Cloris Leachman

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Cloris Leahman
(Cloris Leachman)
Cloris Leahman egy reklámfotón 1970 júliusában
Cloris Leahman egy reklámfotón 1970 júliusában
Született 1926. április 30. (94 éves)[1][2][3][4][5][6]
Des Monies, Iowa, Egyesült Államok, Amerika
Állampolgársága amerikai
Nemzetisége amerikai
Házastársa George Englund
Gyermekei
 • George Englund, Jr.
 • Bryan Englund
 • Dinah Englund
 • Morgan Englund
 • Adam Englund
Szüleianyja: Cloris Berkley apja: Clayborn Leahman
Foglalkozása
 • színész
 • táncművész
 • szinkronszínész
 • karakterszínész
 • színházi színész
 • televíziós színész
 • filmszínész
Iskolái
 • Illinois State University
 • Northwestern University School of Communication
Kitüntetései

A Wikimédia Commons tartalmaz Cloris Leahman témájú médiaállományokat.

Cloris Leachman (Des Moines, 1926. április 30. –) amerikai színésznő és humorista. A hét évtizedes pályafutása során nyolc Primetime Emmy-díjat , Daytime Emmy-díjat és Oscar-díjat nyert Az utolsó mozielőadás-ban(The Last Picture Show) (1971) játszott szerepéjért. Tagja volt a Mel Brooks's társulatnak. Olyan ikonikus szerepei voltak, mint Frau Blücher Az ifjú frankeinstein -ben(Young Frankeinstein) (1974) és Madame Defarge a Világtörténelem I. rész-ben(History of the World Part I) (1981). 1992-ben Agatha és Sofia néniként szerepelt a Két tojás száz bajt csinál című filmben Mary-Kate és Ashley Olsen-nel.

Leghosszabb szerepe Phyllis Lindstrom orras és ravasz gazdaasszonya volt a The Mary Tyler Moore Show című CBS sitcomban és annak spin-offjában, a Phyllis-ben az 1970-es években.

Korai élete[szerkesztés]

Leachman az iowai Des Moines-ban született , a három lány közül a legidősebb. A Theodore Roosevelt Gimnáziumba járt . Szülei Cloris ( szül. Wallace; 1901–1967) és Berkeley Claiborne „Buck” Leachman (1903–1956) voltak. Apja a családi tulajdonban lévő Leachman Lumber Company-nál dolgozott.

A fiatalabbik húga, Mary nem volt a show-biznisz-ben. Claiborne Cary (1932–2010) idősebbik húga színésznő és énekes volt.  Anyai nagymamájuk cseh származású volt.

Tizenévesen Leachman a helyi fiatalok darabjaiban jelent meg hétvégenként a Des Moines- i Drake Egyetemen.  A középiskola elvégzése után beiratkozott az Északnyugati Egyetemre az Oktatási Iskolába, a Gamma Phi Beta tagja lett, és a leendő komikus színészek, Paul Lynde és Charlotte Rae osztálytársa volt . Nem sokkal azután, hogy 1946-ban a Miss America-ban versenyzett, televízióban és filmekben kezdett szerepelni .

Jphn Shepodd, John Provost és Cloris Leahman a Lessie-ben (1957)

Karrier[szerkesztés]

Miután ösztöndíjat nyert a Miss America versenyén, amelyen a legjobb tizenhat közé jutott, Leachman Elia Kazan irányításával tanult színészetet a New York-i Actors Stúdióban. Ő alakította Nellie Forbush szerepét Richard Rogers és Joshua Hammerstein South Pacific című darabjában. Pár évvel később szerepet kapott William Inge Térj vissza, kicsi Sheba című Broadway darabjában (amiből aztán film is készült), de ki is lépett, mielőtt a darab ténylegesen a Broadway-ra került volna, mert Katerine Hepburn felkérte, hogy legyen a társ sztárja William Shakespeare Ahogy tetszik (As You Like It) című darabjában.

