The Miz

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
The Miz
The Miz 2010-ben
The Miz 2010-ben
Személyes adatok
Születési név Michael Gregory Mizanin
Egyéb nevek The Miz
Mike Mizanin
Calgary Kid
Született Parma, Ohio,  Amerikai Egyesült Államok
1980október 8. (34 éves)
Nemzetisége amerikai Amerikai Egyesült Államok
Foglalkozása Pankrátor, színész
Házastársa Maryse Ouellet
Magasság 188 cm
Súly 100 kg
Pályafutása
Harcművészet típusa Pankráció
Aktív évek 2003-

Michael „Mike” Gregory Mizanin más néven „The Miz”, a WWE pankrátora, ahol a Raw-ot erősíti. Kedvenc mondata: „Because I’m the Miz and I’m AWESOME” ( Magyarul: „Én vagyok a Miz és CSODÁLATOS vagyok”. (Ki hogy fordítja…)

The Miz 2009-ben
Miz és Mizdow
The Miz 2014-ben
The Miz 2015-ben

TV-s karrierje[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Miz miután elvégezte a főiskolát, az MTV-hez került, ahol a Reality című műsorban volt egy nagyhangú szereplő. A Real World című sorozat után megkapott több szerepet, a Spin-off-ban is. A Real World-ben mikor megjelent, akkor változtatta a nevét The Miz-re, már itt is egy nagyképű, központú személyiség benyomását keltette. A magánéletében egy visszafogott, szerény ember, csak azért csinálta ezt az MTV-n, hogy erre a karakterre felfigyeljen a WWE.

A karrierje előtti évei[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Mike Ohio államban, a Normandy High School-on végezte középiskolai tanulmányait, ahol már ekkor az élen szerepelt, sportok tekintetében, ő volt az iskolai kosárlabda és sífutó csapat kapitánya, több úszóversenyen végzett első helyen. Valamint az iskolai évkönyv szerkesztői közt is megjelent a neve. A gimnázium után a Miami University-n, valamint a Richard T. Farmer School of Business főiskolán tanult az üzleti pályán.

Korai élete[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Mielőtt szerződést kötött volna a WWE-vel az Ultimate Pro Wrestling (UPW)-nél és a Deep South Wrestling (DSW)-nél volt pankrátor és képző. A Normandy Gimnáziumban kapitánya volt a kosárlabda és sífutó csapatnak és az évkönyv szerkesztője volt. Mizanin által válik híressé, mint egy öntött tag. Aláírása után a WWE, Mizanin lett házigazdája az éves WWE Diva Search versenynek 2006-ban

WWE[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

2004. októberében Miz részt vett a Tough Enough negyedik szezonjában, a verseny győztese, egy WWE szerződéssel, valamint 1.000.000 $-ral lett gazdagabb. A hosszas verseny után bekerült a döntőbe, ám itt Al Snow lett a győztes, a második helyen végzett Mike ennek ellenére elkerült a Deep South Wrestling (DSW)-hez, ami a WWE egyik fejlesztési bázisa. Az itt eltöltött évei uán az Ohio Valley Wrestling lett a következő megállóhelye a fiatal pankrátornak. 2006. január 3-án debütált a TV-ben, amikor győzelemmel végzett. Majd összeállt, Chris Cage-el, akivel megnyerte az OVW Tag Team Bajnoki övet.

2006. március 7-én a WWE bejelentette a hivatalos honlapján, hogy a régebbi Tough Enoug tag csatlakozni fog a szervezethez. Miután az élő adásokban több promót leadtak róla, egy videóüzenetben bejelentette, hogy: "Át fogom venni a show-t, én fogom irányítani a SmackDown-t." 2006. június 2-án, átvette az az esti SmackDown vezetését, házigazdaként több interjút készített, több fontos döntést meghozott és rendezett egy bikini versenyt a WWE dívái között. Miz itt remekül szerepelt, győzelmet, győzelemre halmozott, ám az ő uralkodását is megtörték, méghozzá Boogeyman. A szörnyű pankrátor rémisztő megjelenései és támadásai után kiharcolta, hogy Miz szembe nézzen vele az Armageddon-on, ahol Mike vesztett.

