Daniel Bryan

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Daniel Bryan
Daniel Bryan 2014-ben
Daniel Bryan 2014-ben
Személyes adatok
Születési név Bryan Lloyd Danielson
Egyéb nevek Daniel Bryan
American Dragon
Bryan Danielson
Daniel Wyatt
Született Aberdeen, Washington,  Amerikai Egyesült Államok
1981május 22. (42 éves)
Nemzetisége amerikai Amerikai Egyesült Államok
Foglalkozása Pankrátor
Házastársa Brie Bella
Magasság178 cm
Súly95 kg
Pályafutása
Harcművészet típusa Pankráció
Aktív évek 1999-
Címei 1x-es MCW Tag Team bajnok
1x-es ROH bajnok
1x-es WWE United States Champion
1x-es WWE nehézsúlyú világbajnok
1x-es WWE Tag Team bajnok
3x-os WWE világbajnok
1x-es WWE interkontinentális bajnok

Daniel Bryan az IMDb-n
A Wikimédia Commons tartalmaz Daniel Bryan témájú médiaállományokat.
United States Champion, 2010
CM Punk és Bryan, 2012
WWE bajnok 2014
Daniel Bryan 2012-ben
Tag Team bajnok, 2013
IC bajnok, 2015-ben

Bryan Lloyd Danielson, ismertebb nevén Daniel Bryan (1981. május 22. –) amerikai profi pankrátor. Jelenleg az All Elite Wrestling-el áll szerződésben.

2002 és 2009 között a Ring of Honor (ROH) nevű szervezetnél volt, majd csatlakozott a WWE-hez. Bryan háromszoros WWE bajnok, egyszeres nehézsúlyú világbajnok, egyszeres tag-team bajnok, egyszeres amerikai bajnok és egyszeres interkontinentális bajnok. 2013-ban ő lett az év szupersztárja; ezért egy Slammy díjat is kapott.

Profi pankrátor karrier[szerkesztés]

Korai évek (1999-2004)[szerkesztés]

Miután leérettségizett, 1999-ben úgy döntött, hogy folytatja a birkózó karrierjét, s ezért beiratkozott Dean Malenko birkózó iskolájába. Miután ezt bezárták, átment Shawn Michaels és Rudy Gonzalez akadémiájára, a Texas Wrestling Academy (TWA)-re. Itt 2000. március 21-én debütált, majd megnyerte első tag team címét, amikor összeállt Spanky-val, s legyőzték Jeromy Sage-t és Ruben Cruz-t. Nem sokkal később ajánlatot kapott a WWF (World Wrestling Federation)-tól, amit el is fogadott. Innen átkerült az MCW-hez (Memphis Championship Wrestling), menedzsere pedig William Regal lett. Spanky-val itt is megnyerték az MCW Tag Team bajnoki címet. 2001-ben a WWF megszakította kapcsolatait az MCW-vel; majd Bryan ezt követően Japánban turnézott. Megfordult a Frontier Martial-Arts Wrestling (FMW)-nél és a New Japan Pro Wrestling (NJPW)-nél is. Ez időben kapta a "American Dragon" becenevet, mivel egy piros-fehér-kék színű maszkban lépett fel.

Ring of Honor (2002-2009)[szerkesztés]

2002-ben csatlakozott a Ring of Honor (ROH)-hoz, aminek ő lett az egyik "alapító atyja". Low Ki-vel, Christopher Daniels-el és Austin Aries-el többször megmérkőzött. 2005. szeptember 15-én legyőzte James Gibson-t, így ő lett az új ROH világbajnok. Az év többi részében többször meg kellett védenie a címét. 2006 elején a Combat Zone Wrestling (CZW)-el rivalizáltak; Samoa Joe ellen több meccset is vívott. Ezt követően a ROH Pure bajnok, Nigel McGuinness ellen vívott, amit végül Bryan nyert, így ő lett az új végső bajnok. A 2006-os Final Battle-n azonban kikapott, így a 15 hónapos uralkodása véget ért. 2007. május 11-én tért vissza a ROH-ba, majd legyőzte Shane Hagadorn-t és Adam Pearce-t. A következő hónapokban ismét Austin Aries-el rivalizált (feudolt). A Take No Prisoners nevű rendezvényen is összecsaptak, amit Bryan nyert. 2009-ben lejárt a szerződése, majd egy rövid időre átment a német Westside Xtreme Wrestling (wXw)-hez.

