Stone Cold Steve Austin

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Stone Cold Steve Austin
Austin 2010-ben
Austin 2010-ben
Személyes adatok
Születési név Steven James Anderson
Egyéb nevek Stone Cold
Steve Austin
The (Texas) Rattlesnake (A texas-i csörgőkígyó)
Született Austin, Texas,  Amerikai Egyesült Államok
1964december 18. (58 éves)
Nemzetisége amerikai Amerikai Egyesült Államok
Foglalkozása Pankrátor, profi birkózó, színész
Házastársa Kathryn Burrhus (1990-92)
Jeanie Clarke (1992-99)
Debra Marshall (2000-03)
Kristin Feres (2009-)
Gyermekei három gyermek:
3
Magasság188 cm
Súly114 kg
Pályafutása
Harcművészet típusa Pankráció
Aktív évek 1989-2003

Stone Cold Steve Austin weboldala
Stone Cold Steve Austin az IMDb-n
A Wikimédia Commons tartalmaz Stone Cold Steve Austin témájú médiaállományokat.
WWF bajnok, 1999
Austin Irakban, 2003

Steven James Anderson (Austin, Texas, 1964. december 18. –) ismertebb nevén Stone Cold Steve Austin, amerikai pankrátor és színész. Karrierje 1989-ben kezdődött el a World Class Championship Wrestlingnél, eredeti nevét használva. Később átváltott Steve Austinra (Austin a származási helyére utal). 6x-os WWF bajnok, 2x-es WWF interkontinentális bajnok, 4x-es WWF Tag Team bajnok, 1x-es Million Dollar bajnok, 2x-es WCW országos nehézsúlyú bajnok, valamint 1x-es WCW World Tag Team bajnok volt. A Royal Rumble rendezvényt háromszor is megnyerte: 1997, 1998, és 2001-ben.

Profi pankrátor karrier[szerkesztés]

Az USWA szervezetnél „Stunning” Steve Austin néven korábbi tanárával, Adams-szel csatározott. 1991-ben kerül bele a WCW körforgásába. Kezdetnek legyőzi Bobby Eaton-t, és World Television Bajnok lesz. Majdnem egy évig volt bajnok, ám 1992 júniusában veszít Barry Windham ellenében. Ezt később visszaszerezte, amit aztán Ricky Steamboat kaparint meg. 1993-ban Brian Pillman-nal megalkotják a „Hollywood Blonds”-ot, és a Ricky Steamboat – Shane Douglas párost legyőzve csapat bajnokok lesznek. Öt hónappal később Arn Anderson és Paul Roma derekára kerülnek az övek. A ’93-as Starrcade-on legyőzi Dustin Rhodes-ot, és United States Heavyweight Champion lesz. Az övet végül Jim Duggan szerzi meg tőle. Eric Bischoff (a WCW tulajdonosa) nem látott reklámértéket Austin-ban, ezért kirakta a WCW-ből. Steve a ’95-ös év nagy részét az ECW-nál töltötte.

1995 vége felé debütál a WWF-ben. Ted DiBiase szárnya alá kerül, és megkapja a Million Dollar Championship övet. Ekkoriban borotválja kopaszra a fejét, ami azóta is így van. Miután DiBiase kikerül a WWF-ből, Steve szupersztárrá fejlődik. Ennek első lépcsőfoka a ’96-os King of the Ring volt, amit Jack „The Snake” Roberts legyőzésével megnyert. Itt kezdte el használni a „Stone Cold Stunner” nevű mozdulatát is. Nyertesként egy koronázási ceremónián vett részt, ahol a következőket mondta Roberts-nek: „Ott ülsz és bújod a Bibliát, és imádkozol, de semmi nem segített rajtad! Beszélhetsz a zsoltárokról, dumálhatsz János 3:16-ról… Austin 3:16 azt üzeni, hogy szét[...] a segged!” Megszületett az „Austin 3:16”, ami a pankráció történetének egyik leghíresebb szimbólumává vált! Hosszas viaskodásba kerül Bret Hart-tal. Kettejük csatározásának tetőpontja WrestleMania 13 volt, ahol „Hitman” legyőzi Austin-t a világbajnoki címért.

1997-ben csapatot alkot Shawn Michaels-el, majd Mick Foley-val, és WWF Tag Team Bajnok lesz. SummerSlam-en megküzdhetett az interkontinentális címért Owen Hart-tal. A meccs vége fele Owen rosszul hajt végre egy mozdulatot, Austin pedig súlyos nyaksérülést szenved. A mérkőzést neki kéne megnyernie, de alig tud megmozdulni. Owen zavartan mászkál a ringben, majd egy ügyetlen mozdulattal mégis sikerül Steve-nek a győzelem. A sikert nem tudja kiélvezni, hónapokra kimarad a sérülés miatt. A Survivor Series visszavágóján most már tisztán nyer, és Interkontinentális Bajnok lesz. Az övet később The Rock szerzi meg. Ez az első állomása kettejük hosszas csatározásának.

1998-ban megnyeri a Royal Rumble-t. WrestleMania XIV-en legyőzi Shawn Michaels-t Mike Tyson segítségével, és WWF Bajnok lesz. Vince McMahon figyelmeztette, hogy úgy kell viselkednie, ahogy azt a főnöke akarja. Erre Stone Cold leverte Vince-t, és megkezdődött kettejük nagy viszálya. A nagyfőnök ott tett keresztbe, ahol csak tudott. Természetesen Stone Cold elveszti az övet.

