WWE

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából


A World Wrestling Entertainment (WWE) a jelenlegi legnagyobb és legsikeresebb pankráció promoter cég.

Történet[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Eredetileg i.e. 648-ban jelent meg először ez a sportág. A feljegyzések szerint már a 33. olimpián szerepelt, mint az ökölvívás és a birkózás egyesített formája. Persze mára már teljesen mást jelent a pankráció mint évezredekkel ezelőtt. A mai pankrátorok egy élő show-nak a tagjai és különböző történetek szerint tűnnek fel a színen.

A WWE-t 1952-ben hozták létre, akkor még Capitol Wrestling Corporation (CWC) néven. Tulajdonosa Vince McMahon, majd Vincent J. McMahon volt. WWE főirányítója lett 2012-ben John Laurinnaitis után. Ekkor még NWA része volt. 1963-ban átnevezték World Wide Wrestling Federation-re,majd 1979-ben megint átnevezték World Wrestling Federation-re, és a tulajdonos Vincent K. McMahon lett. 2002-ben ezt a nevet meg kellett változtatniuk mert, egy zöldszervezet szintén a WWF(World Wildlife Fund) rövidítést használta. A 80-as években felfedeztek olyan szupersztárokat, mint például Hulk Hogan és André the Giant. A 90-es évek elején fölfedezték Undertaker-t, Bret Hart-ot és Shawn Michaels-t, majd a 90-es évek végén The Rock-ot, Stone Cold Steve Austin-t és Chris Jerichot. 2000 utáni felfedezett CM Punk,John Cena,Batista, Jeff Hardy és Randy Orton. A WWE igyekezett, hogy visszakapja Shawn Michaels-t, JBL-t, Chris Jerichot, Brock Lesnart és The Rockot.

A WWE-nek két divíziója van (Raw, SmackDown). A főirányító sokáig Triple H volt Vince McMahon után, de az igazgató tanács november 28-án kirúgta, mert a pankrátorok sztrájkolni kezdtek. A hírt a volt tulajdonos közölte a RAW-ban, hogy az igazgató tanácsnak tetszik az, ami az elmúlt hetekben a Nyers erőben történt. Mivel a WWE igazgató tanácsa nem tudja, hogy ki lenne megfelelő vezető ezért a HR osztály alelnökét: John Laurinaitis-t nevezték ki a WWE ideiglenes főirányítójává.

A WWE zászlóshajójának tartott Raw magyar idő szerint szombaton 21:05-tól, míg a SmackDown pénteken 20:07-től kerül adásba külföldön. Magyarországon a Nyers Erő és az Összefoglaló szombat esténként kerül adásba.

Jelenlegi műsorok[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

RAW[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A WWE legsikeresebb, és leghosszabb sorozata, minden hétfőn új résszel. Jelenlegi szereplők: Alberto Del Rio, Batista, Big Show, Dolph Ziggler, Heath Slater, Jey Uso, Jimmy Uso, Jinder Mahal, John Cena, Kane, Kofi Kingston, Michael Cole, Mr. McMahon, R-Truth, Rey Mysterio, Ricardo Rodriguez, Santino Marella, Scott Stanford, The Miz, Triple H, Undertaker, Zack Ryder, Antonio Cesaro, , Ryback, Randy Orton,

SmackDown[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A WWE másik nagy sikerű sorozata, péntekenként jelentkezik új részekkel. Jelenlegi szereplők: AJ Lee, Alicia Fox, Booker T, Christian, Cody Rhodes, Daniel Bryan, Heath Slater, Hornswoggle, Jack Korpela, Jinder Mahal, Johnny Curtis, Josh Mathews, Justin Gabriel, Kane, Layla, Mark Henry, Matt Striker, Natalya, Rosa Mendes, Sheamus, Sin Cara, Tamina,The Great Khali, Tyson Kidd, Undertaker, Wade Barrett, William Regal, Yoshi Tatsu, Darren Young

NXT[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A WWE új sorozata, keddenként új részekkel. Régebben szériákra volt bontva. Most már heti műsor lett.

Tough Enough[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Fiatal tehetségeket kereső show.

Bajnoki cím Bajnok Hol lett bajnok
WWE Nehézsúlyú Világbajnok Seth Rollins

WrestleMania[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Interkontinentális Bajnok Daniel Bryan

WrestleMania[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Tag team Bajnok The New Day

Extreme Rules[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Országos Bajnok John Cena

WrestleMania[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Díva Bajnok Nikki Bella Survivor Series
NXT Bajnok Kevin Owens
NXT Díva Bajnok Sasha Banks
NXT Tag Team Bajnok Wesley Blake& Buddy Murphy

Egyéb címek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Cím Címvédő
Royal Rumble 2015 Roman Reings Megkapta a meccsét(vesztett)
Money in the Bank 2014 Seth Rollins Beváltotta a táskát (nyert)

A WWE és a Nehézsúlyú Bajnoki cím egyesítése előtt mindkét címért rendeztek Money in the Bank meccset, de mivel összevonták a két övet így már csak egy MITB meccset rendeznek.

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]