2007. júniusában, a WWE Drafton Miz átkerült az ECW-hoz, a tv-ben Nunzio ellen debütált, ahol sikeresen mutatkozott be, győzelmet aratott. Október 2-án komoly konfliktusok alakultak a fiatal tehetség körül, a legerősebb viszálya CM Punk-kal fejlődött, aminek eredményeképpen a Cyber Sunday-en megmérkőztek egymással. Ezt a meccset elvesztette az akkori ECW Bajnok ellen. A szerződés megszerzése után célba vette a WWE United States Bajnoki övet, az akkori Bajnokot, Evan Bourne-t megtámadta többször is, bevitte a Skull Crushing Finale nevű befejező mozdulatát, de megszerezni nem tudta a címet, pedig próbálkozott a Night Of Champions-on, a Breaking Point-on és a Hell In a Cell-en is. Az október 5-i RAW-ban Kofi Kingston lett a bajnok, aki ellen kapott egy visszavágó meccset Miz, amit ki is használt és megszerezte a címet. Majd a Bragging Rights- on mérkőzést kapott az egykori Tag Team partnere, az akkori Interkontinentális Bajnok ellen, John Morrison ellen. Miz ezek után rivalizálni kezdett a közönség egyik legkedveltebb pankrátorával, MVP-vel, ennek vége a Royal Rumble volt, amin megvédte a Bajnoki övét Miz. Majd a 30 emberes mérkőzésen MVP dobta ki a ringből azt, aki ellen nem sikerült megszereznie a címet. A RAW-ban később a DX (Triple H és Shawn Michaels)-et legyőzte Big Show segítségével, akivel a mérkőzés után megalkották a ShowMiz nevű csapatot. Ez a csapat sem volt kevésbé sikeres mint a Dirt Sheet, megszerezték az Egységes WWE Tag Team Bajnoki övet.

Február 16-án elindult az NXT, ami a fiatal tehetségeket kereste, ez egy verseny volt, aminek a végén a győztes egy WWE szerződéssel lesz gazdagabb. Miz is a mentorok közt foglalta el a helyét, a mai szupersztár Daniel Bryan mestere lett. A fiatal Bryan szereplése nem volt túlságosan fényes és zökkenőmentes, nem sikerült az első helyre emelkednie, Wade Barrett nyert. Miz úgy érezte, hogy Daniel szégyent hozott rá, amiért nem sikerül a legjobbnak bizonyulnia. Elviharosodott a viszonyuk, Miz sok mindennek elmondta, egykori tanítványát, majd többször megtámadta. Június 1-jén az NXT 2. szezonjában Miz ismét kapott egy újoncot, akit Alex Riley-nak hívtak. Egy speciális személyi szerződés értelmében, a szupersztár úgy kezelte a fiatalt, mintha a testvére lenne, de egy szolga munkájával jutalmazta tehetségét. Miz megnyerte a 2010-es RAW Money In The Bank-et, ami után Riley csak hordozhatta a táskát. November 22-én Randy Orton Wade Barrett ellen lépett be a ringbe, a Vipera nyert és megvédte a Bajnoki övet, de megjelent Miz és Riley a táskával. A kimerült Randy-nek a talpra állás is nehézséget okozott, de ez nem hatotta meg a lelkes kihívót. Egy RKO-val próbálkozott Orton, de Miz elkapta és a befejező mozdulata után sikerült lekopogtatnia. Miz lett az első Tough Enough tag, aki megnyerte később a WWE Bajnoki övet. Sikeresen megvédte olyan nevek ellen, mint Jerry Lawler, Randy Orton, CM Punk és még a WrestleMania XXVII. főeseményén is győzelmet aratott John Cena ellen. Majd az Over The Limit 2011-en John Cena volt az ellenfele ismét a Bajnoknak, egy I Quit meccsen, aminek a lényege, hogy az ellenfelet, bármilyen módon rákényszerítsük arra, hogy kimondta: I Quit (Kilépek). Cena győzni tudott, majd brutális mérkőzés után a RAW-n Riley-t leordította a mentora és a sok szidalmazás végén kirúgta, a fiatal pankrátor azonban nekiesett a tanárának és földbe döngölte, ezzel Alex elindult egy szóló karrier felé. A hosszas harcuk után azonban a Capitol Punishment-en Miz vereséget szenvedett egykori tanítványa ellen, Riley mindenkit lenyűgözött és bebizonyította, hogy nincs szüksége Miz-re, hisz egyedül is tud sikeres pankrátor lenni.