Leachman az 1950-es években számos élő televíziós közvetítésben szerepelt, köztük olyan programokban, mint a Suspense és a Studio One. Első nagy játékfilmje a Carnegie Hall (1947) volt. De ez csak mellékszerep volt. Az első igazi szerepe Robert Aldrich noir klasszikusában, az 1955-ös Kiss Me Deadly-ben kapta. Egy évvel később Paul Newmannal és Lee Marvinnal szerepelt együtt a Kínpad-ban(1956). Újra együtt jelent meg Newmannal rövid szerepben a Butch Cassidy és a Sundance kölyök (1969) című filmben.

Főleg a televízióban dolgozott, fellépett a Rawhide-ban és az Alkonyzóna "It's a Good Life" című epizódjában , valamint a 2002-től 2003-ig tartó UPN-sorozat epizód felújított változatában az "It's Still a Good Life"-ban . Ebben az időszakban Leachman megjelent John Forsythe-val Alfred Hitchcock bemutatja népszerű antológia sorozat "Megérzés" című epizódjában. Később Ruth Martinként , Timmy Martin örökbefogadó anyjaként jelent meg a Lassie negyedik évadjának (1957) utolsó felében . Jon Provost, aki Timmyt alakította, azt mondta: "Cloris nem érezte különösebben kihívásnak a szerepet."  1958-ban June Lockhart váltotta fel ebben a szereben.

Ugyanebben az évben a One Step Beyond című sorozat "The Dark Room" című epizódjában szerepelt, amelyben egy Párizsban élő amerikai fotóst alakított. 1960-ban Marilyn Parkert, Janice Rule karakterének, Elena Nardosnak a szobatársát alakította a Checkmate "The Mask of Vengeance" című epizódjában. 1966-ban vendégszerepelt a Perry Mason című sorozat "The Cashe of the Crafty Kidnapper" című epizódjában. 1970 végén Leachman a That Girl egyik epizódjában Don Hollinger nővéreként, Sandyként szerepelt.

1992-ben kettős szerepet kapott Mary-Kate és Ashley Olsen Két tojás száz bajt csinál című filmjében. Egy ikerpárt alakított. Ő volt Agatha a gonosz boszorkány és Agatha teljesen ellentétes ikertestvére Sofia.

Díjak[szerkesztés]

Leachman Oscar-díjat kapott a legjobb női mellékszerepért a Larry McMurtry bestseller könyve alapján készült Az utolsó mozielőadás(The Last Picture Show) (1971) beli szerepléséért . Ő alakította Ruth Poppert, a gimnáziumi tornatanár elhanyagolt feleségét, akivel Timothy Bottoms karaktere viszonyban van. Peter Bogdanovich rendező a produkció során megjósolta, hogy teljesítményével Oscar-díjat nyer. A szerepet eredetileg Ellen Burstyn-nak ajánlották, fel de aztán más szerepet kapott.

Betty White (barka) és Cloris Leahman (jobbra), mint Sue Ann Nivens ls Phíllis Lindstrom a Mary Tyler Moor Show-ban (1973. Augusztus)

Leachman szintén rekordot döntött nyolc Primetime és egy Daytime Emmy-díjjal, és több mint 20 alkalommal jelölték, főleg Phyllis Lindstrom játékáért a The Mary Tyler Moore Show-ban . Lindstrom öt éven keresztül visszatérő karakter volt a programban, majd egy spinoff sorozatban, a Phyllisben (1975–1977) szerepelt, amelyért Leachman Golden Globe-díjat kapott . A sorozat két évadig futott. Törlését részben annak köszönhette, hogy rövid időtartama alatt három rendes vagy visszatérő stáb tagja meghalt : Barbara Colby (rejtélyes körülmények között meggyilkolták egy Los Angeles-i parkban), Judith Lowry és Burt Mustin(aki egy friss házas párt játszottak a műsorban; mindkettő 80 éves volt, és természetes okokból halt meg).

