Melania Trump

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Melania Trump
Melania Trump Official Portrait crop.jpg
Az Egyesült Államok 47. first ladyje
Hivatalban
Hivatalba lépés: 2017. január 20.
Előd Michelle Obama

Születéskori neve Melanija Knavs
Született 1970. április 26. (46 éves)
Jugoszlávia Novo mesto, Jugoszlávia
Párt Republikánus

Szülei Amalija Knavs
Viktor Knavs
Házastársa Donald Trump
Gyermekei Barron William Trump
Foglalkozás
Iskolái Ljubljanai Egyetem
Vallás kereszténység
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Melania Trump témájú médiaállományokat.

Melania Trump, leánykori nevén Melanija Knavs, németesítve Melania Knauss (Novo mesto, 1970. április 26. –) szlovénamerikai modell, Donald Trump amerikai elnök harmadik felesége és az Amerikai Egyesült Államok first ladyje.

Életpálya[szerkesztés]

Apja sofőr, anyja pedig ruhagyári tervező volt. Már tizenévesen felkeltette a fotósok érdeklődését, de igazán 1992-ben figyeltek fel rá, amikor Szlovénia függetlenné válása után a Jana női magazin Ljubljanában megrendezte a Look of the Year szépségversenyt, ahol a második helyezést érte el. Az eredetileg építészmérnöknek tanuló Melanija tanulmányait félbehagyva Párizsban és Milánóban kezdett modellkarrierbe. Ekkor hagyta el keresztnevéből a „j”-betűt, a családnevét pedig a németesen hangzó Knaussra változtatta.

1996-ban, Paolo Zampolli modellügynöksége révén költözött át New Yorkba, ahol a főnöke két évvel később a divathéten elküldte a híres Kit Kat Clubban rendezett partira. Itt találkozott a második feleségétől nemrég elvált Donald Trumppal. Rövid idő múlva már egy pár voltak, és bár 2000-ben – amikor Trump azt tervezte, hogy megszerzi a Reform Párt elnökjelöltségét – szakítottak, kevéssel később kibékültek, s az ingatlanmágnás 2004-ben megkérte Melania kezét. Az esküvőt egy év múlva Trump floridai birtokán tartották, ahol a vendégseregben ott volt az akkor még a házaspár barátjának számító Bill és Hillary Clinton is.

A hobbijai között a Pilates-tornát és a magazinok olvasását említő, több tévéreklámban feltűnt, gazdag feleségként természetesen jótékonykodó Melania visszahúzódó alkat. Elmondása szerint két fiúról gondoskodik: egy nagyról, a nála 24 évvel idősebb férjéről, és egy kicsiről, a 2006-ban született Barron nevű gyerekükről.

A 2016-os elnökválasztási kampány alatt elmondott plágiumbeszéde összehasonlítva Michelle Obama 2008-as beszédével (angol nyelvű videó)

A férje választási kampánya idején azzal került a hírekbe, hogy az egyik beszédét Michelle Obama beszédéről plagizálták,[1] majd korábbi aktképei kerültek terítékre a bulvármédiában,[2] de kiderült az is, hogy állításával ellentétben nincs diplomája.[3]

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]