Angela Merkel

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Angela Merkel
AM Juli 2010 - 3zu4.jpg
A Német Szövetségi Köztársaság 8. kancellárja
Hivatalban
Hivatalba lépés: 2005. november 22.
Előd Gerhard Schröder

Született 1954. július 17. (59 éves)
Hamburg
Párt CDU
Választókerület Stralsund – Nordvorpommern – Rügen

Házastárs

Ulrich Merkel (1977–1982)

Joachim Sauer (1998–)
Foglalkozás fizikus
Vallás evangélikus keresztény
Angela Merkel Signature.svg
Angela Merkel aláírása

Angela Merkel, született Kasner (Hamburg, 1954. július 17.) 2005 óta német kancellár (CDU).

Élete[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Apja Horst Kasner evangélikus lelkipásztor, anyja latin–angol szakos tanárnő. Még 1954-ben, néhány héttel születése után a család Hamburgból az NDK-ba költözött. Apja a Berlin-Brandenburgi evangélikus egyház lelkipásztora lett Quitzow faluban, Perleberg közelében.

1990 és 1994 között a német szövetségi kormány ifjúsági és nőügyi minisztere, 1994 és 1998 között pedig környezet-, természetvédelmi és a reaktorok biztonságáért felelős miniszter. A 2005. évi Bundestag-választások utáni nagykoalíciós egyeztetések eredményeképp kijelölt szövetségi kancellár, amely tisztség történetében először tölti be nő a posztot. Emellett Merkel az első keletnémet származású kancellár, minthogy gyermekkorát Templinben, Brandenburg tartomány egy kisvárosában töltötte. Elődeitől abban is eltér, hogy foglalkozását tekintve ő az egyetlen természettudós: 1986-ban írott doktori disszertációját (amellyel a doctor rerum naturae címet – „a természettudományok doktora” – szerezte meg) kvantumkémiai témáról írta.

Politikai pályafutása a rendszerváltás tájékán kezdett kirajzolódni, 1989-ben a Demokratischer Aufbruch nevű pártnak lett tagja, majd szóvivője. Az 1990. március 18-án tartott NDK-s választások során – amely az első és utolsó demokratikus választás volt a szocialista országban – a CDU-s Lothar de Maizière miniszterelnök oldalán volt kormányszóvivő-helyettes. Miután a Demokratischer Aufbruch egyesült a CDU-val, Merkel automatikusan a kereszténydemokrata párt tagja lett. 1990 decemberében direktválasztással a Bundestag képviselője lett.

1994. november 17-én Klaus Töpfer utódjaként környezet-, természetvédelmi és atomerőmű-biztonsági miniszter lett. Erről a posztjáról az elvesztett 1998-as szövetségi választások során kellett lemondania, utódja Jürgen Trittin lett. Ekkor Wolfgang Schäuble a CDU főtitkárává nevezte ki Merkelt, ez a megbizatás 2000 áprilisáig tartott, amikor a politikusasszonyt egy gyűlésen a párt elnökévé szavazták meg 96%-os többséggel. Ebben a pozíciójában 2004-ben is megerősítette egy pártgyűlés, igaz, már csak 88%-kal.

2005. május 30-án Angela Merkel a CDU/CSU kancellárjelöltje lett, fő versenytársa a szociáldemokrata Gerhard Schröder (SPD) volt. Az előrehozott német választásokon a kereszténydemokraták hajszálnyi előnnyel végeztek az SPD előtt, a szeptember 18-i eredmények (CDU: 35,2%, SPD: 34,2%, FDP: 9,8%, Die Linke: 8,7%, Zöldek: 8,1%, egyéb: 3,9%) a "C-pártok" (CDU és CSU) nem várt sikertelenségét jelentették, a közvélemény-kutatók szinte egységesen 6%-kal többet jósoltak számukra. Az elhúzódó tárgyalások eredményeképp Angela Merkel végül kancellár lehetett, elődje, Gerhard Schröder távozott a nagypolitika színpadáról.

2005. november 22-én választották hivatalosan kancellárrá, a második világháború utáni Németország második nagykoalíciójának vezetőjévé, ezzel ő az első női kancellár is az ország történetében.

2009. október 28-án újraválasztották, majd hivatalosan is beiktatták.

Magánélet[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

1977 és 1982 között Ulrich Merkel felesége volt, akinek a nevét megtartotta. 1998-ban Joachim Sauerrel, a Humboldt Egyetem professzorával kötött házasságot. Gyermekei nincsenek. 2014. január 5-én Svájcban, síbalesetben medencecsontját törte.

Külső hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Angela Merkel témájú médiaállományokat.