A profi

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A profi
(Le Professionnel)
1981-es francia film
Rendező Georges Lautner
Producer Alain Belmondo
AlapműPatrick Alexander
Műfaj
Forgatókönyvíró Michel Audiard
Georges Lautner
Jacques Audiard
Főszerepben Jean-Paul Belmondo
Jean Desailly
Robert Hossein
Zene Ennio Morricone
Operatőr Henri Decaë
Vágó Michelle David
Jelmeztervező Paulette Breil
Gyártás
Gyártó Cerito Films
Les Films Ariane
OrszágFranciaország Franciaország
Nyelv francia
Játékidő 109 perc
Költségvetés 20 000 000 FRF[1]
Forgalmazás
Forgalmazó Studio Canal
Magyarország MOKÉP (Mozi)
BemutatóFranciaország 1981. október 21.
Magyarország 1983. május 19.
KorhatárMagyarország 16 év
További információk
SablonWikidataSegítség

A profi (Le Professionnel) 1981-ben bemutatott francia bűnügyi film Jean-Paul Belmondóval a főszerepben. A filmet Georges Lautner rendezte, zenéjét Ennio Morricone szerezte. A profi Belmondo talán legismertebb filmje, melyet csak Franciaországban több mint ötmillióan láttak a mozikban.

Történet[szerkesztés]

Josselin „Joss” Beaumont (Jean-Paul Belmondo), a francia titkosszolgálat legjobb ügynöke egy apró afrikai országba, Malagawiba utazott, hogy a francia kormány megbízásából megölje N’Jala tábornokot (Pierre Saintons), az ország elnökét, aki gonosz diktátor. Joss meggyőződéssel kívánja teljesíteni a feladatát, időközben azonban megfordult a politikai széljárás – a megbízói feladják Beaumont-t, hogy N’Jala ne legyen ellenséges Franciaországgal szemben. Joss a vádlottak padjára kerül, ahol azt vallja: teljesen önszántából érkezett Malagawiba, hogy megölje N’Jalát, senki nem bízta meg ezzel. Joss elég rossz bőrben van, gépiesen ismételgeti az Igen, elnök úr válaszokat. Az eljárás ugyanis inkább kirakatper, N’Jala emberei pedig tudatmódosító szerekkel agymosásnak vetették alá Josst. N’Jala a tévéből nézi az eseményeket, és úgy véli, ezzel megnyugtathatja a franciákat, akik az országa földjében található nyersanyagokra pályáznak.

Az ügynök két évet tölt egy afrikai börtönben, de nem törik meg, sőt, az agymosás után hamar visszanyeri az öntudatát. Összefog egy ottani fegyenccel (Sidiki Bakaba), akit megvédett a szadista fegyőröktől, és sikerül megszökniük, fegyvert is szerezve. Egy kicsiny faluban lelnek menedékre, nemsokára azonban megérkeznek N’Jala rezsimjének a katonái. A falusiak menekülnek, míg Joss és a társa összeszedik pár fontos dolgukat a kunyhóban: útlevelet, külföldi valutát, és Joss nekilát összeszerelni egy Amalite Ar-10-es típusú gépkarabélyt. Ám még mielőtt készen lenne, a társa lövést ad le a katonákra, akik géppuskával válaszolnak, és lelövik a fegyencet. Joss néhány katonát leterítve kivonszolja haldokló társát. Megkérdezi tőle: fél-e? Ő nemmel válaszol, de szerinte Joss bizonyára azért félne a haláltól, mert a pokolra jutna.

Maintenon kastélya, a film záró jeleneteinek a színhelye

Joss visszatér Párizsba, és elhatározza, hogy bosszút áll azokon, akik elárulták. Kiterveli, hogy teljesíti az eredeti küldetést, megöli N’Jala elnököt franciaországi látogatása idején, és ezt a korábbi főnökének, Martin ezredesnek tudtára is adja. A visszatérésének csak régi barátja, Edouard Valeras százados, a felesége, Jeanne és egykori szeretője a titkosszolgálatnál, Alice Ancelin örül. A titkosszolgálat és a rendőrség folyamatosan a nyomában van. Régi ellenlábasának, Rosen rendőrfelügyelőnek (Robert Hossein) és a helyettesének, Farges nyomozónak semmi sem drága, hogy kézre kerítsék az egykori titkosügynököt, aki azonban egy lépéssel mindig az üldözői előtt jár. Beaumont elszántan küzd az igazáért, bár tudja, hogy nem kerülheti el a sorsát, amit önként választott, a becsület azonban többet ér számára, mint az élete.

Szereplők[szerkesztés]

Szerep Színész[2] Magyar hangja
1. szinkron[3] 2. szinkron[4]
Josselin „Joss” Beaumont parancsnok, a „Profi” Jean-Paul Belmondo Garas Dezső Gáti Oszkár
Jeanne Beaumont, a felesége Elisabeth Margoni Földessy Margit Juhász Judit
Alice Ancelin, a titkárnő Cyrielle Claire Káldi Nóra Zakariás Éva
Edouard Valeras százados, Joss egykori barátja Michel Beaune Pathó István Vass Gábor
a belügyminiszter Jean Desailly Szatmári István Pathó István
Rosen felügyelő Robert Hossein Lőte Attila Mihályi Győző
Martin ezredes Jean-Louis Richard Szilágyi Tibor Csuja Imre
N’Jala, Malagawi elnöke Pierre Saintons Csurka László Melis Gábor
Farges felügyelőhelyettes Bernard-Pierre Donnadieu Tahi Tóth László Sótonyi Gábor
Doris Fredriksen Marie-Christine Descouard Bánsági Ildikó Szénási Kata
Joss rabtársa, akivel együtt szökik meg Sidiki Bakaba n. a. n. a.
Arthur, N’Jala elnök személyi titkára Pascal N’Zonzi Perlaki István Albert Péter
Picard kiképzőtiszt Gérard Darrieu Láng József Barbinek Péter
Salvatore Volfoni Pierre Vernier Márton András Karsai István
Michalon Jean-Claude Bouillaud Makay Sándor Pusztaszeri Kornél

A szinkron[szerkesztés]

A profi első magyar nyelvű szinkronját a Pannónia Filmstúdió készítette 1982-ben. Belmondo magyar hangja akkor Garas Dezső volt. A film óriási siker volt Magyarországon is, miként odahaza Franciaországban. Évekkel később a Masterfilm Digital Kft. készített egy másik szinkront.

A nézők és rajongók véleménye többnyire az első szinkront ítéli nívósabbnak az internetes vélemények és a cikkek szerint. Hosszú idő után viszont a Story 4 kereskedelmi tévécsatorna a közelmúltban[mikor?] leadta az első, Garas Dezsővel készült szinkronnal A profit.

Díjak, jelölések[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Le professionel - IMDb - Box offices/business
  2. Szereposztás az IMDb.com szerint
  3. A profi (Le professionnel, 1981) 1. szinkron (1982). Pannónia Filmstúdió, megrendelő MOKÉP Rt. az Internetes Szinkron Adatbázisban (magyarul)
  4. A profi (Le professionnel, 1981) 2. szinkron. Masterfilm Digital Kft., megrendelő TV2. az Internetes Szinkron Adatbázisban (magyarul)

További információk[szerkesztés]