1977-ben vendégszerepelt a The Muppet Show-ban , a 2. évad 24. részében. 1978-ban a chicagói színházban végzett munkájával elnyerte a Sarah Siddons-díjat . 1987-ben a Schoolhouse Rock VHS kiadásait rendezte . És ő játszotta a Disney féle Jancsi és Juliska-ban Grizelda-t a gonosz boszorkányt. . 1986-ban visszatért a televízióhoz, Charlotte Rae karakterének, Edna Garrettnek a helyére az The Facts of Life című sorozatba. Leachman Edna húgaként, Beverly Ann Stickle- ként betöltött szerepe nem tudta megmenteni a régóta futó sorozatot, és két évvel később törölték.

Sok animációs filmben szinkronizált: az Én kicsi pónim: A film-ben, mint a gonosz boszorkány, aki a Sötétség vulkánjának anyja; Az Egy troll New Yorkban-ban Gnora királynő hangját kölcsönözte; Hayao Miyazaki 1986-os Laputa - Az égi palota-ban Dola a mindíg kötekedő ég kalóz hangja volt.

Leachman megkeseredett, mohó, szláv kanadai Ida nevű nagymamát játszott a Fox 2000-2006-ig tartó szitkomjában, a Már megint Malcom-ban. Ezért a szerepéjért két Emy-díjat kapott a legjobb komikusszínésznő egy vígjátéksorozatban kategóriában. Hat egymást követő évben jelölték erre a díjra karakteralakításáért. Végül a negyedik évben sikerült nyernie.

Cloris Leahman mint Phyllis Lindstrom (1974)

A későbbi televíziós kreditek között szerepel a sikeres Lifetime Television minisorozat és a Beach Girls Rob Lowe-al és Julia Ormond-dal . Leachmant SAG-díjra jelölték a borral átitatott egykori jazzénekesnő és Evelyn nagymama szerepéért a Sony Spangol – Magamat se értem című alkotásában Adam Sandlerrel és Téa Leonival. A szerepben gyengélkedő Anne Bancroftot váltott . A film újra összehozta őt a Mary Tyler Moore Show írójával, producerével és rendezőjével, James L. Brooks-szal. Ugyanebben az évben Adam Sandlerrel együtt újra megjelent a film remake-jében, a Csontdaráló-ban. A Szuper felsőtagozat című Kurt Russell vígjátékban röntgenlátással rendelkező iskolai nővérként is feltűnt. 2005-ben Charlie Harper szomszédjaként, Normaként vendégszerepelta a Két pasi - meg egy kicsi című film 3. évadának Idős asszony és különleges szeretője című 9. epizódjában.

2006-ban Leachman, Sir Ben Kingsley és Annette Benning mellett az HBO-n Mrs. Harris-ként szerepelt, amiért Emmy-díjra jelölték a Legjobb női sorozat/film szereplés kategóriában, valamint ugyanezért SAG-díjra is jelölték. 2006. május 14-én képzőművészeti díszdoktori címet kapott a Drake Egyetemen.

Leahman bekerült a Television Academy Hall of Fame-be 2011-ben. Ugyan abban az évben a TV Guide Network-ön a 23. legviccesebb színésznőnek lett besorolva.

2014. június 20-án Leachman tiszteletbeli diplomát kapott az Északnyugati Egyetemen.

2017-ben megkapta a PETA életműdíját az állatjogi kérdések iránti elkötelezettségéért.

Későbbi projektek[szerkesztés]

Leachman Memaw szerepét játszotta a I Can Only Imagine című filmben, amely a MercyMe azonos nevű dalának történetéről szól.

Filmográfia[szerkesztés]

Cloris Leahman 2015 novemberében

Filmek[szerkesztés]

