Pankráció

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Pankrátorok küzdelem közben

A pankráció a birkózás egy előre megrendezett műfaja, melyben a küzdő felek látványos külsőségek között verekednek egy ringben – és nem ritkán mellette.

Helyszín[szerkesztés]

A pankrációs versenyeket négyzet alakú emelt küzdőtéren tartják, mely igen hasonló az ökölvívó mérkőzéseken használtra. Mérete változó, egy-egy oldala 14 és 20 láb között változhat. Körben három sávban erős gumikötelek találhatók, melyek nekifutásra visszalökik a játékosokat. A sarkokban kipárnázott rögzítők tartják a köteleket. A padlózat merev, de egyidejűleg ruganyos, a ráesés energiáját elnyeli, ráütésre igen erős hanghatást kelt. A mérkőzéseket általában jellegzetes hanghordozású műsorvezetők konferálják fel, csíkos mezt viselő játékvezetők felügyelik, a ring széléről bírók figyelik. Az egy menetből álló mérkőzés addig tart, amíg az egyik játékost két vállra nem fektetik annyi időre, míg a játékvezető háromszor a ring padlójára csap.

Jellege[szerkesztés]

A múltban az amerikai és kanadai pankráció jellemzője volt, hogy a mérkőzések végeredményét előre eldöntötték, és a pankráció (más néven wrestling vagy hivatásos birkózás) kifejezést később már csak az ilyen, előre eltervezett kimenetelű mérkőzésekre használták, melyeket worknek hívnak, azaz „megdolgozott mérkőzés”-nek. A mai pankrációra jellemzőek a különböző ütések, dobások, ugrások és feszítések, melyek a klasszikus birkózáson kívül különböző egyéb harcművészetekből és küzdősportokból származnak.

A modern pankráció egyfajta előadóművészet, ahol a résztvevők egy olyan műsort hoznak létre, mely egy küzdősport jellegű mérkőzést vagy mérkőzés-sorozatot szimulál, de az eldöntött eredményt nem nézik jó szemmel a résztvevők és maguknak akarják pl. a bajnoki címet. A valós küzdelem mértéke a mérsékelttől (például az egyesült államokbeli World Wrestling Entertainment promóció) az igen valósághűn át (például a japán stílus) a látványosan valószerűtlenig terjedhet (például a mexikói lucha libre, mely jellemzően színpadias és stilizált). A tag team mérkőzéseket négyen, kettő kettő ellen tartják.

Külsőségek[szerkesztés]

A küzdő felek úgy teszik a mérkőzéseket még izgalmasabbá, hogy különböző, más sportágtól átvett ruhákat, látványos jelmezeket, vagy egyéb kiegészítőket (láncot, maszkot, palástot, sőt van, hogy gitárt) viselnek, jó illetve rossz figurák számukra kiosztott szerepeit játsszák. A jófiúk a közönség lelkes tombolása, a rosszfiúk meg hangos füttykoncert közepette vonulnak a négyszögbe. A mérkőzéseket többnyire a jófiúk nyerik. A mérkőzések között látványos, sokszor botrányba és verekedésbe hajló interjúk lehetnek, ezek egyik nagy egyénisége a fehér öltönyben, vörösre festett arccal fellépő Brother Love (Bruce Prichard) volt.

Az ismert pankrátorok többnyire hosszabb távon ugyanazt a felvett figurát alakítják (pl. Big Bossman (Nagyfőnök) rendőrnek öltözött, The Undertaker (Sírásó) egy sejtelmes, sötét figurát alakít, a Nasty Boys (gusztustalan fiúk) tag team duó kirívóan gusztustalan dolgokat művelt. Időnként szerepváltás is előfordul.

A versenyzők a mérkőzés előtti promóció során a nézők legnagyobb tetszésére artikulálatlan üvöltözéssel és mintegy állatias viselkedéssel szidják, fenyegetik egymást, ebben sokszor menedzsereik is közreműködnek. A mérkőzést a közönség által is tudottan egyfajta előadásként vagy színjátékként kezelik, ami a modern pankrációnak éppen a lényege. Az esésekre, ütésekre tudatosan rájátszanak, azokat veszélyesebbnek és sokkal fájdalmasabbnak mutatják, mint amilyenek valójában.

