Alberto Del Rio

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Alberto Del Rio
Alberto Del Rio 2012-ben
Alberto Del Rio 2012-ben
Személyes adatok
Születési név José Alberto Rodríguez
Egyéb nevek Alberto Del Rio
Alberto El Patrón
Dos Caras
El Patrón
A mexikói arisztokrata (The Mexican Aristocrat)
Született San Antonio, Texas,  Amerikai Egyesült Államok
1977május 25. (46 éves)
Nemzetisége amerikai Amerikai Egyesült Államok
Foglalkozása Pankrátor
Magasság196 cm
Súly108 kg
Pályafutása
Harcművészet típusa Pankráció
Aktív évek 2000-
Címei 2x-es WWE országos bajnok
2x-es nehézsúlyú világbajnok
2x-es WWE bajnok
1x-es AAA Mega bajnok
1x-es CMLL nehézsúlyú világbajnok
1x-es WWL nehézsúlyú világbajnok

Alberto Del Rio az IMDb-n
A Wikimédia Commons tartalmaz Alberto Del Rio témájú médiaállományokat.
Del Rio, 2010
WWE bajnok, 2011
Del Rio a "Tribute to the Troops"-on, 2010

José Alberto Rodríguez, ismertebb nevén Alberto Del Rio (1977. május 25. –) mexikói pankrátor, korábbi vegyes harcművész és luchador. Pályafutása kezdetén El Patrón néven birkózott az Asistencia Asesoría y Administración (AAA), a Ring of Honor (ROH) és a Lucha Underground-nál. Mexikóban és Japánban a Dos Caras nevet használta, hogy sikert érjen el a Consejo Mundial de Lucha Libre (CMLL)-nél.

Rodríguez hétszeres világbajnok: a WWE bajnoki címet kétszer, a WWE nehézsúlyú világbajnoki címet kétszer, a CMLL világbajnoki címet egyszer, a WWL világbajnoki címet egyszer valamint az AAA Mega-bajnoki címet egyszer nyerte meg. Rodríguez emellett megnyerte a 2011-es Royal Rumble-t, valamint ugyanebben az évben megnyerte a Money in the Bank létra meccset is. Eddig ő az első és egyetlen birkózó, aki ugyan abban naptári évben megnyerte mindkét rendezvényt. Del Rio 2015 októberében megnyerte a WWE országos bajnoki címet is.

Profi pankrátor karrier[szerkesztés]

Rodríguez az Universidad Autónoma de San Luis Potosí nevű egyetemen végzett, ahol diplomát szerzett építészetből. A családban lévő birkózók hatására Rodríguez úgy döntött, hogy a görög-római birkózással fog foglalkozni; edzője Leonel Kolesni és Juan Fernández lett. Bekerült a mexikói válogatottba, valamint 1997-ben harmadik helyezést ért el a Junior Világbajnokságon. A Pánamerikai játékokon háromszor nyert érmet.

A 2000-es nyári olimpián versenyzett volna Sydney-ben, de a finanszírozás és támogatás hiánya miatt Mexikó nem küldött birkózó csapat abban az évben. Rodríguez ezt követően Caras néven debütált 2000. május 9-én az Asistencia Asesoría y Administración (AAA)-nál. Az elkövetkező néhány évben Mexikóban és Japánban is dolgozott, hogy tapasztalatot szerezzen a ringben. 2005-ben Rodríguez aláírt egy szerződést a Consejo Mundial de Lucha Libre (CMLL)-el, majd megnyerte a CMLL nehézsúlyú világbajnoki címet. 2006-ban részt vett a La Copa Junior nevű versenyen, amit megnyert.

2008 őszén a World Wrestling Entertainment (WWE) szerződést ajánlott neki, de inkább maradt CMLL-nél. 2010. június 17-én viszont meggondolta magát, és hároméves szerződést kötött a WWE-vel. 2010. június 25-én debütált a WWE SmackDown nevű műsorában, ahol egy arrogáns gazdag mexikói arisztokratát alakított. A ringhez mindig drága luxusautókkal érkezett, valamint volt egy személyes felkonferálója is, Ricardo Rodriguez személyében.

