WWE

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A World Wrestling Entertainment (WWE) a jelenlegi legnagyobb és legsikeresebb pankráció promoter cég.

Történet[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Eredetileg i.e. 648-ban jelent meg először ez a sportág. A feljegyzések szerint már a 33. olimpián szerepelt, mint az ökölvívás és a birkózás egyesített formája. Persze mára már teljesen mást jelent a pankráció mint évezredekkel ezelőtt. A mai pankrátorok egy élő show-nak a tagjai és különböző történetek szerint tűnnek fel a színen.

A WWE-t 1952-ben hozták létre, akkor még Capitol Wrestling Corporation (CWC) néven. Tulajdonosa Vince McMahon, majd Vincent J. McMahon volt. WWE főirányítója lett 2012-ben John Laurinnaitis után. Ekkor még NWA része volt. 1963-ban átnevezték World Wide Wrestling Federation-re,majd 1979-ben megint átnevezték World Wrestling Federation-re, és a tulajdonos Vincent K. McMahon lett. 2002-ben ezt a nevet meg kellett változtatniuk mert, egy zöld szervezet szintén a WWF (World Wildlife Fund) rövidítést használta. A 80-as években felfedeztek olyan szupersztárokat, mint például André the Giant. A 90-es évek elején fölfedezték Undertaker-t, Bret Hart-ot és Shawn Michaels-t, majd a 90-es évek végén The Rock-ot, Stone Cold Steve Austin-t és Chris Jerichot. 2000 utáni felfedezett CM Punk,John Cena,Batista, Jeff Hardy és Randy Orton. A WWE igyekezett, hogy visszakapja Shawn Michaels-t, JBL-t, Chris Jerichot, Brock Lesnart és The Rockot.

A WWE-nek két divíziója van (Raw, SmackDown). A főirányító sokáig Triple H volt Vince McMahon után, de az igazgató tanács november 28-án kirúgta, mert a pankrátorok sztrájkolni kezdtek. A hírt a volt tulajdonos közölte a RAW-ban, hogy az igazgató tanácsnak tetszik az, ami az elmúlt hetekben a Nyers erőben történt. Mivel a WWE igazgató tanácsa nem tudja, hogy ki lenne megfelelő vezető ezért a HR osztály alelnökét: John Laurinaitis-t nevezték ki a WWE ideiglenes főirányítójává.

A WWE zászlóshajójának tartott Raw magyar idő szerint szombaton 21:05-től, míg a SmackDown pénteken 20:07-től kerül adásba külföldön. Magyarországon most már csak az Összefoglaló van műsoron.

Jelenlegi műsorok[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

RAW[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

WWE Raw egy profi pankrációs TV műsor, amely minden hétfő este élőben látható a USA Network-ön ((USA)) és kedd hajnalban a Sky Sports-on (Egyesült Királyság). A show 1993. január 11-én indult és azóta ez a WWE zászlóshajója. A WWE Raw 2000-ben költözött a TNN-re majd 2003-ban a Spike TV-re. 2005. október 3-án a műsor visszatért a USA Network-re ahol azóta is fut.

Az első adás óta 208 különböző arénából, 171 városból és 10 különböző országból(USA, Kanada, Egyesült Királyság, Afganisztán, Irak, Dél-Afrika, Németország, Japán, Olaszország és Mexikó) sugározták az adást élőben. Az ezredik adás óta az kettő órás műsoridőt megnövelték háromra. A WWE legsikeresebb, és leghosszabb sorozata, minden hétfőn új résszel. Jelenlegi szereplők: Big Show, Dolph Ziggler, Jey Uso, Jimmy Uso, John Cena, Kane, Kofi Kingston, Michael Cole, Mr. McMahon, R-Truth, Rey Mysterio, Scott Stanford, The Miz, Triple H, Undertaker, Antonio Cesaro, Ryback, Randy Orton,

SmackDown[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • WWE SmackDown (vagy Thursday Night SmackDown [Csütörtök Esti SmackDown]) egy sportszórakoztató program, amit jelenleg a WWE a SyFycsatornán vetít az USA-ban. A show nevét arra is használják, hogy megkülönböztessék a SmackDown divíziót, ahol a WWE alkalmazottak azon a programon dolgoznak. Egy egyike a SmackDown divíziót közvetítő adásoknak, a másik a WWE RAW (jelenleg is a RAW Supershow-kon és a speciál adásokon), egy ideig a WWE Velocity is közvetített SmackDown divíziós pankrációt. A kezdése, 1999 óta a SmackDown-t csütörtök esténként közvetítették, de 2005. szeptember 9-én a show átköltözött péntek estékre. A sho eredetileg az USA-ban a UPN csatornán debütált 1999. április 29-én, de miután a UPN-t és a WB-t egyesítették, a SmackDown-t a The CW csatornán kezdték el sugározni 2006-ban. A show a CW-n maradt két évig, amikor bejelentették, hogy a SmacjDown átköltözik a MyNetworkTV-re 2008 októberében. A SmackDown átköltözött a SyFy-ra 2010. október 1-jén. Az időeltolódások miatt a SmackDown premier néhány órával korábban volt Írországban és az Egyesült Királyságban és egy nappal korábban Ausztráliában, Indiában, Szingapúrban és a Fülöp-szigeteken, mint az USA-ban. A WWE másik nagy sikerű sorozata, péntekenként jelentkezik új részekkel. Jelenlegi szereplők: Alicia Fox, Booker T, Christian, Cody Rhodes, Daniel Bryan, Hornswoggle, Jack Korpela, Johnny Curtis, Kane, Layla, Mark Henry, Matt Striker, Natalya, Rosa Mendes, Sheamus, Sin Cara, Tamina,The Great Khali, Tyson Kidd, Undertaker, Barrett, William Regal, Yoshi Tatsu, Darren Young

NXT[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • A WWE új sorozata, keddenként új részekkel. Régebben szériákra volt bontva. Most már heti műsor lett.

Tough Enough[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • Fiatal tehetségeket kereső show.

Total Divas[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Total Divas egy amerikai televíziós valóság sorozat, premierje 2013 július 28-án volt  . A sorozat nézői figyelemmel követhetik a dívák életét, a kulisszák mögött

WWE Bajnokok[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Bajnoki cím Bajnok Hol Lett Bajnok
WWE World Heavyweight Championship Seth Rollins Wrestlemanian 31
Intercontinental Championship Ryback Elimination Chamber 2015
United States Championship John Cena WrestleMania 31
Tag Team Championship The Prime Time Players (Darren Young & Titus O'Neil Money In The Bank 2015
Divas Championship Nikki Bella Survivor Series 2014
NXT Bajnok Finn Bálor Beast In The East 2015
NXT Díva Bajnok Sasha Banks NXT
NXT Tag Team Bajnok Wesley Blake& Buddy Murphy NXT

Egyéb Címek

Cím Győztes
Royal Rumble 2015 Roman Reings Megkapta (Vesztett)
Money in the bank 2015 Sheamus Nincs beváltva
King of the Ring Bad News Barrett -----