Gaumont

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Gaumont
Gaumont logo.svg
Típus filmgyártó vállalat
Alapítva 1895
Székhely
Alapító Léon Gaumont
Iparág filmipar
Tulajdonos Sony Music Entertainment Japan
Forma société anonyme
Termékek film
Leányvállalatai Alphanim

A Gaumont weboldala
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Gaumont témájú médiaállományokat.

A Gaumont francia filmvállalat, az 1895-ben történt alapításával a világ legrégebben működő filmgyártó vállalata. A vállalat központja a párizsi Neuilly-sur-Seine városrészben van.

Története[szerkesztés]

A céget Léon Gaumont (1864–1946) francia mérnök és feltaláló alapította, kezdetekben fényképezőgépekkel és felszerelésekkel kereskedett. A cég profilja 1897-től változott meg, amikor a kivetítőkészülékek reklámozására kisfilmeket készítettek. A vállalat párizsi La Villette városrészben felépített filmstúdiói a világ legnagyobbjai voltak az 19051914 közötti időszakban, a kisebb város méretű filmstúdiót a franciák Léon Gaumont monogramja után „Cité Elgé”-nek hívták.

A filmvállalat több külföldi irodát is nyitott, a Gaumont brit leányvállalatának közreműködésével készítette el Alfred Hitchcock számos filmjét, úgymint a 39 lépcsőfok (1935), vagy a Londoni randevú (1938) című filmeket. A második világháború kitöréséig, a szintén francia konkurens filmgyártó Pathé mellett, a Gaumont uralta az európai filmipart.

Az amerikai filmgyártók európai feltörekvése pénzügyi válságba sodorta a háború során amúgy is jelentős veszteségeket elszenvedett vállalatot, ezért az 1930-as évek elején a Franco-Film Aubert-tel egyesült.

1975-ben a vállalat részvényeinek 60%-ának megvásárlásával, a szavazati jog 70%-ának megszerzésével a francia médiamágnás Nicolas Seydoux lett a Gaumont ügyvezetője.

A filmvállalat logóját, a margarétát Léon Gaumont anyja emlékére választotta, akinek keresztneve Marguerite volt. A logó grafikájának az alapja a mai napig margaréta.

Napjainkban[szerkesztés]

A Gaumont mai napig független filmgyártó, a francia filmek legnagyobb gyártója és a forgalmazója. A filmvállalat televíziós műsorokat is gyárt, továbbá animációs filmeket is készít.

Források[szerkesztés]

  • Gaumont SA (angol nyelven) (html). www.fundinguniverse.com. (Hozzáférés: 2011. július 18.)