Év Cím Szerep Megjegyzések
1947 Carnegie Hall Táncoló szórakozóhely védnöke Hiteltelen
1955 Csókolj halálosan Christina Bailey
1956 Az állvány Caroline
1962 A Chapman-jelentés Miss Selby
1969 Butch Cassidy és a Sundance Kid Ágnes
1970 WUSA Philomene
A szomszéd emberek Tina Hoffman
Szerelmesek és más idegenek Bernice Henderson
1971 A Steagle Riss Weiss
Az utolsó képbemutató Ruth Popper Oscar-díj a legjobb női mellékszereplőnek
1973 Charley és az Angyal Nettie Appleby
Dillinger Anna Sage
Boldog anyák napját, Love George Ronda
1974 Daisy Miller Mrs. Ezra Miller
Ifjú Frankenstein Frau Blücher
1975 Őrült mama Melba Stokes
1977 Az egér és gyermeke Euterpe Csak hang
Nagy szorongás Diesel nővér
1979 Az Északi sugárút szabálytalan Claire Porter
A Muppet-film Lord titkára
Kincsvadászat Mildred Carruthers
1980 Herbie banánt visz Louise néni Trends
Foolin 'Around Samantha
1981 Tegnap Mrs. Kramer
A világ története, I. rész Madame Defarge
Furcsa bácsikám Rövidfilm
1986 Árnyjáték Millie Crown
Az én kicsi pónim: A film Hydia Csak hang
kastély az égben Dola Csak hang - angol változat
1987 Jancsi és Juliska Griselda
Járj, mint egy ember Margaret Shand
1988 A kápolnába megyek Mrs. Haldane
1989 Prancer Mrs. McFarland
1990 Texasville Ruth Popper
1991 A szerelem fáj Ruth Weaver
A mennydörgés óriása Mesélő / Az idősebb Amy
Képzeld el Dokumentumfilm
1993 Vissza a barátom Maggie A zombi szakértő
A Beverly Hillbillies Nagyi
1994 Troll a Central Parkban Gnorga Csak hang
1995 Senki lánya: Nyugat öt nője Dokumentumfilm
Akkor és most Albertson nagymama
1996 Beavis és Butt-Head csinálják Amerikát Öregasszony a repülőgép és a busz Csak hang
1997 Sosem késő Olajbogyó
Annabelle kívánsága Ágnes néni Csak hang
1999 Gen13 Helga Csak hang
A Vas Óriás Mrs. Tensedge Csak hang
A szív zenéje Assunta Guaspari
2000 Leteszem Pat Mozell
2001 Az Amati lányok Dolly Amati
2002 Manna a mennyből Helen
2003 Alex és Emma Nagymama
Rossz Mikulás Nagymama Hiteltelen
2004 Spanglish Evelyn Wright
2005 Zümmögés Dokumentumfilm
A leghosszabb udvar Lynette
Sky High Spex nővér
A kaliforniaiak Eileen Boatwright
2006 Ijesztő film 4 Mrs. Norris
Beerfest Nagy Gam Gam
2008 A nők Maggie
New York, szeretlek Mitzie Szegmens: "Joshua Marston"
2009 Amerikai tehéncsúszda Homokos
Ponyo Noriko Csak hang - angol változat
Becstelen brigantyk Mrs. Himmelstein Jeleneteket vágnak
2010 Várva Máriát Annie
Megint te Helen Sullivan Hiteltelen
2011 A mezők Gladys
2012 Gambit Merle nagymama
Felnőtt világ Mary Anne
Az Oogieloves a nagy léggömb kalandban Dottie Rounder
Ételcsata! X márka ebédhölgy Csak hang
2013 A bronxi bika Lilian Forrester
Croodék Gran Csak hang
2015 Az esküvői csengő Palmer nagymama
Ez történik Estelle
Cserkészek útmutató a zombi apokalipszishez Ms. Fielder
Egység Narrátor Dokumentumfilm
Baba, baba, baba Színésznő
2016 Tehát B. It Alice Wilinsky
A bronxi bika Lillian Forrester
A komikus May Conner
Újraszámolás Texter Rövidfilm
2017 Gilksmanék Helen Neuman
2018 Csak elképzelni tudom Memaw
Lez bomba Josephine
Ez az, akit ismersz Liz Rövidfilm
2019 Amikor utoljára beszéltünk Itasca
2020 Magas ünnep Nana
A Croods: Új kor Gran Csak hang; Film forgatás
Ugorj, Drágám Margaret
TBA Nem elfelejteni Donna Utómunka

Televíziós műsorok[szerkesztés]

