kísérlet újra kilátásba helyezi az emberi elme olvasását. Ezen kísérletről bővebben: [6]

Hozzáállások[szerkesztés]

Nem létezik[szerkesztés]

 • A tudomány tagadja az érzékszerveken kívüli érzékelés, így a telepátia, mint jelenség létezését.[7][8] Nincs tudományos bizonyíték arra, hogy a telepátia létező jelenség lenne. Számos kutatást végeztek a telepátia jelenségének detektálására, megértésére és felhasználására, de egyetlen esetben sem sikerült jól kontrollált, megismételhető eredményekhez jutniuk a kutatóknak.[9][10][11][12]
Ennek ellenére sok ország nemzetvédelmi programjában próbálkoztak a telepátia módszerével. [13]

Létezik[szerkesztés]

 • Számos tudós hisz a létezésében. [14] [15] Brian D. Josephson brit Nobel-díjas fizikus a telepátiáról óvatosan úgy szólt, hogy "a hagyományos tudomány által máig még nem értett folyamat". [16]
 • A telepátia jelenség létezését bizonyítják többek közt az ikertestvérek. Gyakran fordul elő esetükben, hogy telepatikus képességeiket szinte a gondolatolvasás szintjére fejlesztik. Előfordul, hogy egymástól távol, más városokban élve is megérzik a másik fájdalmát vagy örömét. Ugyanakkor az ikrekéhez hasonló telepatikus kapcsolatra képesek olykor az édesanyák is. A spirituális tanok hívei a jelenséget azzal magyarázzák, hogy az energiaadó olyan tudati kapcsolatba lép a másik személlyel, melynek eredményeképpen ez utóbbi aktivizálja rejtett energiáit.[17]
a buddhizmusban lásd még: abhidzsnyá
a hinduizmusban lásd még: sziddhik

Egyéb[szerkesztés]

Napjainkban az amerikai hadsereg kutatói a szintetikus telepátia kifejlesztésén dolgoznak, ahol a katonák gondolatok kiváltotta agyhullámait szenzorok rögzítik, majd beszéddé alakítva továbbítják azt egymás felé vagy a megfelelő helyre.[24][25]

A telepátia gyakran megihleti a fikciós művek és a sci-fik szerzőit, sok esetben földönkívüli lények, szuperhősök és szupergonoszok rendelkeznek a telepátia képességével.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

 • Michéle Curcio: Parapszichológia A-tól Z-ig, 1991.

Fordítás[szerkesztés]

 • Ez a szócikk részben vagy egészben a Telepathy című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. http://legendavadasz.hu/paranormal/telepatia-vagy-gondolatolvasas
 2. Wiseman, R., Smith, M. and Kornbrot, D. (1996). Exploring possible sender-to-experimenter acoustic leakage in the PRL autoganzfeld experiments. Journal of Parapsychology, 60. pp. 97–128.
 3. Humphrey, Nicholas. (1996). Soul Searching: Human Nature and Supernatural Belief. Vintage. p. 136. ISBN 9780099273417 "Richard Wiseman, a friend and former colleague of Honorton, has subsequently reanalysed the raw data trial by trial and shown that all the positive results can be attributed to those trials in which one or other of these sources of ‘sensory leakage’ was at least a possibility. In fact, in the relatively few trials (100 in all) where such leakage of information would not have been possible the receivers did no better than chance (26 per cent correct)."
 4. Hyman, Ray (1994). „Anomaly or Artifact? Comments on Bem and Honorton”. Psychological Bulletin 115 (1), 19–24. o. DOI:10.1037/0033-2909.115.1.19.  
 5. Carroll, Robert Todd: The Skeptic's Dictionary: Psi Assumption, 2005. (Hozzáférés: 2006. június 23.)
 6. http://hir.ma/tudomany/hihetetlen-kiserlet-bizonyitek-a-telepatia-letezesere/38951
 7. DAISIE Radner, Michael Radner. (1982). Science and Unreason, Wadsworth. pp. 38-66.
 8. Massimo Pigliucci , Maarten Boudry . (2013). Philosophy of Pseudoscience: Reconsidering the Damarcation Problem, University of Chicago Press p. 158
 9. Felix Planer. (1980). Superstition. Cassell. p. 218. ISBN 0304306916 "Many experiments have attempted to bring scientific methods to bear on the investigation of the subject. Their results based on literally millions of tests, have made it abundantly clear that there exists no such phenomenon as telepathy, and that the seemingly successful scores have relied either on illusion, or on deception."
 10. Jan Dalkvist. Telepathic Group Communication of Emotions as a Function of Belief in Telepathy. Dept. of Psychology, Stockholm University (1994). Hozzáférés ideje: 2011. október 5. „Within the scientific community however, the claim that psi anomalies exist or may exist is in general regarded with skepticism. One reason for this difference between the scientist and the non scientist is that the former relies on his own experiences and anecdotal reports of psi phenomena, whereas the scientist at least officially requires replicable results from well controlled experiments to believe in such phenomena - results which according to the prevailing view among scientists, do not exist.” 
 11. Willem B. Drees. Religion, Science and Naturalism. Cambridge University Press, 242–. o (1998. november 28.). ISBN 978-0-521-64562-1. Hozzáférés ideje: 2011. október 5. „Let me take the example of claims in parapsychology regarding telepathy across spatial or temporal distances, apparently without a mediating physical process. Such claims are at odds with the scientific consensus.” 
 12. Spencer Rathus. (2011). Psychology: Concepts and Connections. Cengage Learning. p. 143. ISBN 9781111344856 "There is no adequate scientific evidence that people can read other people's minds. Research has not identified one single indisputable telepath or clairvoyant."
 13. Paul Smith: Reading the Enemy's Mind: Inside Star Gate: America's Psychic Espionage Program
 14. http://index.hu/tudomany/mtlp060907/
 15. https://books.google.hu/books?id=uJXexwnYFCwC&pg
 16. Kutrovátz Gábor: A tudomány határai, 116. oldal, 2008. https://books.google.hu/books?id=uJXexwnYFCwC&pg
 17. http://www.femina.hu/ezo/telepatia_bizonyitek#
 18. Alexander Cannon: Kelet mágusai (Tibet misztikája és csodái)
 19. Paramahansa Yogananda: Egy jógi önéletrajza
 20. Szvámi Ráma: Élet a Himalája mestereivel
 21. Luk 11,17
 22. Ján 4, 17-19 Az asszony így válaszolt: Nincs férjem. Jézus erre ezt mondta: Jól mondtad, hogy férjed nincs, mert öt férjed volt, és akivel most élsz, nem férjed: ebben igazat mondtál. Az asszony így felelt: Uram, látom, hogy próféta vagy.
 23. Ap Csel 5. rész http://szentiras.hu/Csel%205
 24. http://discovermagazine.com/2011/apr/15-armys-bold-plan-turn-soldiers-into-telepaths
 25. http://qz.com/259624/soon-soldiers-be-communicating-by-telepathy/