Kezdetekben Rey Mysterio-val rivalizált, aki szintén egy mexikói pankrátor volt. 2011 januárjában megnyerte a Royal Rumblet, melynek eredményeképp versenyezhetett a WWE bajnoki címért a WrestleMania XXVII-en, de ott vereséget szenvedett Edge-től. Július 17-én megnyerte a Money in the Bank létrameccset, s vele együtt azt a táskát, amit bárhol és bármikor beválthat egy címmeccsre. Több sikertelen próbálkozás után augusztus 14-én beváltotta a táskát CM Punk ellen a SummerSlam-en, így ő lett az új és az első mexikói születésű WWE bajnok.

Szeptember 18-án Del Rio elvesztette az övet John Cena ellen, viszont visszanyerte október 2-án a Hell in a Cell nevű rendezvényen. Sokáig nem örülhetett neki, hiszen november 20-án ismét elveszítette, immár CM Punk ellen. Decemberben izomszakadás miatt műtétre, és több hetes kényszerpihenőre vonult. 2012 februárjában tért vissza, és Sheamus-el kezdett el rivalizálni. Az év folyamán többször összecsapott vele a nehézsúlyú világbajnoki címért, de nem sikerült megszereznie; 2013. január 11-én viszont legyőzte a Big Show-t a SmackDown-ban, így megnyerte a nehézsúlyú világbajnoki címet. Sokszor megvédte, többek között a WrestleMania 29-en is Jack Swagger ellen.

Április elején Dolph Ziggler egy RAW-on elvette tőle az övet, de 2013. június 16-án legyőzte Zigglert a Payback nevű rendezvényen, így ismét nehézsúlyú világbajnoknak tudhatta magát. 133 napos uralkodásának John Cena vetett véget, majd ezt követően a nemrég visszatért Batista-val, később pedig Dolph Ziggler-el került összetűzésbe. Az utolsó megjelenése a WWE-nél 2014. augusztus 5-én volt egy Main Event-en, ahol Del Rio legyőzte Jack Swagger-t. Két nappal később, augusztus 7-én a WWE bejelentette, hogy Del Rio kirúgták a cégtől "szakszerűtlen magatartás"; állítólag egy rasszista vicc miatt.

Miután kirúgták a WWE-től, visszatért az AAA nevű szervezethez, majd El Patrón Alberto néven 2014. december 7-én megnyerte az AAA Mega bajnoki címet. 2015 januárjában részt vett a World Wrestling League-ben, majd megnyerte a WWL nehézsúlyú világbajnoki címet. 2015 májusában Myzteziz és Rey Mysterio Jr.-al megalakította a "Dream Team" nevű csapatot, majd részt vettek az AAA Lucha Libre világbajnokságon. A trió végül megnyerte a versenyt, a döntőben Johnny Mundo, Matt Hardy és Mr. Anderson trióját győzték le. Del Rio megfordult a Ring of Honor (ROH)-nál, a Lucha Underground-nál és a World Wrestling Council (WWC)-nál is, majd 2015. október 25-én visszatért a WWE-be a Hell in a Cell nevű eseményen. Itt legyőzte John Cena-t és megnyerte az WWE országos bajnoki címet; újdonsült menedzsere Zeb Colter lett.

November 30-án Del Rio csatlakozott Sheamus csapatához, a Népszövetséghez (League of Nations), majd egy héttel később véget ért a kapcsolata Zeb Colter-el. 2015 decemberében megvédte országos bajnoki címét Jack Swagger ellen a TLC-n. 2016. január 11-én megrendezett RAW-on elvesztette az országos bajnoki címet Kalisto ellen, de január 14-én visszaszerezte a SmackDown-ban. A 2016-os Royal Rumble-n ismét összecsaptak, s Del Rio ismét elbukta a címet. Márciustól a The New Day (Big E, Kofi Kingston, Xavier Woods) nevű csapattal rivalizáltak, de nem sikerült megszerezniük a Tag Team bajnoki címet. Több sikertelen próbálkozás után a Népszövetség április 28-án feloszlott.