Időnként a mérkőzés eldurvulhat, a közönség szórakoztatására olykor a mérkőzésvezetőt és a többnyire a négyszög mentén tartózkodó és a mérkőzésbe beleszóló menedzsereiket is belekeverik, esetenként látványos tömegverekedés tör ki, egymást székekkel ütik, vagy a közönség soraiba dobják. Időnként különösen alaposan megrendezett jeleneteket adnak elő, ilyen volt többek között Ultimate Warrior kinyithatatlan fémkoporsóba zárása The Undertaker (Sírásó) és menedzsere Funeral Parlor (Temetkezési vállalat) által 1991-ben.

Pankrációban használt szakkifejezések[szerkesztés]

Face Turn és Heel Turn[szerkesztés]

A pankrációban, az előre megírt történetek miatt vannak gonosz (heel)[1] és jó (face)[2] karakterek. "Face Turn"-nak nevezik, hogy egy adott pankrátornak megváltozik a személyisége, és az eddig megszokott gonoszságokat már nem csinálja. Beáll a jó oldalra, és újra a közönség kedvence lesz. A "Heel Turn" ennek a fordítottja: egy korábban jó pankrátorból gonosz lesz, vagyis szembefordul mindenkivel, viszályt kelt, és a nevéből adódóan gonosz dolgokat csinál.

Feud[szerkesztés]

A "Feud" a pankrátorok közötti viszályt jelenti. Ennek alapja lehet korábbi sérelem, vereség, szakmai nézeteltérés. Egy viszály több hónapig, de akár egy évig is eltarthat.[3]

A-Show[szerkesztés]

A pankrációs szervezet legtöbb bevételt hozó műsora. (Például a Smackdown)

A-team[szerkesztés]

Azok a pankrátorok, akik a legtöbb bevételt hozó műsoron fellépnek.

Abort[szerkesztés]

Magyarázat nélkül befejezni egy feudot, angle-t vagy gimmicket. Általában arra használjuk, amikor a közönség nem mutat érdeklődést a dolog iránt és ezért fejezik be azt.

Ace[szerkesztés]

Japán szervezetek speciális szakzsargonja a szervezet legnépszerűbb face pankrátorára.

Agent[szerkesztés]

Általában korábbi pankrátor, aki segíti a mostani birkózókat. Ötletekkel áll elő a meccs elemeivel kapcsolatban. Közvetítő szerepet tölt be a szervezet és a birkózó között. A WWE producereknek hívja az Agentjeit.

Angle[szerkesztés]

A két birkózó közötti sztorivonal. Különböző hosszúságú lehet egy meccstől akár egy fél éven át is tarthat.

Apron[szerkesztés]

A ring legszéle, ahol a szerkezet a legkevesebbé ruganyos, ezért az itt végzett mozdulatok kifejezetten fájdalmasnak számítanak.

Backstage[szerkesztés]

A színfalak mögötti rész az arénában, ahol az öltöző, az interjúhelyszínek, és a vezetőség állása kap helyet.

B-Show[szerkesztés]

Az a műsor ahol a szervezet közép és alsó kategóriás pankrátorai lépnek fel. (Például Superstars)

B-Team[szerkesztés]

Értelemszerűen azok a birkózok, akik a B-Shown szerepelnek.

Babyface[szerkesztés]

A jófiút, a hőst alakító pankrátor. Röviden Face-ként hivatkozunk rá.

Bathroom Break[szerkesztés]

Magyarul Pisiszünet meccs, általában két nagyobb összecsapás közé rakják, hogy a közönségnek legyen ideje kipiheni magát. A női forradalom előtt hagyományosan a Dívák töltötték be ezt a szerepet.

Blading, Blade job[szerkesztés]

Pengézni. Az a technika, mikor a birkózó egy hagyományos borotvapengével felvágja a saját homlokát, így elérve azt, hogy vérezzen.

Blind tag[szerkesztés]

Csapat mérkőzésben olyan bepacsizás, amikor vagy a csapattárs, vagy az ellenfél nem veszi észre a pacsit.

Blow off[szerkesztés]

Egy viszály utolsó mérkőzése.