2011. augusztus 22-én megalkotta R-Truth-al az Awesome Truth nevű csapatot, ami lényege, hogy két bukott szupersztár, aki egykor a csúcson volt, most háttérbe szorul. Több támadással és az új rappjükkel hívták fel magukra a figyelmet. a What's Up nevű bevonuló zenéből, ami Truth muzsikája volt régebben, kifejlesztették a You Suck-ot, amivel a közönséget szidalmazzák. A csapat 2011-es Survivor Series-en szembenéz The Rock és John Cena duójával. Ám ezen a mérkőzésen nem tudtak győzni, mert Rock ismét elképesztő és megállíthatatlan volt. Ez a vereség után akár Alex Riley-t The Miz R-Truth-t hibáztatta és többször megtámadta. De mint akkor, most is visszanyalt neki a fagyi és a feltámadó Truth visszaadta a kapott sérelmeket. Miz kissé vesztes karakterré formálódott, aki nem képes nyerni a mérkőzésein. Akkor már kétszeres Interkontinentális bajnok lett. Miz miután visszatért a filmezésből, 2014. július 20-án megnyerte az Interkontinentális övért vívótt Battle Royalt a Battleground-on, így már háromszoros Interkontinentális bajnoknak mondhatta magát. Ezután többször összecsapott Dolph Ziggler-el, majd nem sokkal később elbukta a címét. Ezt követően összeállt Damien Mizdow-al, és a Tag Teamben bajnoki övért versenyeztek. 2015 januárjában részt vett a Royal Rumble meccsen, de nem sikerült megnyernie. A Money in the Bank-on megtámadta Ryback-et, majd ismét az interkontinentális övet vette célkeresztbe. A SummerSlam-en összecsapott a címért vele, valamint a Big Show-al, de vereséget szenvedett.

Dirt Sheet-es évei[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Dirt Sheet évei

2007. november 16-án, a SmackDown-on összeállt John Morrison-nal, és legyőzték Matt Hardy és MVP csapatát, majd ezzel a győzelemmel Miz megszerezte az első Bajnoki címét. A Tag Team Bajnokok egy külön honlapot indítottak a csapatuknak, és elnevezték a duót Dirt Sheet-re. A szupersztárok címvédők voltak, de ennek ellenére feszült volt a hangulat közöttük, csak a show miatt mutatták úgy, hogy kedvelik egymást. A Great American Bash-on a Bajnokok sikeresen megvédték a címüket, egy Tag Team Fatal 4 Way meccsen, aminek a résztvevői: Dirt Sheet, Curt Hawkins és Zack Ryder, Jesse és Festus, Finlay és Hornswoggle. Majd kialakult a legkomolyabb viszályuk, aminek a másik fele a Cryme Tyme volt, de ezzel a csapattal megpróbáltak nem törődni és inkább másra koncentrálva további sikereket értek el. Legyőzték Kofi és CM Punk duóját és megnyerték a World Tag Team Bajnoki öveket. A csapat szép évei ezek voltak, ezek után azonban a folyamatos csalódás és vereségek csúfították a karrierjüket. Nem is tartott tovább a kettőjük közt a megjátszott barátság, ezért viták után elváltak egymástól. Az augusztus 9-én megrendezett RAW adásban, szerepelt, mint Calgary Kid, ekkor legyőzte Eugene-t, a tét az volt, hogy a győztes megkap egy WWE szerződést. Miz maszkban szerepelt, a győzelme után levette, ekkor hangzott el a jól ismert mondata: Because I'm The Miz and I'm Awesome!

Eredményei[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

 • WWE Championship ( 1 alkalommal )
 • WWE Tag Team Championship ( 4-szer ) - John Morrison (1), The Big Show (1) és John Cena (1) és Damien Mizdow (1)
 • WWE United States Championship (3-szor )
 • World Tag Team Championship ( 2 alkalommal ) - A John Morrison (1) és a Big Show (1)
 • Intercontinental Chamionship ( 3 alkalommal )
 • Money in the bank (Raw) ( 1 alkalommal )
 • Slammy díj a legjobb WWE.com Exclusive (2008) - John Morrison
 • Slammy díj Tag Team of the Year ( 2008 ) - John Morrison

Befejező mozdulatok[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

 • Skull-Crushing Finale
 • Reality Check
 • Mizard of Oz
 • Figure Four Leglock

Becenevek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

 • „Mr. Money in the Bank”
 • „The Awesome One”
 • „The Chick Magnet”
 • „The Most Must-See Superstar/ WWE Champion in History”
 • „The Cleveland Screamer”
 • „The Grand Mizard of Lust”
 • „The Monk of Mojo”

Bevonuló zenéi[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

 • "Reality" előadó: Jim Johnston (2006–2009)
 • "Rock Activator" előadó: Jim Johnston (2009. augusztus)
 • "The Awesome Truth" előadó: Jim Johnston (2011. augusztus 22. – 2011. november 21.; R-Truth csapattársaként)
 • "I Came to Play" előadó: Downstait (2010. január 4. – napjainkig; Hollywood Intro-val kiegészülve 2014. június 30.-tól napjainkig)

Ajánlott oldalak[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Fordítás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

 • Ez a szócikk részben vagy egészben a The Miz című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]