Don Messick

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Don Messick
Életrajzi adatok
Születési név Donald Earl Messick
Született 1926. szeptember 7.[1][2]
Buffalo
Elhunyt 1997. október 24. (71 évesen)[1][2]
Salinas
Pályafutása
Aktív évek 19491996

Don Messick az IMDb-n
PORT.hu-adatlap

Don Messick (Buffalo, 1926. szeptember 7.Salinas, 1997. október 24.) amerikai szinkronszínész. A Hanna-Barbera sorozatok közül szinte mindegyikhez adta a hangját, és más sorozatokhoz is (Scooby-Doo, A Jetson család, Frédi és Béni, avagy a két kőkorszaki szaki, Maci Laci, Hupikék törpikék, Pixi és Dixi, Süsü keselyűk, Flúgos futam).

Élete és pályafutása[szerkesztés]

Bringfield Earl Messick házfestő és Lena Brich (született Hugh) fiaként született. Eredetileg a világ legjobb hasbeszélője akart lenni. (Paul Winchell, akivel sokat dolgozott együtt, a világ első hasbeszélői közé tartozik.) A nagy áttörést az 1940-es évek hozták meg számára. Az MGM által készített Droopy Dog című sorozatban Bill Thompson, Droopy Dog szinkronhangja nem volt elérhető. Daws Butler, az MGM rendszeres hangja azt javasolta, hogy keressék fel Messicket. Így ő kölcsönözte a hangját egy ideig Droopynak. Később, mikor Bill Thompson elment a stúdiótól, Messick lett Droopy végleges hangja.

1957-ben Butler és Messick egy új Hanna-Barbera produkción, a Ruff és Reddyn dolgoztak. Don volt Ruff, a macska és Gizmó professzor. Butler volt a déli kiejtéssel beszélő kutya, Reddy. Messick 1957-1968 között számos nagy sorozathoz adta a hangját, pl.: Boo Boo medve, Astro (a Jetson család kutyája), Pixi, Muttley, Smith vadőr (a Maci Laciból), Major Minor. Messicknek elsősorban jó narrátorhangja volt. Smith vadőrt a természetes hangján szinkronizálta, ezért olyan volt, mintha ő lenne a sorozat narrátora. A Ricochet, a nyúl című sorozatban is szerepelt, itt Mel Blanckal együtt, akit természetes hangján sokszor lehetett hallani negatív szereplők. Néha narrátor volt az 1974-es Hong Kong Phooey című sorozatban is, ahol Spot, a macska volt.

Scooby-Doo[szerkesztés]

1969-ben a máig népszerű Scooby-Doo, merre vagy?-ban adta Scooby hangját. A Scooby-Doo-sorozatoknak 1969–1985 között számos változata volt, 1985-ig összesen hat sorozatot csináltak. 1980–1988 között Scooby-Doo hangja mellett Scooby unokaöccsének, Scrappy-Doonak a hangja is Messick volt. A Hupikék törpikékben ő szinkronizálta Törpapát. Ő adta a hangját Ratchetnek, az autobotnak a Transformers sorozatban. Az 1980-as években új részeket készítettek a Jetson családhoz, Messick újra megkapta Astro, RUDI és Uniblab szerepét. Kamera előtt jelent meg a Kacsagyár című sorozatban. Az egyik epizódban gyakori munkatársa, Frank Welker vendég-szerepelt rivális hangművészként. 1990–1995 között visszatért Droopyként és a Tom és Jerry kölyökben. Halála előtt jótékonysági rendezvényen vett részt Londonban. Messick azt állította, hogy a Scooby-Doo-n kívül minden sorozatban jól szinkronizált, de mivel leszokott a dohányzásról, már nem tudta a korábbi érdes hangot adni Scoobynak.

Halála[szerkesztés]

1996-ban Messick agyvérzést kapott az egyik stúdióban, hangfelvétel közben. Nagyon elsápadt és megijedt, majd az igazgatóra nézett, és azt mondta: „Én ezt nem csinálom többé”. Egy héttel később Messick ügynöke közölte, hogy Don nyugdíjba vonult. Messick 1997. október 24-én megkapta második agyvérzését, amibe belehalt. Elhamvasztották, hamvait szétszórták a Csendes-óceánban. Halála után Frank Welker és Scott Innes lett Scooby hangja.

Filmográfia[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Don Messick című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Források[szerkesztés]

  1. a b Find A Grave. (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  2. a b Discogs. (Hozzáférés: 2017. október 9.)