Év Cím Szerep Megjegyzések
1949 Tartsa kérem Maga - panelista 3 rész után törölve
1950–1952 Charlie Wild, magánnyomozó Effie Perrine 4 rész
1952 Bob és Ray Maga - Rendszeres sorozat
1956 Dick Powell Zane Grey Színháza Martha Jessop Epizód: "Csak egyszer futsz"
1955–1958 Alfred Hitchcock bemutatja Caroline Hardy / Mary Templeton / Susan Stanger 3 rész
1956 és 1961 Fegyver Boni / Flory Tibbs 2 rész
1957–1958 Kislány Ruth Martin 28 rész
1959 Az Alcoa bemutatja: Egy lépés túl Rita Wallace Epizód: "A sötét szoba"
1960 Az ember a Holdban Maga - Előadóművész Variety Special
Nyersbőr Mary Ann Belden Epizód: "Arana Sacar incidense"
Krimi Beatrice Epizód: "Titkos lány"
Johnny Staccato Jessica Winthrop Epizód: "Salamon"
Halott vagy élve akartak Ann Barchester Epizód: "The Medicine Man"
1961 A Donna Reed Show Írisz Epizód: "Egér játékban"
Alkonyi zóna Mrs. Fremont Epizód: " Ez egy jó élet "
Cain százas Katie Cortner Epizód: "A javító"
Az Érinthetetlenek Billie Mailer Epizód: "Homorítófűrész"
1962 Cél: A korruptorok! Betty Epizód: "The Wrecker"
77 Naplemente szalag Lady Eve Winters Epizód: "Árnyék a válladon, S5-E9"
66-os út Lydia Epizód: "A szerelem egy sovány gyerek"
Laramie Sára Epizód: "Tűzpróba"
Az én utam Karen Murdock Epizód: "Figyelje a Mikulást"
Stoney Burke Eunice Stocker Epizód: "Unokatestvér Eunice"
Az Érinthetetlenek Julie Liemer Epizód: "Az ember a közepén"
1965 Novak úr Dorothy Hummer Kétrészes epizód: "Kari buli"
Dr. Kildare Rhoda Kirsh 5 rész
1966 Perry Mason Gloria Shine Epizód: "A ravasz emberrabló esete"
1967 Will Sonnett fegyverei Vera Epizód: "És egy gyilkos út a városba"
A Nagy-völgy Tündér Epizód: "Plunder"
A nyugati út Amadee Epizód: "A nyolcvanhét dolláros menyasszony"
1967 és 1969 A virginiánus Ellen McKinley / Clara 2 rész
1968 Ádám-12 Judy Epizód: "Log 141: A színes TV bandita"
1969 Mannix Barker volt felesége Epizód: "A barát szükségessége"
1970 Az a lány Sandi Epizód: "Don és Sandi, Harry és Snoopy"
1970–1975 A Mary Tyler Moore Show Phyllis Lindstrom 34 rész
1972 Éjszakai Galéria Mrs. Fulton Epizód: "Ilyen segítséget már nem kaphatsz"
A hatodik érzék Judith Eaton Epizód: "Boszorkány, boszorkány, fényesen ég"
Fiatal Dr. Kildare Julie anyja Epizód: "A gyakornok éjszakája"
1974 Rhoda Phyllis Lindstrom Epizódok: "Rhoda esküvője" (1. és 2. rész)
1975–1977 Phyllis Phyllis Lindstrom 48 rész
1975 Csodanő Hippolyta királyné Epizód: "Az új eredeti Wonder Woman"
1976 A szerelmi csónak Lisa Andersen / Karen Cooper 3 rész
1977 A Muppet Show Maga - Vendégcsillag Epizód: "Cloris Leachman"
Yabba Dabba Doo! Hanna-Barbera boldog világa Maga - különleges vendég Dokumentumfilm