World Wrestling Entertainment (2009–2010)[szerkesztés]

2009 augusztusában Danielson aláírta a szerződést a WWE-vel. 2010. január 4-én debütált a RAW-on, ahol egy "sötét mérkőzésen" legyőzte Chavo Guerrero-t. A ringneve hamarosan "Daniel Bryan"-re módosult. Február 23-án az NXT első szériájában indult el, és a The Miz lett a mentora. Nem sokkal később kirúgták a WWE-ből, mert "túl erőszakosnak" bizonyult.

Kilépése után több ajánlatot kapott, végül a International Wrestling Association (IWA)-hoz igazolt, azonban nem sokáig tartózkodott itt. 2010. augusztus 15-én visszatért a WWE-hez a SummerSlam nevű rendezvényen, egy 7-7 fős tag team mérkőzés keretein belül. Ezt követően a The Miz-el keveredett viszályba, melynek eredményeképp 2010. szeptember 19-én, a Night of the Champions nevű rendezvényen össze is csaptak. A mérkőzést Bryan nyerte, így ő lett az új országos bajnok, s ezzel megnyerte élete első WWE-s övét. Két héttel később, a Hell in a Cell rendezvényen megvédte az övet The Miz és John Morrison ellen egy "triple threat" meccsen; majd ezt követően Ted DiBiase ellen is megvédte a Survivor Series-en.

World Heavyweight Champion (2011–2012)[szerkesztés]

176 napos uralkodásának végül Sheamus vetett véget, 2011. március 14-én a RAW-on. Az öv elvesztése után Cody Rhodes ellen kezdett el egy viszályt. Mikor Cody ismét összeállt Ted DiBiase-val, Bryan a WWE újoncával, Sin Cara-val fogott össze. 2011. július 17-én megrendezett Money in the Bank rendezvényen Bryan megnyerte a létrameccset, aminek résztvevői Kane, Sin Cara, Wade Barrett, Cody Rhodes, Justin Gabriel, Heath Slater és Sheamus voltak. Ezzel a győzelemmel szerzett egy táskát, amit bármikor beválthat egy címmecsre.

Ezt követően Mark Henry ellen kezdett el egy rivalizálást (feudot), aki az aktuális WHC bajnok volt. Bryan többször megpróbálta beváltani a táskát Henry ellen a SmackDown-ban, ám ez nem sikerül neki. Ezzel párhuzamosan, novembertől kezdődött egy "romantikus története" AJ Lee-vel, aki mindig kikísérte őt a ringhez, szurkolt neki és szerelmes volt belé. (A történet szerint.) 2011. december 18-án, a TLC nevű rendezvényen a Big Show legyőzte Mark Henry-t; ám Bryan nem sokkal a meccs után beváltotta a táskáját, s ezzel ő lett az új nehézsúlyú világbajnok (World Heavyweight Champion).