Utolsó megjelenése a WWE-ben augusztus 16-án volt a SmackDown-ban, ahol Del Rio legyőzte John Cena-t. Augusztus 18-án a WWE felfüggesztette őt, mivel megsértette a WWE wellness politikát. Rodríguez elégedetlen volt a pozícióját illetően a vállalaton belül, mivel szerinte csak üres ígéreteket kapott. Szeptember 9-én a WWE hivatalosan is bejelentette, hogy Del Rio ismét elhagyta a szervezetet. Távozása után visszavette az "Alberto El Patrón" ringnevet. Tervei szerint októberben visszatért volna az AAA nevű szervezethez a "Héroes Inmortales X" nevű gálára, itt azonban nem jelent meg. A következő napon, Rodríguez állítása szerint egy étteremben megtámadták, és a karján több sérülést szenvedett, ezért nem tudott megjelenni az eseményen. Az év végén a WhatCulture Pro Wrestling (WCPW) nevű szervezetnél tűnt fel, ahol legyőzte Johnny Mundo-t.

Eredményei[szerkesztés]

  • AAA Mega Championship (1x)
  • Lucha Libre World Cup (2015) – Csapattársai: Myzteziz és Rey Mysterio Jr.
  • CMLL World Heavyweight Championship (1x)
  • WWL World Heavyweight Championship (1x)
  • World Heavyweight Championship (2x)
    • 2013.01.11.: Legyőzte a Big Show-t a SmackDown-ban.
    • 2013.06.16.: Legyőzte Dolph Ziggler-t a Payback-en.
  • WWE Championship (2x)
    • 2011.08.14.: SummerSlam-en beváltotta a MIB táskát CM Punk ellen.
    • 2011.10.02.: Legyőzte John Cena-t a Hell in a Cell-en.
  • WWE United States Championship (2x)
    • 2015. 10.25.: Legyőzte John Cena-t a Hell in a Cell-en.
    • 2016.01.14.: Legyőzte Kalisto-t a SmackDown-ban.
  • Bragging Rights Trophy (2010) – SmackDown csapatával (Big Show, Rey Mysterio, Jack Swagger, Edge, Tyler Reks, és Kofi Kingston)
  • Money in the Bank győzelem (Raw 2011)
  • Royal Rumble győzelem (2011)

Befejező mozdulatai[szerkesztés]

  • Keresztező erőkar (Cross armbreaker)
  • Enziguri (Sh! Kick)

Bevonuló zenéi[szerkesztés]

  • Mariachi Real de Mexico és Jim Johnston – "Realeza" (WWE; 2010. augusztus 20. – 2013. március 11.; 2014. február 10. – 2014. április 7.; 2015. október 25. – napjainkig)
  • Mariachi Real de Mexico és Jim Johnston – "Realeza 2013" (WWE; 2013. március 18. – 2014. február 3.; 2015. október 25. – 2015. november 9.)
  • Molotov – "Frijolero" (w/ Realeza Intro) (AAA; 2014-2015)
  • CFO$ – "Hellfire" (WWE; November 30, 2015 – (2015. december 3.; The League of Nations csapat tagjaként)
  • Jim Johnston – "A League of Their Own" (WWE; 2015. december 7. – napjainkig; The League of Nations csapat tagjaként)

Magánélete[szerkesztés]

Rodríguez az egyik legismertebb mexikói birkózó családhoz tartozik: unokaöccse Mil Máscaras és Sicodelico, unokatestvére Sicodelico Jr. és Hijo de Sicodelico. Öccse, Guillermo aláírt a WWE-vel egy szerződést 2012 augusztusában, nevét pedig Memo Montenegro-ra változtatta.

Del Rio nős, három gyermeke van: fia Joseph (született 2010. április 17-én), valamint két lánya Estephanie és Sophie. Ő támogatja és szurkol a Real Madrid C.F.-nek. 2016. május közepén egy internetes képről kiderült, hogy egy WWE pankrátorral, Paige-el járt; akit 2016 októberében el is jegyzett.

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben az Alberto_Del_Rio című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

Commons:Category:Dos Caras, Jr.
A Wikimédia Commons tartalmaz Alberto Del Rio témájú médiaállományokat.