1979 A Fehér Ház mögött Mrs. Elizabeth Jaffray Mini sorozat
1983 ABC Afterschool Special May Lemke Epizód: " A nő, aki csodát vívott "
1985 Amerikai játszóház Bess Dischinger Epizód: " Reggeli Les és Bess-szel "
1986–1988 Az élet tényei Beverly Ann Stickle 48 rész
1987 Iskolaház Rock! Bemutató Közvetlenül videóra; Csak a Goldenvision korszak videói.
1989 A Nutt-ház Ms. Frick / Mrs. Nutt 10 rész
1991 Mary Tyler Moore: A 20. évforduló bemutatója Önmaga Dokumentumfilm
A Simpson család Mrs. Glick (hang) Epizód: " Három ember és egy képregény "
1991–1992 Walter és Emily Emily Collins 13 rész
1994 A dadus Clara Mueller Epizód: "A dadus-sógor"
1995 Talán ezúttal Beasy McDonough Epizód: "Beasy Body"
Az ígéret földje Ethel Mooster 2 rész
1997–2003 Angyal megérintette Ruth 4 rész
1999–2000 Kösz Grammy Winthrop 6 rész
2000 A Norm Show Mrs. Beaumont Epizód: "Norm vs a legrégebbi szakma"
2001–2006 Malcolm középen Ida nagymama 11 rész
2001–2002 Az Ellen Show Dot Richmond 18 rész
2002 A Mary Tyler Moore Reunion Önmaga Dokumentumfilm
2003 Az Alkonyi Zóna Mrs. Fremont Epizód: " Ez még mindig jó élet "
Őrült szerelem Eladatlan pilóta
2005 Family Guy Önmaga Epizód: " Petarded "
Két és fél ember Norma Epizód: "Madame és különleges barátja"
Arcaniai Joan Olive néni Epizód: "A macska"
2006 A nagy Malones Eladatlan pilóta
2007 és 2012 Phineas és Ferb Heinz Doofenshmirtz anyja (hang) 2 rész
2008 Comedy Central Roast Önmaga Epizód: " Bob Saget sültje "
Tánc a csillagokkal Maga - Hírességek versenyzője 17 rész
2009 Az iroda Lily Hanaday Epizód: " Stresszoldás "
Hawthorne Ms. Lachman Epizód: "Gyógyulási idő"
2010–2014 Növekvő remény Barbara június "Maw Maw" Thompson 83 rész
2010 Kék hegy állam Professzor anyuka Epizód: "Midterms"
RuPaul Drag Race versenye Önmaga Epizód: "Arany Gals"; különleges vendégbíró Debbie Reynolds- szal[1]
2012 Csúcsfokozat Önmaga Epizód: "Limos"
Kalandidő Öreg Marceline (hang) 2 rész
2013 Kirstie Shirley, Maddie anyja Epizód: "Kis Bummer Boy"
Forró Clevelandben Szeg Epizód: "A szerelem körül van"; vendég sztár
2014–2015 Riley a nagyvilágban Svorski asszony 2 rész
2015 A molnárok Louise Epizód: "Louise Louise"; vendégcsillag
Hawaii Five-0 Ruth Tennenbaum Epizód: "Kuka'awale (Stakeout)"; vendég sztár
2016 A tizenegyedik Margaret 5 rész
Bob hamburgerei Meryl (hang) Epizód: " Irer titkos tengernagy "
Royal Pains Annette Bellamy Epizód: "A jó hír ..."
Justice League akció Nagyi jóság 4 rész
2017–2019 Amerikai istenek Zorya Vechernyaya 3 rész
2018-2019 Avalena Elena Hool (Voice) 2 rész
2019 Tanárok Memaw Epizód: "Wedded Miss"
Őrült rólad Mrs. Mandelbaum 10 rész