A következő hetekben Bryan és a Big Show között viszály kezdődött. 2012 januárjában többször megvédte a címét Mark Henry ellen, majd a Royal Rumble-n is sikerült győzelmet aratnia egy "triple threat steel cage" meccsen a Big Show és Mark Henry ellen. Az Elimination Chamber rendezvényen ismét megvédte a címét Santino Marella, Wade Barrett, Cody Rhodes, Big Show és The Great Khali ellen. Márciustól Bryan-nek kezdett elege lennie AJ-ből, s ezt a tudomására is adta. A WrestleMania XXVIII-n a Royal Rumble meccs győztesével, Sheamus-el csapott össze. Sheamus megint megfosztotta Bryant a nehézsúlyú övétől nem kevesebb, mint 18 másodperc alatt, amivel Sheamus rekordot állított fel, mint a leggyorsabb tus(kifektetés, háromig számolás). (AJ elvonta Bryan figyelmét egy csókkal.) A következő SmackDown-ban Bryan AJ-t hibáztatta a világbajnoki cím elvesztése miatt, s ezzel kapcsolatuk véget is ért. A visszavágó az Extreme Rules rendezvényen volt egy "2 out of 3 falls" (háromból a kettőt) meccs keretein belül. Bryan veszített, mivel 2:1 arányban Sheamus bizonyul jobbnak.

Team Hell No (2012–2013)[szerkesztés]

A következő RAW-on Bryan lett az első számú kihívó CM Punk ellen a WWE bajnoki övért, amikor 3 perc alatt megnyerte a "Beat the Clock" meccset Jerry Lawler ellen. Egy "feud" vette kezdetét. Az Over the Limit (Túlpörgetve)-en csaptak össze 2012. május 20-án, azonban Punk lett a győztes. Ebben az időszakban kezdte el alkalmazni a "Yes! Lock"-ot, magyarul az "igen fogást".

Júniusban a No Way Out-on egy "triple threat" (Három az Igazság) meccsen csapott össze Kane és CM Punk ellen, azonban a mérkőzést ismét Punk nyerte. Júliusban a "Money in the Bank" (Fogd a Pénzt) rendezvényen is összecsaptak egy diszkvalifikáció nélküli meccsen, de a mérkőzést megint Punknak sikerült megnyernie. Időközben folytatódott az AJ Lee-vel való szerelmi története. Bryan már nem utasítaná őt vissza, azonban AJ már CM Punkba lett szerelmes. A RAW 1000. adásában Bryan össze akart házasodni vele, de AJ ezt visszautasította. Ugyanebben a részben Mr. McMahon kinevezte AJ-t a RAW ideiglenes főirányítójának. Bosszúból megtagadta tőle a bajnoki címmeccset; és inkább Kane ellen írt ki neki egy meccset a SummerSlam-re, amit végül Bryan meg is nyert.

Szeptemberben összeállt Kane-el egy csapatba, mely a "Team Hell No" ("Na-ne" csapat) nevet viselte a WWE Univerzum, azaz a rajongók szavazása nyomán. Legyőzték a "The Prime Time Players"-t (Titus O'Neil-t és Darren Young-ot), majd a Night of Champions-on (Bajnokok éjszakája) is legyőzték az aktuális bajnokot, Kofi Kingston-t és R-Truth-t. Ezzel ők lettek az új Tag team bajnokok. A következő RAW-on a visszavágót is sikeresen megnyerték, majd a "Team Rhodes Scholars" (A Rhodes ösztöndíjasok)-el (Cody Rhodes-al és Damien Sandow-al) kezdődött egy viszályuk.

Október végén összecsaptak velük a Hell in a Cell (A Pokol kapui) nevű eseményen. A meccset diszkvalifikáció miatt elvesztették, de a bajnoki címet megőrizhették. 2012. december 16-án, a TLC nevű rendezvényen a The Shield (Magyarul: A Pajzs) (Dean Ambrose, Seth Rollins és Roman Reigns) legyőzte a Ryback-el kiegészült Team Hell No-t, de a bajnoki címet ismét megőrizték, mivel ez nem címmeccs volt. 2013 januárjában a Royal Rumble-n megint összecsaptak a Team Rhodes Scholars-al, amit végül sikerült megnyerniük. Ezt követően Bryan részt vett az Elimination Chamber nevű rendezvényen, ahol a WrestleManian való címmeccs joga volt a tét, azonban Mark Henry kiejtette őt.

