The Undertaker

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
The Undertaker
Undertaker primer plano.jpg
Születési neve Mark William Calaway
Született 1965március 24. (50 éves)
Houston, Texas (USA)
Beceneve (The) Undertaker
Kane the Undertaker
"Mean" Mark Callous
"Mean" Mark
(The) Commando
Punisher Dice Morgan
(The) Punisher

The Undertaker az IMDb-n
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz The Undertaker témájú médiaállományokat.

Mark William Calaway (1965. március 24.[1] – ) amerikai pankrátor, aki a ringben használt The Undertaker nevén vált ismertebbé. Jelenleg a WWE igazolt pankrátora, aki a SmackDown márkanévvel futó sorozatban birkózik.

Calaway a professzionális birkózói pályafutását 1984-ben a World Class Championship Wrestling (WCCW) sorozatban kezdte el. A World Championship Wrestlinghez (WCW) "Mean" Mark Callous néven 1989-ben csatlakozott. Mikor 1990-ben a WCW nem hosszabbította meg Calaway szerződését, ugyanazon év novemberében a World Wrestling Federationhöz (mely 2003-től WWE név alatt működik) The Undertaker -ként csatlakozott. Mivel azóta is ennél a cégnél sportol, Calaway jelenleg a WWE egyik vezető pankrátora. Undertaker az egyetlen olyan személy aki szerepelt a Monday Night Raw legelső (1993-as) műsorában, s még mindig a szervezetnél van.

Undertakernek két, igencsak eltérő "gimmickje"(karaktere) van: "Deadman"-ként egy mágikus, halhatatlan figura, "American Bad Ass"-ként pedig egy motoros rosszfiú. A hozzá kapcsolódó emlékezetes mérkőzések közé tartozik a Casket mérkőzés, a Burried Alive meccs, a hírhedt Hell in a Cell és a Last Ride mérkőzés. Az ő féltestvére Kane, akivel egy csapatot alkottak, melynek Brothers of Destruction lett a neve. The Undertaker veretlen a WrestleMania sorozatban, összesen 21 győzelmet aratott megszakítással Brock Lesnar legyőzte a Wrestlemania 30-ban (2014. április 6.) (21-1), ami egyedüli sorozat a WWE történelmében. Undertaker nyolcszoros világbajnok. Ezek közül négyet WWE Championshipben, hármat a World Heavyweight Championship, egyet pedig az USWA Unified World Heavyweight Champion sorozatában szerzett meg (akkor még Master of Pain-ként), valamint hétszeres csapat-bajnoknak is mondhatja magát, hatszoros WWF Tag Team bajnok, és egyszeres WCW Tag Team bajnok. Szintén ő volt a 2007-ben megrendezett Royal Rumble győztese, amit harmincadikként érkezve a ringbe nyert meg (ezt a bravúrt rajta kívül csak John Cena volt képes megismételni 2008-ban).

Pankrátor karrierje[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Korai karrierje (1984–1990)[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Calaway "Texas Red" néven 1984-ben mutatkozott be a World Class Championship Wrestling (WCCW) sorozatában.[2] Első mérkőzését Bruiser Brody ellen játszotta, amit elvesztett.[2] 1988-ban, miután négy évig dolgozott ugyanabban a sorozatban, elment, és csatlakozott ahhoz a CWA-hez, mely miután Jarry Jarrett egyesítette a WCCW-vel, USWA lett. Itt számos becenevet felvett.

1989. április 1-jére előjegyezték első pankrációs címmérkőzését, ahol Jerry "The King" Lawler, "The Master of Pain" (A fájdalom mestere) legyőzésével megnyerhette a USWA Unified World Heavyweight Championship címet. Míg "The Punisher" név alatt dolgozott, Calaway 1989. október 5-én Eric Embry legyőzésével megnyerte a WCWA Texas Heavyweight Championship címet.[3]

Calaway ezt követően Paul E. Dangerously irányításával készült, s mind Brian Pillmant, mind Johnny Ace-t legyőzte. Ezalatt Lex Lugerrel birkózott az NWA United States Championship címért a The Great American Bashben, de ezt a mérkőzést elvesztette, miután Luger két vállra fektette őt. Az 1990. szeptember 1-jén lejátszott utolsó, Sting ellen vívott vesztes élő mérkőzése a WCW nem hosszabbította meg vele szerződését. Calaway így rövid ideig Punisher Dice Morgan néven a New Japan Pro Wrestlingsnél birkózott, majd 1990. októberben szerződést kötött a WWF-fel. A WCW-nél befutott karrierje után rövid időre visszatért az USWA csapatához, hogy megmérkőzzön az USWA Unified World Heavyweight Champion címért; Itt az első körben Bill Dundeet legyőzte, de a negyeddöntőben Jerry Lawler ellen kikapott.

Sikerei[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • WCW Tag Team Championship (2x)-Kane-nel
  • World Heavyweight Championship (5x)
  • WWF/E Championship (4x)
  • WWF Hardcore Championship (1x)
  • WWF Tag Team Championship (6x)-Steve Austin-nal(1x), The Big Show-val(2x), The Rock-al(1x) és Kane-nel(2x)
  • Royal Rumble győztes(2007)
  • A Wrestlemania-k történetében egyedülálló 21:1 -es győzelmi sorozat

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  1. "Texas Births 1926–1995. "Family Tree Networks"
  2. ^ a b Bio. Accelerator. (Hozzáférés: 2008. május 6.)
  3. Texas Heavyweight Title history. Wrestling-Titles.com. (Hozzáférés: 2008. április 9.)

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]