Booking[szerkesztés]

Összeállítani egy pankrációs esemény mérkőzéslistáját. Az ezt végző személyt hívjuk Booker-nek. A bookingot használjuk arra is ha egy aktuális esemény felépítéséről, vagy egy mérkőzés kulcspontjairól beszélünk.

Botch[szerkesztés]

Hibásan végrehajtott mozdulat, vagy promóban hibásan elhangzott szavak.

Broadway[szerkesztés]

Időlimites döntetlen.

Bump[szerkesztés]

Gyakorlatilag a földet érés, legalapvetőbb formája, amikor a birkózó a hátára esik a ringben.

Burial, Bury[szerkesztés]

Arra használatos kifejezés, amikor a booker vagy egy tapasztalt birkózó ellehetetlenít egy feltörekvő pankrátort.

Business[szerkesztés]

Maga a pankráció.

Busted open[szerkesztés]

Elkezdeni vérezni.

Butts in seats[szerkesztés]

Magyarul beültetni az embereket a székekbe. Olyan eseményt csinálni, amire az emberek kíváncsiak ezért megnézik a szervezet műsorát

Call[szerkesztés]

Informálni az ellenfelet hogy melyik mozdulat következik. Call the match azaz hívni a mérkőzést: amikor egy birkózó folyamatosan irányítja a meccset. Magyarul a hívni, illetve a behívni kifejezést használjuk rá.

Canvas[szerkesztés]

Ringszőnyeg, a ringet fedő borítás neve.

Catchphrase[szerkesztés]

Olyan sokszor megismételt szöveg, ami az adott birkózó szlogenjévé, védjegyévé válik.

Card[szerkesztés]

Egy pankrációs esemény meccslistája, amit három fő részre szoktunk bontani: lowcard/undercard, midcard és a main event (lásd lentebb).

Carry[szerkesztés]

Magyarul cipelni valakit. Amikor a képzettebb birkózó átsegíti a kevésbé tehetséges vagy éppen sérült pankrátort a mérkőzésen.

Championship advantage[szerkesztés]

Azaz a bajnokok előnye, bajnoki címet nem lehet diszkvalifikációval vagy kiszámolással megszerezni, hacsak erről külön stipuláció nem rendelkezik.

Cheap heat[szerkesztés]

Gyors negatív reakciót kiváltani a helyi közönségből. Például a helyi sportcsapatot vagy hírességet becsmérelve.

Cheap pop[szerkesztés]

A Cheap heat ellenpontja, amikor hasonló módszerekkel pozitív reakciókat váltunk a közönségből. Például a helyi sportcsapatot vagy hírességet dicsérve.

Cheap shot[szerkesztés]

Illegális taktikák használata: például mélyütés vagy valamilyen eszköz használata.

Clean finish[szerkesztés]

Olyan mérkőzés befejezés, amikor nem történik csalás, külső beavatkozás vagy bármilyen ellentmondásosság a győztes kilétét illetően.

Clusterfuck[szerkesztés]

Eredetileg félresikerült hadászati manőverekre használt szó, birkózásban főleg a sokemberes, összecsapott mérkőzésekre használjuk, amik teljes katyvaszt hoznak és nincs semmi értelmük történetmesélés vagy karakterépítés szempontjából.

(Get) Color[szerkesztés]

Vérezni a mérkőzéseken.

Comeback[szerkesztés]

A mérkőzés egyik szakasza, amikor a face visszatér a meccsbe a heel dominancia után. (leghíresebben talán Hulk Hogan csinálta, akinek ezt a szekvenciáját Hulking up-nak nevezzük)

Crimson Mask[szerkesztés]

Amikor a pankrátor olyan erősen vérzik hogy az egész arcát elborítja a vér, és az izzadsággal összekeveredve egy karmazsin színű álarcot hoz létre.

Dark match[szerkesztés]

TV-ben nem közvetített mérkőzés egy televíziós adás felvételén. Műsor előtt új birkózók felmerésére, műsor után a helyi közönség kielégítésére használják.

Double team[szerkesztés]

Páros mérkőzésen az a szekvencia, mikor az egyik csapat mindkét tagja támadja az egyik ellenfelet.

Double turn[szerkesztés]

Amikor a mérkőzésben résztvevők meccs végére szerepet cserélnek. Vagyis az a pankrátor aki heelként érkezett a mérkőzésbe faceként távozik. Míg a facenél fordítva. Leghíresebb példa: Hart kontra Austin, WrestleMania 13.