2013. április 7-én, a WrestleMania 29-en Dolph Ziggler és Big E Langston ellen sikerült megvédeniük a tag team öveket, így még mindig ők maradtak a bajnokok. A következő hetekben a The Shield ellen folytatódott az igencsak brutális viszályuk, melynek egyik csúcspontjaként a 245 napos uralkodásuknak Seth Rollins és Roman Reigns vetett véget 2013. május 19-én az Extreme Rules (Szabályos kivégzés) rendezvényen. A meccset és az öveket elbukták, majd nem sokkal később a Team Hell No feloszlott, mert Bryan szerette volna egyedül megállni a helyét.

Bryan, a szupersztár (2013-2014)[szerkesztés]

A tag team övek elvesztése után Bryan szinte megszállottan próbálta bizonyítani azt, hogy nem ő volt a gyenge láncszem a csapatban. Később Randy Orton-al állt össze, majd a Payback-en (Törlesztő) összecsaptak a The Shield-el. A meccset elvesztették, majd Orton ellen kezdődött el egy viszály. 2013 júliusában a Money in the Bank rendezvényen Bryan részt vett a létrameccsen, de nem sikerült nyernie. 2013. augusztus 18-án a SummerSlam-en összecsapott John Cena-val. Sikerült nyernie, így ő lett az új WWE bajnok. Sokáig azonban nem örülhetett a címének, mivel Triple H (aki vendégbíró volt) megtámadta őt a mérkőzés végén. Bryan tehetetlen volt, Randy Orton pedig ezt kihasználta. Beváltotta a Money in the Bank táskát, és elvette Bryan-től az övet.

Ezzel egy majdnem 1 évig tartó viszály vette kezdetét Triple H, Orton és a Vezetőség (The Authority) ellen. A Vezetőség szerint Bryan nem elég jó, hogy ő legyen a "WWE arca". Szeptemberben a Night of Champions-on összecsapott Orton-al, és sikerül visszanyernie az övet. A következő RAW-on azonban Triple H megfosztotta tőle, mondván Scott Armstrong (a bíró) gyorsan számolt, de persze ez csak egy jól kidolgozott csalás volt a Vezetőség részéről. Októberben a Battleground (Csatatér) rendezvényen ismét összecsapott Ortonnal, azonban a Big Show beavatkozott a mérkőzésbe. Kiütötte a bírót, Bryan-t, és Orton-t is, így a meccs döntetlennel zárult. Október végén a Hell in a Cell-en ismét Orton ellen mérkőzött meg. Itt már Shawn Michaels és Triple H avatkoztak be, így Orton lett a győztes. Ezt követően CM Punk-al állt össze, és a Survivor Series-en (Túlélő Túra) összecsaptak a The Wyatt Family (Erick Rowan és Luke Harper) ellen. Ezt sikerült megnyerniük, azonban később, a TLC-n megrendezett "3-on-1 handicap" meccset Bryan elbukta ellenük. A sok csalódás miatt úgy döntött, hogy hátat fordít az embereknek és beállt a Wyatt Family-hez, nevét pedig "Daniel Wyatt"-re változtatta. Itt azonban nem töltött sok időt, pár hét múlva kilépett tőlük, amikor is szembe fordult a Wyatt családdal s ezzel egy feud vette kezdetét Bray Wyatt ellen. Összecsaptak a Royal Rumble-n, de Wyatt nyert. Időközben részt vett az Elimination Chamber-en is, azonban Kane beavatkozott, s ezért nem sikerült nyernie. Ezt követően Bryan kihívta Triple H-t a WrestleMania XXX-ra, de ezt ő visszautasította. A március 10-i RAW-on Bryan és több rajongója elfoglalták, megszállták a ringet, sztrájkképpen, ezért Triple H kénytelen volt elfogadni a kihívást.