TV Filmek[szerkesztés]

Év Cím Szerep
1969 Csendes éj, Magányos éjszaka Ginny
1971 Hirtelen Szingli Joanne Hackett
1972 A nagyon gazdagok kísértései Ellen Blunt
Rólad énekelek Mary Turner
1973 Egy vadonatúj élet Victoria Douglas
Bűnözés Klub Hilary Kelton
Csak Dying Room Jean Mitchell
1974 A migránsok Viola Barlow
Stoppol! Claire Stevens
A csütörtöki játék Lois Ellison
Halálos ítélet Susan Davies
1975 Valakit, akit megérintettem Laura Hyatt
Hölgyek a folyosón Lulu Ames
Egy lány, akit hamarabb elneveznek Az öreg mama Hawes
Halálsikítás Mrs. Singleton
1977 Egy karácsonykor történt Clara Oddbody
1978 Hosszú utazás vissza Laura Casella
1979 Willa Darla Jean
Mrs. R lánya Ruth Randell
SOS Titanic Molly Brown
1981 A makk nép Betty Nelson nővér
Tanács a Lovelornnak Maggie Dale
1982 Miss All-American Beauty Agatha Blaine
1983 Dixie: Változó szokások Eugenio nővér
A Démongyilkosság-ügy Joan Greenway
1984 Kovács Ernie: A nevetés között Kovács Mária
1985 Halálos szándékok Charlotte Raynor
Vak sikátorok Fran Sato
A kis troll herceg Sirena királynő (hang)
1987 Az élet tényei lent Beverly Ann Stickle
1990 Finom dolgok Ruth Finom
1991 Fényes nappal Ruth Westerman
Egy kis mennyország Edwina 'Ed' McKevin
1992 Két tojás száz bajt csinál Agatha (néni) és Sofia (néni)
1993 Kémek Pamela Beale
Elsötétedik Ruth
Dupla, dupla, fáradság és baj Agatha néni / Szófia néni
Kiss búcsú nélkül Mrs. Samuels
Csodagyerek Betty doki
1995 A szerelem és a becsület között Anna Collura
2005 Mrs. Harris Pearl 'Billie' Schwartz, Tarnower nővére
2007 Lake Placid 2 Sadie Bickerman
A szerelem szárnyra kel Hattie Clarence

Színpadi munkássága[szerkesztés]

 • Ó, vadon! 1942 (Des Moines)
 • Blithe Spirit (1943) ( Északnyugati Egyetem )
 • Sundown Beach (1948) (Broadway)
 • Csendes-óceán déli része (1951) ( Martha Wright hónapos cseréje) (Broadway)
 • Gyere vissza, Kis Sheba (1950) (Broadway előtti próba; balra játszva, ahogyan tetszik )
 • Ahogy tetszik (1950) (Broadway)
 • Történet egy vasárnap estéhez (1950) (Broadway; Megnyerte a Színház Világdíját )
 • Íme! 1952 - Broadway
 • Kedves barbárok (1952) (Broadway)
 • Vasárnap reggeli (1952) (Broadway)
 • A tavasz előtti nap (1953) ( Palm Beach, Florida )
 • A tégely (1953) ( Madeleine Sherwood helyett) (Broadway)
 • Szívek királya (1954) (Broadway)
 • A költő érintése (1958) ( Kim Stanley helyére) (Broadway)
 • Maskarád (1959) (Broadway)
 • Gallyak (1978) ( Marriott Színház Lincolnshire-ben )
 • A legidősebb élő diplomás (1980)
 • High Spirits (1981) (a Broadway megnyitása végül megszűnt)
 • Egy kis családi vállalkozás (1985) ( Drury Lane Oak Brook )
 • Végzetes gyengeség (1985) ( Monaco )
 • Mózes nagymama: Egy amerikai primitív (1989) (amerikai országos turné)
 • Show Boat (1994) (amerikai országos turné)
 • Fiatal Frankenstein (2006) (műhely)

Díjjak[szerkesztés]

Főbb egyesületek[szerkesztés]

Akadémiai díj

Év Jelölt munka Kategória Eredmény Ref.
1971 Az utolsó képbemutató Legjobb női mellékszereplő Nyerte

BAFTA-díjak

Év Jelölt munka Kategória Eredmény Ref.
1971 Az utolsó képbemutató Legjobb női főszereplő mellékszerepben Nyerte

Daytime Emy-díjak

Év Jelölt munka Kategória Eredmény
1983 A nő, aki csodát akart Kiemelkedő előadó a gyermekek programozásában Nyerte

