Süsü keselyűk

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Süsü keselyűk
(Dastardly and Muttley in Their Flying Machines)
A Süsü Keselyűk Repülőszázad tagjai. Balról jobbra: Gézengúz Guszti, Lakli, Dagi és Mardel.
A Süsü Keselyűk Repülőszázad tagjai. Balról jobbra: Gézengúz Guszti, Lakli, Dagi és Mardel.
Műfaj vígjáték, burleszk

Alkotó Michael Maltese
Rendező
Hang
Narrátor Don Messick
Zeneszerző Ted Nichols

Ország  Amerikai Egyesült Államok
Nyelv angol
Évadok 1
Epizódok17 (epizódlista)
Gyártás
Részenkénti játékidő 22 perc
Gyártó Hanna-Barbera
Forgalmazó Taft Broadcasting
Sugárzás
Eredeti adó USA CBS
Eredeti sugárzás1969. szeptember 13.1970. január 3.
Első magyar adó
Magyar sugárzás2001. március 18.2001. május 13. (TV2)
Státusz vége
Korhatár Korhatár nélkül megtekinthető
Kronológia
Előző Flúgos futam (1968)
Következő Flúgos futam (2017)
Kapcsolódó műsor Dili Dolly végveszélyben
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz Süsü keselyűk témájú médiaállományokat.

A Süsü keselyűk (eredeti cím: Dastardly and Muttley in Their Flying Machines) amerikai televíziós rajzfilmsorozat, amelyet William Hanna és Joseph Barbera rendezett. A Hanna-Barbera Productions cég készítette, a sorozatot Amerikában a CBS sugározta 1969. szeptember 13-ától. A sorozatot vasárnap délelőttönként vetítették 1971 szeptemberéig. Magyarországon több tévécsatorna is műsorára tűzte, elsőként az 1980-as évek közepén lehetett látni néhány epizódot a Magyar Televízión. Majd a TV2 tűzte műsorra 2001. március 18. és 2001. május 13. között hétvégente a Cartoon Network blokkban, a Cartoon Network és a Boomerang 2005-ben kezdte el vetíteni magyarul (korábban angolul ment rajtuk), DVD-n 2006 februárjában jelent meg.

Az epizódokban a négy tagból álló Süsü Keselyűk Repülőszázad első világháborús repülőgépeivel próbál elfogni egy titkos üzenetet vivő postagalambot. A csapat két főszereplője, Gézengúz Guszti és Mardel a Flúgos futam című rajzfilmsorozatban szerepeltek, mint gonosztevők, és népszerűségük miatt kaptak külön sorozatot.

Szereplők[szerkesztés]

Szereplő Eredeti hang Magyar hang Leírás
MTV (1973) TV2 (2001)
Gézengúz Guszti Paul Winchell Velenczey István Kassai Károly Angol neve Dick Dastardly. A Süsü Keselyűk Repülőszázad (Vulture Squadron) vezetője. Lila kabátot és vörös repülősapkát visel, bajsza is van. Ha a repülőgépek karamboloznak, gyakran ő zuhan csak le. Csapattársaival általában kiabál. Soha nem tudja elkapni a galambot.
Mardel Don Messick Farkas Antal Gesztesi Károly Angol neve Muttley. Beszélő kutya, másodpilóta. Csak keveset beszél, és amikor valami balszerencse éri, érthetetlenül morog magában. Jellegzetes a visszafojtott (asztmás fulladozásra emlékeztető), kárörvendő kuncogása. Mardel képes a farkát helikopter-rotorként használva repülni, ezzel sokszor meg is menti a repülőszázadot. Bármit megtesz a parancsnoki kitüntetésért.
Lakli Don Messick Pathó István Forgács Gábor Angol neve Zilly. A repülőszázad gyáva, de viszonylag képzett pilótája. Ő a csapat egyetlen tagja, aki érti, amit Dagi mond. Hatalmas, sárga kabátot visel, melyben gyakran megpróbál elbújni, illetve olykor észrevétlenül kibújni belőle.
Dagi Don Messick Harkányi Endre Szokol Péter Angol neve Klunk. A csapat tömzsi repülőgép-tervezője és -építője, pilóta. Minden részben új, furcsa galambfogó szerkezetekkel ellátott repülőgépet épít, de a gépek használatát nem tudja elmagyarázni, mert Tourette-szindrómában szenved, ezért a beszéde mindig füttyökkel, vakkantásokkal teli. A betegségre jellemzően az arca is néha rángatózik.
Postagalamb Don Messick saját hangján Angol neve Yankee Doodle Pigeon. Hazafias amerikai galamb. A táskáján kívül egy kürtöt is visel, amin indulót szokott fújni magának, ha legyőzi üldözőit.
Tábornok Paul Winchell Horváth Pál Lázár Sándor Gézengúz Guszti felettese. A képernyőn csak a keze látható, parancsait telefonon adja Gusztinak. Az erőszakos, recsegő hangon beszélő tábornok képes Gusztit bárhol felhívni, a telefonok minden magyarázat nélkül feltűnhetnek a repülőgépen vagy akár zuhanás közben is.
Narrátor Don Messick Rátonyi Róbert Kautzky Armand

További magyar hangok (2. magyar változatban): Faragó András, Némedi Mari, Ősi Ildikó, Pálfai Péter, Seder Gábor, Uri István

Érdekességek[szerkesztés]

  • Az eredeti sorozatban mindössze két színész adja a szereplők hangját. Gusztit és a tábornokot Paul Winchell játssza, a többiek hangját Don Messick adja.
  • A teljes sorozat alatt a repülőszázad 182 repülőt, 3 hőlégballont, 1 hajót, 1 benzinkutat, 1 csirkeólat és 1 vonatot pusztít el.
  • Dagi vegetáriánus.
  • Mardelnek április 16-án van a születésnapja.
  • Gézengúz Guszti nem tud úszni.
  • A magyar nyelvű cím ihlette Süsü, a híres egyfejű sárkány nevét.[1]
  • A Flúgos Futam című sorozatból a járművüket látni lehet néhány epizódban a hangár mellett.
  • A magyar változatban Kautzky Armand a narrátor.

Források[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Fájl:Wikiquote-logo.svg
A magyar Wikidézetben további idézetek találhatóak Süsü keselyűk témában.