Draw(1)[szerkesztés]

Az a pankrátor vagy sztorivonal akire/amire kíváncsi a közönség, ezáltal a legtöbb pénzt hozza.

Draw(2)[szerkesztés]

Döntetlen eredmény, például dupla kiszámolás vagy dupla leszorítás esetén.

Drop[szerkesztés]

Elveszteni a bajnoki címet.

Enforcer[szerkesztés]

Egy csapat legerősebb és legnagyobb tagja. Más esetekben olyan személy, aki a ringen kívüli speciális bírói szerepet tölt be és a fő feladata a rend fenntartása.

Face-in-peril[szerkesztés]

Magyarul "veszélyben lévő babyface", a páros mérkőzések jellegzetes vonása, amikor a heel csapat elszigeteli az ellenfél egyik tagját a csapattársától, és dominanciát gyakorol felette, miközben hiábavalóan próbál kipacsizni a ringből. Jellemzően a hot taget (lásd lentebb) megelőző periódus.

Fall[szerkesztés]

A mérkőzés befejezése.

Fallout show[szerkesztés]

Egy PPV-t (fizetős vagy különleges adást) követő első televíziós adás.

False finish[szerkesztés]

Olyan két vállra szorítási kísérlet amiből a birkózó kirúg. Jellemzően azokra az esetekre használjuk, ahol a tust kezdeményező félnek reális esélye van a győzelemre (pl. egy signature vagy finisher mozdulat, esetleg csalás után).

Feud[szerkesztés]

Viszály két birkózó vagy csoport között. Ezek a sztorivonalakba vannak ágyazva a tévés adásokban. Van, amelyik csak pár hónapot él meg, de ritkább esetben évekig is tarthat.

Fighting champion[szerkesztés]

Olyan bajnok aki gyakran védi meg a címét.

Finish[szerkesztés]

A mérkőzés tervezett befejezése.

Finisher[szerkesztés]

A pankrátor azon mozdulata amivel megnyeri a mérkőzést.

Foreign object[szerkesztés]

Olyan fegyver aminek a használata nem megengedett a mérkőzésben.

Gimmick[szerkesztés]

A birkózó által alakított karakter amit megszemélyesít. Minél kevésbé valószerű, amit játszik, annál „gimmickesebb”.

Gimmick Match[szerkesztés]

Olyan mérkőzések aminek van valami specialitása (Hell in a Cell, Elimination Chamber, Money in the Bank, WarGames stb.)

Go Home[szerkesztés]

A mérkőzés szereplői (vagy a döntéshozókkal kapcsolatban álló bíró) ezzel a kifejezéssel jelzik egymásnak hogy ideje elkezdeni a mérkőzés befejező szekvenciáját.

Go-home show[szerkesztés]

A PPV (fizetős vagy különleges adás) előtti utolsó televíziós adás

Gold[szerkesztés]

A bajnoki cím maga.

Go over[szerkesztés]

Legyőzni valakit.

Gorilla position[szerkesztés]

Az entrance függöny mögötti utolsó hely. Gorrilla Monsoonról, a legendás kommentátorról lett elnevezve, akinek ez a volt a kedvenc helye.

Green[szerkesztés]

Zöldfülű, kezdő birkózó

Hardcore wrestling[szerkesztés]

A profi birkózás egy különösen véres és brutális ága ahol az eszközhasználaton van a hangsúly.

Hardway[szerkesztés]

Természetes úton vérezni, vagyis nem pengézni.

Heat (1)[szerkesztés]

Negatív közönség reakció, fújolás.

Heat (2)[szerkesztés]

A mérkőzés azon szakasza, mikor a heel dominálja a mérkőzést.

Heat (3)[szerkesztés]

Valódi ellenszenv a birkózóval szemben a színfalak mögött (pl. magaviseleti probléma, vagy rivális szervezettől való átigazolás esetén).

Heel[szerkesztés]

A gonosz karaktert alakító birkózó, akinek a feladata a közönségből negatív reakciót kiváltani.

High-flyer[szerkesztés]

Általában kisméretű, viszont gyors és akrobatikus mozdulatokat használó pankrátor

Hope spot[szerkesztés]

A mérkőzés azon pillanata, amikor a heel által dominált face karakter előtt látszólag remény nyílik a comebackre (lásd fentebb), azonban a heel ezt meghiúsítja.