2014. április 6-án a WrestleMania XXX-en végül összecsaptak azzal a kikötéssel, hogy a meccs győztese részt vehet aznap a WWE címmeccsen is. Bryan legyőzte Triple H-t, így egy "triple threat" meccsen még aznap összemérte erejét Orton-al és Batista-val. Meglepetésre Bryan őket is legyőzte, így ő lett az új WWE Nehézsúlyú Világbajnok.

A következő RAW-on Kane, Batista és Randy Orton megtámadta Bryan-t, azonban a The Shield "face turn"-ba kezdett (azaz a jó oldalra álltak), és megvédték őt. Ezt követően Stephanie McMahon rávette Kane-t, hogy térjen vissza "maszkos önmagához", és verje meg Bryan-t. Az öltönytől megszabadult, majd egy feud vette kezdetét Bryan ellen. 2014. május 4-én összecsaptak az Extreme Rules-en. Kane kikapott, így Bryan megvédte a világbajnoki címét.

Sérülések (2014-)[szerkesztés]

2014. május 12-én a RAW-on Bryan bejelentette, hogy nyaki sérülés miatt egy időre távol lesz, azonban Kane megtámadta őt. Május 15-én Bryan-en sikeresen elvégezték a műtétet, majd a május 26-i RAW-on tér vissza. Eközben Stephanie McMahon arra kérte, hogy mondjon le a WWE bajnoki címéről, ám erre ő nem volt hajlandó. Stephanie fenyegetőzni kezdett, hogy ha nem mond le, akkor feleségét, Brie Bella-t kirúgja a WWE-ből. Adott neki 1 hét gondolkodási időt, majd 2014. június 1-jén, a Payback-en eljött a bejelentés ideje. Brie nem akarta, hogy férje miatta bukja el az öveket, ezért Stephanie-nak adott egy pofont, majd kilépett önként a WWE-ből. (Nem sokkal később vissza vették.) A június 9-i RAW-on azonban kiderült, hogy Bryan nem lenne képes megvédeni címét a Money in the Bank nevű rendezvényen, ezért 64 nap után távollétében megfosztották őt az övtől. Bryan-en időközben elvégeztek egy második műtétet is, majd 2014. november 24-én visszatért a RAW-on. 2015. január 25-én részt vett a Royal Rumble rendezvényen, azonban kiejtették őt.

Január 29-én, a SmackDown-ban legyőzte Kane-t egy "koporsómeccsen", így viszályuk véget ért. Február 2-án a RAW-on legyőzte Seth Rollins-t, így kiérdemelte a címmeccs jogát a következő rendezvényre. A Fastlane-n (Gyorsítósáv) tehát Roman Reigns-el kellett összecsapnia a bajnoki címért, azonban a mérkőzést elveszítette. Az ezt követő Nyers Erő adásában kifejezte tiszteletét a küzdelemért Reigns-nek és távozott, ezzel jelképesen lemondott az öv megszerzésének bármiféle lehetőségéről 2015. március 29-én, a WrestleMania 31-en létrameccset vívott az Interkontinentális bajnoki címért. A mérkőzésen Bad News Barrett, R-Truth, Dean Ambrose, Luke Harper, Dolph Ziggler és Stardust ellen kellett bizonyítania, és ez sikerült is neki. Megnyerte a meccset, így ő lett az új Interkontinentális bajnok. A következő RAW-on Dolph Ziggler ellen kellett megvédenie a címét, és ez sikerült is neki.

Április 26-án, az Extreme Rules-en Bad News Barrett ellen szállt volna ringbe, azonban a meccset eltörölték, mivel Bryan "orvosilag nem alkalmas". Május 11-én a RAW-on visszatért, majd bejelentette, hogy egy időre megint pihenőre kényszerül.Elmondta, hogy szerinte a rajongóknak egy harcos bajnok kell, olyan, aki meg tudja védeni az övet minden este, de ő az állapota miatt képtelen erre, így önként lemondott a címéről.