1999-ben sikertelenül zárul számára a Royal Rumble, hála McMahon-nak és embereinek. Ennek ellenére WrestleMania XV-ön megküzdhetett The Rock-kal, és miután győzött, újra világbajnok lett. Over The Edge alkalmával Undertaker veszi el az övet, amit később visszaszerez. SummerSlam-en Mankind kaparintja meg a címet, Austin pedig kilenc hónapra pihenőre kényszerül a kiújult nyaksérülése miatt.

2001-ben harmadszorra is megnyeri a Royal Rumble-t. WrestleMania X7-en legyőzi Rock-ot és ötödszörre is világbajnok lesz. Rátámad Rock-ra egy székkel, és kezet fog McMahon-nal, és ezzel gonosszá válik. A következő Raw műsorában Rock visszavágón küzd a címért, de jön Triple H, és leveri. Austin-nal megalkotják a „Two-Man Power Trip” csapatot. Legyőzik a Brothers of Destruction-t, és Tag Team Bajnokok lesznek. Triple H begyűjti az interkontinentális címet, Austin pedig továbbra is világbajnok tud maradni. Később bukják a Tag Team öveket, Triple H pedig az interkonti övet, ráadásul lesérül. Austin új partnere Kurt Angle lesz, akivel később rivalizálásba keveredik, és felváltva birtokolják a vébé övet. Angle után Chris Jericho-val hadakozik a címért, amit végül elbukik. WrestleMania X8 után újabb pihenő következik.

2002. április 1-jén tér vissza a RAW műsorába. A sztori írók az újonc Brock Lesnar-t akarják felfuttatni Austin segítségével, akinek nem tetszik, hogy egy zöldfülűvel rivalizáljon a top szupersztár. A közönség hasonlóképpen látja a dolgot, és Stone Cold oldalára állnak. WrestleMania XIX-en összecsap Rock-kal, ahol veszít. Mivel folyamatosan fáj a térde és a nyaka, ez volt az utolsó hivatalos WWE meccse. Bár nem bunyózik, azért bíróként fel-fel tűnik különféle mérkőzéseken. 2009. január 12-én jelentették be, hogy most már ő is a Hírességek Csarnokának tagja. Maga Vince McMahon iktatta be, és elmondta, hogy Austin a valaha volt legjobb pankrátor a világon.

Magánélete[szerkesztés]

Három fivére és egy húga van. A középiskolában football-ozott, baseball-ozott és futott. A Schaumburg Főiskolán folytatta a football-t, de a sulit nem sikerült elvégeznie. Beiratkozott „Gentleman” Chris Adams wrestling iskolájába. Austin négyszer volt nős. Mivel szüleit soha nem ismerte, Steve sokat tesz gyerekekért, akik árvák, vagy betegek. 2007-ben hivatalosan is felveszi az Austin nevet. Szabadidejében imád vadászni. A filmvásznon már többször is feltűnt, 2003-ban pedig életrajzi könyvet írt róla Jim Ross.

Filmográfia[szerkesztés]

Film[szerkesztés]

Év Magyar cím Eredeti cím Szerep Magyar hang[1] Rendező
2005 Csontdaráló The Longest Yard Guard Dunham Balázsi Gyula Peter Segal
2007 A halálraítélt The Condemned Jack Conrad Király Attila Scott Wiper
2009 Lezúzva (videófilm) Damage John Brickner Törköly Levente Jeff King
2010 The Expendables – A feláldozhatók The Expendables Dan Paine Király Attila Sylvester Stallone
Beépített múlt (videófilm) The Stranger idegen Dózsa Zoltán Robert Lieberman
Nyomodban a halál (videófilm) Hunt to Kill Jim Rhodes Törköly Levente Keoni Waxman
Whoop Ass (rövidfilm) önmaga
2011 Kíméletlen bosszú (videófilm) Recoil Ryan Varrett Törköly Levente Terry Miles
Bokszból jeles (videófilm) Knockout Dan Barnes Dózsa Zoltán Anne Wheeler
Speciális alakulat (videófilm) Tactical Force Tate Dózsa Zoltán Adamo P. Cultraro
2012 Szigorított őrizet (videófilm) Maximum Conviction Manning Törköly Levente Keoni Waxman
2013 Halálos célpont (videófilm) The Package Tommy Wick Törköly Levente Jesse V. Johnson
Nagyfiúk 2. Grown Ups 2 Tommy Cavanaugh Király Attila Dennis Dugan
2014 Droghadsereg (videófilm) Chain of Command Ray Peters Sótonyi Gábor Kevin Carraway
2015 Smosh: The Movie önmaga

Televízió[szerkesztés]

Év Magyar cím Eredeti cím Szerep Megjegyzések
1998 V.I.P. – Több, mint testőr V.I.P. önmaga
1998–2002 Celebrity Deathmatch önmaga (hangja)
1999 Beyond The Mat önmaga
1999–2000 Trükkös hekus Nash Bridges Jake Cage felügyelő visszatérő szereplő (hat epizód)
2000 Dilbert önmaga (hangja) egy epizód
2005 The Bernie Mac Show önmaga
2010 Chuck Chuck Hugo Panzer két epizód
2011 WWE Tough Enough önmaga házigazda és TV pankrátor edző
2012–2016 Redneck Island önmaga házigazda
2014–2017 Steve Austin's Broken Skull Challenge önmaga házigazda
2019– Straight Up Steve Austin önmaga házigazda
2020 Undertaker: The Last Ride önmaga dokumentum-sorozat

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Stone_Cold_Steve_Austin című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. IszDb - Magyar hangok (magyar nyelven). Internetes Szinkron Adatbázis. (Hozzáférés: 2021. október 15.)

Források[szerkesztés]

További információ[szerkesztés]