Hooker[szerkesztés]

Olyan birkozó, akinek megvan az a képessége hogy egy mérkőzést befejező valós fogást bevigyen az ellenfelének, így kényszerítse azt a vereségre.

Hotshot[szerkesztés]

Siettetett viszály, amikor egy feudot a rövid távú előnyök miatt rövid idő alatt visznek véghez.

Hot tag[szerkesztés]

Csapatmérkőzésben egy hosszú heel dominancia után bekövetkező pacsi amikor a face csapat frissen mérkőzésbe lépő tagja átveszi a kezdeményezést.

House show[szerkesztés]

Tévében nem közvetített esemény.

Impromptu match/promo[szerkesztés]

Olyan meccs vagy promo ami előzetesen nem szerepelt a pankrációs esemény programjában.

Independent promotion[szerkesztés]

Független szervezet. Olyan kisebb pankrációs szervezet, ami nem rendelkezik országos televíziós társaságon futó műsorral.

IWC[szerkesztés]

Internet wrestling community, magyarul internetes pankrációs közönség. Azok a szociális média felhasználok (legtöbbször smarkok), akik megbeszélik és véleményt alkotnak a pankrációs adásokról az interneten vagy szociális médiában.

In-ring (skills)[szerkesztés]

Egy pankrátor nyers technikai tehetsége. Mozdulat repertoár szelessége, és azok kivitelezésének szabályossága.

Jerk the curtain/opener[szerkesztés]

Az első mérkőzés egy pankrációs eseményen. Curtain jerker pedig egy olyan birkózó, akit gyakran az első mérkőzésbe bookolnak.

Juice[szerkesztés]

Kéféle használata van, egyrészt a szteroidokra, máskor pedig a vérre hivatkoznak vele.

Jumping ship[szerkesztés]

Egy birkózó elhagyja a pankrációs szervezetet egy másik kedvéért.

Job /do the job[szerkesztés]

Elveszteni egy mérkőzést.

Jobber[szerkesztés]

Olyan birkózó, akit arra használnak, hogy más pankrátorok ellen veszítsen. A WWE az „enhancement talent” kifejezést használja rájuk.

Kayfabe[szerkesztés]

Azt mutatni hogy a pankráció egy igazi sport, és ezt az illúziót fenntartani. Az 1980-as évek előtt minden promóció és szervezet betartotta azt az íratlan szabályt, hogy a pankrációt valódi sportként kell ábrázolni.

Kick-out[szerkesztés]

Amikor a pankrátor kirúg egy leszorítási kísérletből.

Legit[szerkesztés]

A legitim rövid formája. A valós dolgokra használjuk, ami nincs előre megírva. Például valódi sérülés vagy valódi viszály a színfalak mögött.

Low-carder[szerkesztés]

Alacsony profilú birkózó, aki nem kerül be a fő sztorivonalakba és mérkőzésekbe. A pankrációs gála első felének résztvevője.

Lucha libre[szerkesztés]

A pankráció mexikói ága. Gyors, akrobatikus mozdulatok jellemzik.

Mat[szerkesztés]

Azaz matrac. Gyakorlatilag a ring padlóját hívjuk így.

Main event[szerkesztés]

A legjobban reklámozott mérkőzés egy pankrációs eseményen. Általában az utolsó mérkőzés a cardon. A gála fő eseménye.

Main eventer[szerkesztés]

Az a birkózó, aki általában a gálák fő eseményeiben birkózik. A cég legnagyobb sztárjai, akik a legtöbb bevételt hozzák.

Manager[szerkesztés]

Olyan nem birkózó karakter, aki segíti a közönségnél elfogadottá tenni az adott pankrátort. Általában heel szerepet töltenek be.

Mania[szerkesztés]

Rövid kifejezés a WWE WrestleMania PPV-ra.