Golden Globe-díjak

Év Jelölt munka Kategória Eredmény Ref.
1971 Az utolsó képbemutató Legjobb női mellékszereplő - mozifilm Jelölt
1972 Charley és az Angyal Legjobb színésznő mozgóképben - musical vagy vígjáték Jelölt
1974 Fiatal Frankenstein Jelölt
1975 Phyllis A televíziós sorozat legjobb színésznője - musical vagy vígjáték Nyerte

Screen Actors Guild-díjak

Év Jelölt munka Kategória Eredmény
2004 Spanglish Női színész kiemelkedő teljesítménye mellékszerepben Jelölt
2006 Mrs. Harris Női színész kiemelkedő teljesítménye egy minisorozatban vagy televíziós filmben Jelölt

Primetime Emmy-díjak

Év Jelölt munka Kategória Eredmény Ref.
1972 A Mary Tyler Moore Show Színésznő kiemelkedő teljesítménye a komédia mellékszerepében Jelölt
1973 Jelölt
Egy vadonatúj élet Színésznő kiemelkedő egyetlen előadása vezető szerepben Nyerte
1974 A Mary Tyler Moore Show Legjobb női mellékszereplő a vígjátékban Nyerte
A migránsok A dráma legjobb főszereplője Jelölt
1975 Cher Kiemelkedő folytatódó vagy egyetlen előadás a mellékszereplő színésznőben vagy zenében Nyerte
A Mary Tyler Moore Show A női mellékszereplő kiemelkedő egyetlen előadása vígjáték- vagy drámasorozatban Nyerte
1976 Phyllis Kiváló főszereplő egy vígjátéksorozatban Jelölt
Telly ... Ki szereti Ya Baby-t? Kiemelkedő folytatódó vagy egyetlen előadás a mellékszereplő színésznőben vagy zenében Jelölt
1978 Egy karácsonykor történt A mellékszereplő kiemelkedő teljesítménye egy drámában vagy vígjátékban Jelölt
1984 Kovács Ernie: A nevetés között Kimagasló női mellékszereplő korlátozott sorozatban vagy egy különlegességben Jelölt
A képernyős színészek céhének 50. évfordulója Kiemelkedő egyéni teljesítmény egy különféle változatban vagy zenei programban Nyerte
1998 Az ígéret földje Kiemelkedő vendégszínésznő egy drámasorozatban Nyerte
2001 Malcolm középen Kiváló vendégszínésznő egy vígjátéksorozatban Jelölt
2002 Nyerte
2003 Jelölt
2004 Jelölt
2005 Jelölt
Arcaniai Joan Kiemelkedő vendégszínésznő egy drámasorozatban Jelölt
2006 Malcolm középen Kiváló vendégszínésznő egy vígjátéksorozatban Nyerte
Mrs. Harris Kiváló mellékszereplő egy minisorozatban vagy egy filmben Jelölt
2011 Növekvő remény Kiváló vendégszínésznő egy vígjátéksorozatban Jelölt

Egyéb díjak és jelölések[szerkesztés]

Genie-díjak

Év Jelölt munka Kategória Eredmény
1981 Tegnap Legjobb külföldi színésznő előadása Nyerte

Kansas City Filmkritikus Kör-díjak

Év Jelölt munka Kategória Eredmény
1971 Az utolsó képbemutató Legjobb női mellékszereplő Nyerte

Nemzeti Felülvizsgálati Testületi-díjak

Év Jelölt munka Kategória Eredmény
1971 Az utolsó képbemutató Legjobb női mellékszereplő Nyerte

New York-i Filmkritikusok Köre-díjak

Év Jelölt munka Kategória Eredmény
1971 Az utolsó képbemutató Legjobb női mellékszereplő Második helyezett

Satelliote-díjak

Év Jelölt munka Kategória Eredmény
2004 Spanglish Legjobb női mellékszereplő - mozifilm Jelölt

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Internet Movie Database (angol nyelven). (Hozzáférés: 2015. augusztus 13.)
 2. SNAC (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
 3. Internet Broadway Database (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
 4. filmportal.de. (Hozzáférés: 2017. október 9.)
 5. Discogs (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
 6. GeneaStar
 7. Theatre World Award Recipients
 8. Academy Awards Database, 562

Források[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Cloris Leahman című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.