Becky Lynch

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Becky Lynch
Becky Lynch a WrestleMania 32-n
Becky Lynch a WrestleMania 32-n
Személyes adatok
Születési név Rebecca Quin
Egyéb nevek Becky Lynch
La Luchadora
Rebecca Knox
Született Dublin,  Írország
1987január 30. (35 éves)
Nemzetisége amerikai Amerikai Egyesült Államok
Foglalkozása Pankrátor
Magasság168 cm
Súly61 kg
Pályafutása
Harcművészet típusa Pankráció
Edző Fergal Devitt
Paul Tracey
NWA UK Hammerlock
Aktív évek 2002-

Becky Lynch az IMDb-n
A Wikimédia Commons tartalmaz Becky Lynch témájú médiaállományokat.
Becky Lynch, WrestleMania 34-en

Rebecca Quin (ismertebb nevén Becky Lynch) (Dublin, 1987. január 30. –) ír származású amerikai profi birkózó, pankrátor. 2013-ban írta alá szerződését a WWE-vel, ahol először az NXT fejlesztési területhez, később pedig a SmackDown csapatába került. A WWE SmackDown női bajnoki címet négyszer nyerte meg, a WWE Raw női bajnoki címet egyszer, 2019 januárjában megnyerte a női Royal Rumble-t.

Profi pankrátor karrier[szerkesztés]

Quin 2002 júniusában kezdte meg profi birkózó karrierjét Írországban, Rebecca Knox néven. Írország után Európában és Észak-Amerikában folytatta pályafutását, de leginkább az Elite Canadian Championship Wrestling-nél versenyzett. Itt az első olyan női birkózó lett, aki 2005 júniusában megnyerte a SuperGirls bajnokságot. 2006 szeptemberében Quin súlyos fejsérülést szenvedett Németországban, ez pedig több évig távol tartotta a szakmai birkózástól. 2012 végén visszatért, és 2013-ban szerződést írt alá a World Wrestling Entertainment (WWE)-vel. 2015 júliusában felkerült a WWE főlistájára, a SmackDown-ba. A SmackDown női bajnoki címet kétszer szerezte meg: a Backlash nevű rendezvényen 2016-ban ahol a legelső SmackDown női bajnok lett, majd a Hell in a Cell-en 2018-ban. 2019 januárjában egy elbukott SmackDown női bajnoki címmeccs után megnyerte a női Royal Rumble meccset.

Quin az akkori RAW női bajnokot, Ronda Rousey-t hívta ki először, de a két hölgy párharcából egy triple threat alakult ki Charlotte Flair csatlakozásával, amely történelmet írt, hiszen a Wrestlemániák során először női meccs volt a főmérkőzés. Quin legyőzte Rousey-t és Flair-t a Wrestlemania 35-ön, ezzel ő lett az első pankrátor aki egyidőben birtokolta a RAW & SmackDown női öveket. Egy hónappal később meg tudta védeni RAW övét Lacey Evans-szel szemben, de a SmackDown címet elvesztette a korábbi bajnok, Charlotte Flair ellen. Kicsit később, a Stomping Grounds eseményen újra megvédte bajnoki címét Evans ellen. A következő hónapban megrendezésre került egy intergender winner takes all csapatmeccs a kihívók, Baron Corbin & Lacey Evans és az Universal & RAW női bajnokok, Seth Rollins & Becky Lynch között, ahol a bajnoki övek nem cseréltek gazdát. Quin az év legnagyobb nyári PPV-jén is sikeresen megvédte címét egy submission mérkőzésben Natalya ellen, aki az egyik RAW adáson nyert első számü kihívó jogot. Ezek után egymás után kétszer is megvédte bajnoki övét az újonnan visszatérő Sasha Banks ellen, először egy sima, majd egy Hell in a Cell mérkőzés keretein belül is.

2020 Survivor Series eseményen szerepelt a főmeccsben a SmackDown női bajnok, Bayley és a NXT női bajnok, Shayna Baszler ellen ahol az utóbbi jött ki győztesen. Quin ezek után összeállt korábbi riválisával, Charlotte Flair-rel a regnáló Tag Team bajnokok, a Kabuki Warriors ellen. A négy hölgy küzdelme több egyéni és csapatmérkőzésbe is végződött, mígnem decemberben Flair-rel együtt szembe szállt Asuka & Kairi Sane ellen a legelső női tag team TLC mérkőzésben. A TLC-n Quin csapata maradt alul, és kicsit később egyéni versengésbe is kezdett Asuka ellen. A két szupersztár rivalizálása egy mérkőzésbe torkollott a Royal Rumble-n, ahol Quin tudott diadalmaskodni. A Royal Rumble utáni RAW adáson debütált Shayna Baszler a fő rosteren és egy tarkóra mért harapással üzent a bajnoknak. Később Baszler megnyerte a hat emberes Elimination Chamber meccset, ezzek ő lett az első számú kihívó. Quin a Wrestlemania 36-on is meg tudta tartani a RAW női bajnoki címet. Egy hónappal később a Money in the Bank után Quin hozta ki az aktatáskát Mrs. MITB (Asuka) pedig csak utána érkezett a ringbe. ezután Quin elmondta, hogy a Money in the Bank létrameccs igazából a RAW női övért zajlott. Quin a szegmens végén bejelentette a nagy hírt, várandós lett ezért egy jó időre hátra kell hagynia a ringet.

Quin 16 hónap után lépett újra ringbe a Summerslam-en a nézők meglepetésére, és el is nyerte a SmackDown Női övet-Bianca Belair és Carmella ellen- karrierje során negyedjére. Szeptember végén kell megvédenie a bajnoki címet Belair ellen az Extreme Rules-on.

Bevonuló zenéi[szerkesztés]

 • Celtic Invasion (CFO$)

Eredményei[szerkesztés]

WWE

 • WWE SmackDown Women's Championship (4x)
  1. 2016.09.11.: Megnyert egy Six Pack Challenge-t a Backlash-en.
  2. 2018.09.16.: Legyőzte Charlotte Flair-t a Hell in a Cell-en.
  3. 2019.04.08.: Legyőzte Charlotte Flair-t és Ronda Rousey-t a Wrestlemania 35-ön.
  4. 2021.08.21.: Legyőzte Bianca Belair-t és Carmella-t a Summerslam-en.
 • WWE RAW Women's Championship (1x)
  1. 2019.04.08.: Legyőzte Ronda Rousey-t és Charlotte Flair-t a Wrestlemania 35-ön.
 • Az Év Női Szupersztárja (2018)
 • Az Év Meccse (2018) - Charlotte Flair ellen az Evolution-on.
 • Női Royal Rumble győzelem (2019)

SuperGirls Wrestling

 • SuperGirls Bajnok (1x)

Pro Wrestling Illustrated

 • Az Év Nője (2018)
 • PWI közönség rangsor szerint a 4. helyet érte el a top 50 női pankrátor közül (2016)

Magánélete[szerkesztés]

Los Angelesben, Kaliforniában lakik. Quin az UFC vegyes harcművész, Luke Sanders közeli barátja. Két és fél évig az Aer Lingus repülőgép-társaság munkatársaként dolgozott.Jelenleg a híres WWE férfi szupersztár Colby Lopez ismertebb nevén Seth Rollins hitvese.12 éve Quin kijelentette hogy rossz úton halad az alkohollal kapcsolatban,de a pankráció segített neki eltörölni és elfelejteni az alkoholt. 2020. május 11-én egy RAW adáson Rebbeca Quin bejelentette, hogy gyermeket vár.

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Becky_Lynch című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]