Mark[szerkesztés]

Hagyományosan olyan pankráció rajongó, aki elhiszi, hogy a pankráció nem megrendezett. Gyakorlatilag vakon követi a műsort, és nem akar tudomást venni a megrendezettség tényéről. Mára javarészt elvesztette ezt a jelentését, inkább azokra a fanokra értjük, akik nem olvasnak utána a pankráció híreinek, és nem foglalkoznak vele az adáson kívül. Napjainkban a „Casual Fan” kifejezés az elfogadott. A kifejezés tovább él a Product Mark-ban, ami azokat a nézőket takarja, akik csak egy szervezetért rajonganak és a többit egyáltalán nem nézik.

Mechanic[szerkesztés]

Gyakorlatilag a legjobb technikájú birkózó a rosteren, akit gyakran mások betanítására használnak.

Mid-card / Mid-carder[szerkesztés]

A pankrációs esemény középső része. A kevésbé nagy presztízsű övek körül zajló viszályok. A Mid-carder pedig az a birkózó, aki ezekben részt vesz. Középkategóriás pankrátor.

Money match[szerkesztés]

Olyan mérkőzés egy pankrációs eseményen, amire a nézők legnagyobb része kíváncsi. Gyakran ez adja el a gálát a nézőknek.

Monster[szerkesztés]

Általában hatalmas termetű pankrátor, akit úgy bookolnak, hogy szinte legyőzhetetlennek tűnik, a mérkőzései többsége pedig egyoldalúan zajlik az ő gyors győzelmével.

Mouthpiece[szerkesztés]

Az a Manager. aki a birkózó helyett promózik, hogy ellensúlyozza a hiányosságait.

Near-fall[szerkesztés]

A mérkőzés vége felé zajló leszorítás kísérletek, amiben a birkózó megvárja az utolsó pillanatot, és csak akkor rúg ki. Gyakran false finishként is hivatkozunk rá.

No contest[szerkesztés]

Olyan mérkőzés ami döntetlennel, vagy a győztes definiálása nélkül ér véget.

No-sell[szerkesztés]

Amikor egy pankrátor nem reagál az ellenfele mozdulataira, és nem mutatja ki hogy az fájdalmas.

No-show[szerkesztés]

Amikor egy birkózó nem jelenik meg egy adott eseményen, amire reklámozták. Lehet sztorivonalba tartozó lépés, de előfordul, hogy a pankrátor tényleg nem megy el az eseményre.

Nuclear heat[szerkesztés]

A negatív reakciók olyan magas szintje ahol a közönség már lázadás közeli állapotba kerül.

Number-one contender[szerkesztés]

Első számú kihívó. A következő pankrátor, aki versenybe szállhat a bajnoki címért.

Over[szerkesztés]

Az elsőszámú definíció szerint az a pankrátor aki népszerű a közönségnél. A második szerint pedig az a pankrátor aki működik a közönség előtt, vagyis a face-t élteti a közönség, míg a heelt kifújolja.

Over-sell[szerkesztés]

Bizonyos mozdulatok túljátszása. A birkózó egy ütést vagy mozdulatot túlságosan színpadiasan játszik el.

Payoff[szerkesztés]

Egy sztorivonal vagy angle befejezése amiből a közönség és a szervezet is profitál. Például egy face hosszú viszály után legyőzi a domináns heelt

Pinfall[szerkesztés]

Kétvállra fektetés. A mérkőzés befejezésének egyik módja, mikor a pankrátor ellenfele vállát a bíró háromig tartó számolásáig a ringszőnyegre nyomja.

Pop[szerkesztés]

Pozitív közönségreakció, éljenzés.

Potato[szerkesztés]

Olyan ütés, ami valódi kontakttal jár.

Powerhouse[szerkesztés]

Erősként ábrázolt pankrátor, általában tekintélyes méretű izmokkal, akinek a birkózói stílusa legfőképp nagy ütésekből és dobásokból áll.

Program[szerkesztés]

Olyan mérkőzéssorozat amikor azonos pankrátorok harcolnak.

Promo[szerkesztés]

A birkózó monológja, vagy párbeszéd az ellenfelével. Az eredeti célja a következő esemény eladása volt. Ma a történetmesélés egyik legfontosabb eszköze.

Puroresu[szerkesztés]

A birkózás japán stílusa. Az erős ütésekre és rúgásokra épít.

Push[szerkesztés]

Egy birkózó feljebb emelése a cardon.

Ref bump[szerkesztés]

Olyan eseménysorozat, amikor a bírót kiütik, így az lemarad egy csalásról vagy egy két vállra fektetési kísérletről.