2016. február 8-án bejelentette, hogy visszavonul a pankráció világából, mivel a korábbi sérülései (agyrázkódások) olyan súlyosak és veszélyesek, hogy nem kockáztathatja meg a visszatérést. A WWE megerősítette, hogy Bryan továbbra is meg fog jelenni a WWE műsoraiban, a ringen kívül. Bryan társ-házigazdája a WWE Network nyári sorozatának, a WWE Cruiserweight Classic-nak, emellett pedig kommentátor a SmackDown-ban Mauro Ranallo-val.

Eredményei[szerkesztés]

MCW Southern Tag Team Championship (1x)

 • 2000.12.01.: Csapattársával, Spanky-val nyertek Manila-ban.

ECWA Tag Team Championship (1x)

 • 2001.04.07.: Csapattársával, Low Ki-vel nyertek.

PWG World Championship (2x)

 • 2007.07.29.: Giant-Size Annual #4-en legyőzte El Generico-t.
 • 2009.09.04.: Guerre Sans Frontières-en legyőzte Chris Hero-t.

ROH World Championship (1x)

 • 2005.09.17.: Glory by Honor IV-en legyőzte James Gibson-t.

ROH Pure Championship (1x)

 • 2006.08.12.: Nigel McGuinness-t győzte le Liverpool-ban.

FIP Heavyweight Championship (1x)

 • 2006.01.24.: Roderick Strong-ot győzte le a ROH Hell Freezes Over-en.

wXw World Heavyweight Championship (1x)

 • 2009.07.03.: Oberhausen-ben.

WWE United States Championship (1x)

 • 2010.09.19.: A Night of Champions-on legyőzte The Miz-t.

World Heavyweight Championship (1x)

WWE Tag Team Championship (1x)

 • 2012.09.16.: Csapattársával, Kane-el (Team Hell No) legyőzték R-Truth-t és Kofi Kingston-t a Night of Champions-on.

WWE Championship (3x)

 • 2013.08.18.: A SummerSlam-en legyőzte John Cena-t.
 • 2013.09.15.: A Night of Champions-on legyőzte Randy Orton-t.
 • 2014.04.06.: A WrestleMania XXX-en legyőzte Batista-t és Randy Orton-t.

WWE Intercontinental Championship (1x)

 • 2015.03.29.: A WrestleMania 31-en legyőzte Bad News Barrett-et, R-Truth-t, Dean Ambrose-t, Luke Harper-t, Dolph Ziggler-t és Stardust-ot egy létrameccsen.

Bevonuló zenéi[szerkesztés]

 • "Self Esteem" előadó: The Offspring (Independent circuit)
 • "Obsession" előadó: Animotion (Independent circuit)
 • "The Final Countdown" előadó: Europe (ROH/independent circuit)
 • "The Rage (WWE Edit)" előadó: Jim Johnston (WWE; 2010. augusztus 15. – 2010. szeptember 13. között)
 • "Ride of the Valkyries" előadó: Richard Wagner (WWE; 2010. szeptember 20. – 2011. július 29. között)
 • "Big Epic Thing" előadó: Jim Johnston (WWE; 2011. augusztus 5. – 2011. november 4. között)
 • "Flight of the Valkyries" előadó: Jim Johnston (WWE; 2011. november 11. – 2021. Április 30.)
 • "Born for Greatness"

előadó: Elliot Taylor (AEW; 2021. Szeptember 5. – napjainkig)

Magánélete[szerkesztés]

Daniel lelkes rajongója a Seattle Seahawks-nak, a San Francisco Giants-nak és az Everton FC-nek. Három év együttlét után 2014. április 11-én házasságot kötött Brie Bella-val. Phoenix-ben lakik, Arizona államban.

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Daniel_Bryan című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

Commons:Category:Bryan Danielson
A Wikimédia Commons tartalmaz Daniel Bryan témájú médiaállományokat.