Rematch clause[szerkesztés]

A visszavágó jóga. Amikor egy bajnok elveszti a bajnoki címét akkor a „szabály” szerint jár neki egy 1-az-1 elleni visszavágó az övért. Ezt a sztorivonalak érdekében gyakran elhagyják.

Repackage[szerkesztés]

Egy birkózót újracsomagolni, új karaktert adni neki.

Resthold[szerkesztés]

Pihentető fogás, ahol a birkózok kicsit kifújhatják magukat vagy megbeszélhetik egymás között a következő szekvenciát. Tévés adásokon általában a reklámszünet alatt zajlik ez.

Rib, ribbing[szerkesztés]

Öltözői ugratás.

Ring general[szerkesztés]

Az a birkózó, aki teljesen tudatában van annak, hogy mit kell tenni egy mérkőzés alatt, ezért általában ő hívja a mérkőzést, ő dönti el a mozdulatok sorrendjét.

Ring psychology[szerkesztés]

A pankráció igazi művészi része. Úgy birkózni, olyan gesztusokat és mozdulatokat használni és azokat úgy időzíteni, hogy a közönség érzelmileg benne legyen a mérkőzésben.

Ring rust[szerkesztés]

A birkózói képességek megkopása, főleg egy hosszabb kihagyás következtében.

Run-in/ interference[szerkesztés]

Bezavarás. Általában a heelek taktikája hogy a face-t megzavarva megfosszák a győzelemtől.

Rushed finish[szerkesztés]

Hamarabb befejezni a mérkőzést a tervezettnél. Általában valós sérülés vagy televíziós adás esetén a műsoridőből való kifutás következtében.

Sandbag[szerkesztés]

Az ellenfél mozdulatainak szabotálása, azzal a szándékkal, hogy ezáltal az gyengébbnek nézzen ki. A technika lényege, hogy az emelő mozdulatoknál nem segítünk az ellenfelünknek, nem működünk vele együtt egy beleugrással, sőt még a testsúlyunkat is úgy helyezzük, hogy nehezebb legyen felemelni minket. Ez rendkívül sérülésveszélyes.

Script[szerkesztés]

A műsor előre megírt vázlata. Egyszóval a forgatókönyv.

Sell[szerkesztés]

Reagálni az ellenfél mozdulataira, eladni, hogy a támadásai fájnak, sőt sérülést is okoznak.

Shine[szerkesztés]

A mérkőzés azon szakasza (többnyire eleje), amikor a face karakter villog, és általánosságban jobbnak tűnik heel ellenfelénél.

Shoot[szerkesztés]

Amikor egy pankrátor eltér az előre megírtaktól, akár interjúszegmensben, akár mérkőzésben.

Signature move[szerkesztés]

Egy birkózó jól ismert mozdulatai, amit minden egyes mérkőzésében használ.

Slow burn[szerkesztés]

Egy olyan sztorivonal, vagy karakterfejlesztés ami lassan fejti ki a hatását.

Smark[szerkesztés]

Eredetileg a rövid formája a smart marknak: olyan rajongó, aki tudatában van annak, hogy a pankráció megrendezett, de ezt nem saját tapasztalatból tudja. Mára ez a fogalom is átalakult, inkább azokra a rajongókra értjük, akik az adásokon kívül is foglalkoznak a pankrációval akár a szociális médián, fórumokon vagy egyéb online felületen keresztül, és a vélt vagy valós háttérinformációik alapján alkotnak érzelmi véleményt a termékről. Aktív tagjai az IWC-nek.

Smart[szerkesztés]

Olyasvalaki, akinek van belső információja a bizniszről, általában első kézből.

Spot[szerkesztés]

Előre megtervezett jelenet a mérkőzésben, általában a csúcspontokra használjuk. High spot valami különösen látványos vagy éppen veszélyes jelenet.

Spotfest[szerkesztés]

Olyan mérkőzés, ami a történetmesélés helyet az egymást követő high spotokra helyezi a hangsúlyt.

Squared circle[szerkesztés]

Maga a ring.

Squash[szerkesztés]

Egyoldalú, gyors mérkőzés, általában egy új karakter vagy mozdulat befuttatására használják.

Standing tall[szerkesztés]

Ezt arra használjuk, aki állva marad egy fizikális jelenet, meccs vagy szegmens végén. Jellemzően az a célja, hogy az adott birkózót erősnek láttassa.

Stable[szerkesztés]

Olyan csapat ami három vagy több tagból áll és hosszabb távra együtt marad. A birkózók pedig segítik egymást és részt vesznek egymás sztorivonalakban (vagy közös viszályokban).

Stiff[szerkesztés]

Olyan birkózó, akinek az ütései és mozdulatai a kelleténél több fájdalmat okoznak. Időnként a „snug” szót is használjuk rá.

Strike[szerkesztés]

Rúgás vagy ütés, olyan kontaktalapú manőver, ami nem fogásokat vagy dobásokat használ.

Strong style[szerkesztés]

Egy japán ihletésű pankrációs stílus, ami továbbra is megrendezett, viszont harcművészeti mozdulatokra épít, amelyek sokszor valódi kontaktokkal járnak.

Tap out[szerkesztés]

A birkózó ezzel jelzi, hogy feladja a küzdelmet. Az ellenfél testrészén vagy a ringszőnyegen végzett gyorsütemű kopogás.

Turn[szerkesztés]

Face karakterből heel karakterré válás és fordítva.

Tweener[szerkesztés]

Olyan birkózó aki se nem tisztán heel, se nem face karaktert alakít.

Transitional champion[szerkesztés]

Átmeneti bajnok, akinek a feladata az „A” birkózótól elvenni az övet hogy azt „B” birkózó tőle vegye el. Azért használjak, hogy elkerüljék vele „A” és „B” összecsapását.

Vacant[szerkesztés]

Olyan bajnoki cím, amit épp egy birkózó sem birtokol

Valet[szerkesztés]

Általában vonzó hölgy, aki egy férfi birkózót a ringhez kísér, és manageri feladatokat lát el.

Vignette[szerkesztés]

Rövid videóanyagok, amik az adott birkózót vagy történetet hivatottak bemutatni.

White meat babyface[szerkesztés]

Az a fajta pozitív karakter, akinek egyáltalán nincsenek negatív tulajdonságai, nincs a jellemében szürke árnyalat, hanem száz százalékig pozitív dolgokat képvisel.

Work (főnév)[szerkesztés]

Bármi, ami előre megrendezve történik.

Work (ige)[szerkesztés]

Egy bizonyos testrészt támadni, imígyen előkészítve a birkózó finisherét

Worker[szerkesztés]

Más szóhasználat a birkózóra. Általában a birkózó tehetségét leíró jelzővel szerepel együtt. Pl.: kiváló Worker.

Worked shoot[szerkesztés]

Egy birkózó látszólag eltér a szkripttől, gyakran kayfabe-törő utalásokkal, így elérve a valóságosság látszat, de igazából minden úgy történik, ahogy az meg volt előre tervezve.

X jelzés[szerkesztés]

Amikor valódi sérülés történik, a bíró karjait X-alakban feltartva jelzi azt az orvosi személyzetnek.

[4]

A sportág veszélyei[szerkesztés]

A ringben

A közönség általi elvárások és fizikai teherbíró-képesség egyaránt megköveteli a hatalmas izomtömeg létrehozását, ezért a hivatásos pankrátorok igen gyakran használnak izomtömeg-növelő és erőnlétet fokozó, gyakran illegális szereket.

Noha a pankráció sok tekintetben szimulált, az ellenfélre mért hatás inkább csak látványos, számos pankrációbeli manőver okoz valódi fájdalmat és akár súlyos sérülést is, ha helytelenül hajtják végre. Minden elővigyázatosság ellenére gyakoriak a fájdalmas sérülések, ezért szinte általános a fájdalomcsillapítók szedése, sokan közülük tartósan kokaint használnak. Az erős és egészséges külső sokszor súlyosan károsodott belsőt takar. Meglepően gyakori körükben a kábítószer-fogyasztás és a korai halál, de több öngyilkosság is előfordult már. A mérkőzés alatti halálos baleset igen ritka, ezek közül az egyik legrettenetesebb Owen Hart balesete volt 1999. május 23-án.

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:Wrestling
A Wikimédia Commons tartalmaz Pankráció témájú médiaállományokat.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]