Hillary Clinton

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Hillary Rodham Clinton
Hillary Clinton 2015-ben az ENSZ-ben az emailgate-tel kapcsolatos sajtótájékoztatóján[1]
Hillary Clinton 2015-ben az ENSZ-ben az emailgate-tel kapcsolatos sajtótájékoztatóján[1]
Az Amerikai Egyesült Államok 67. külügyminisztere
Hivatali idő
2009. január 21.2013. február 1.
Helyettes Jim Steinberg
Jacob Lew
Előd Condoleezza Rice
Utód John Kerry
Elnök Barack Obama
Született 1947. október 26. (67 éves)
Chicago, Illinois
Párt Demokrata

Házastársa Bill Clinton
Gyermekei Chelsea Clinton
Foglalkozás politikus
ügyvéd
diplomata
író
önéletrajzíró
kutatási asszisztens
Vallás Egyesült Metodista Egyház
Díjak díszdoktor (Yale Egyetem, 2009. május 25.)

Hillary Rodham Clinton aláírása
Hillary Rodham Clinton aláírása
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Hillary Rodham Clinton témájú médiaállományokat.

Hillary Rodham Clinton (leánykori nevén: Hillary Diane Rodham, 1947. október 26. –) amerikai politikus, jogász, az Amerikai Egyesült Államok külügyminisztere volt 2009-től 2013-ig, Bill Clinton feleségeként 1993-tól 2001-ig az USA First Ladyje. A 2008-as elnök-előválasztások egyik esélyes demokrata jelöltje volt, és a 2016-os elnökválasztáson is indul.

2014. szeptember 27-én világra jött az első unokája, Charlotte Clinton Mezvinsky, a lányának, Chelsea Clintonnak Marc Mezvinskytől született lánya.[2]

Élete[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az Illinois állambeli Park Ridge-ben nőtt fel egy középosztálybeli vállalkozó lányaként egy metodista családban. Fiatalkorában Hillary Rodham aktívan gyakorolta is vallását családjával együtt a Park ridge-i First United Methodist Church-ben (Egyesült Metodista Egyház).

Hillary az úgynevezett Seven Sisters College egyikébe, az elitegyetem Wellesley College-ba járt.

Férje, Bill Clinton, volt amerikai elnök 2012-ben

A hetvenes években jogtudományt tanult a Yale Egyetemen, ekkor ismerte meg későbbi férjét, Bill Clintont. Nem sokkal megismerkedésük után, 1975-ben házasodtak össze, majd 1980-ban született meg lányuk, Chelsea Clinton.

Hillary a Little Rock-beli Rose ügyvédi irodánál helyezkedett el mint ügyvéd, majd a University of Arkansas Law School professzora lett. Politikabeli tapasztalatait akkor szerezte, amikor 1974-ben a washingtoni amerikai képviselőházban jogtanácsosként dolgozott az igazságügyi bizottság mellett. Feladata nagyrészt abból állt, hogy kollégáival együtt bizonyítékokat állítson össze Richard Nixon elnök hivatali felelősségre vonásával kapcsolatban.

Amikor férjét 1978-ban Arkansas kormányzójának választották, felhagyott a tanítással. Miután 1992-ben Bill Clinton lett az USA elnöke, 1993 januárjában a Fehér Házba költöztek. Ugyanebben az évben Hillary a Task Force of National Health Care Reform (Nemzeti Egészségügyi Reform Munkabizottság) vezetője lett, azért, hogy a kormányzat megbízásából előkészítse az egészségügyi reformot. A kidolgozott javaslatokat azonban később elutasították.

Hillary azért szállt síkra, hogy világszerte minél nagyobb figyelmet kapjanak az emberi jogok, ezen belül is a nők egyenlősége és a gyermekvédelem.

Férjének második hivatali periódusában a médiát a Lewinsky-botrány uralta, amikor is az elnök szexuális kapcsolatba keveredett egy Fehér Ház-i gyakornokkal, Monica Lewinskyvel. Az üggyel kapcsolatban eljárást is folytattak Clinton ellen. Hillary akkoriban nem fejtette ki véleményét a történtekről a nyilvánosságnak, azonban ezt később az önéletrajzában, az Átélt történelemben megtette.

2007. november 30-án egy fegyveres férfi betört Hillary New Hampshire-i kampányirodájába, és ott több túszt is ejtett. A rendőrség azonnal lezárta a környéket, és evakuálta Barack Obama irodáját is. Hillary épp nem volt az irodában, egy virginiai kampányrendezvényre utazott. A túszejtő bombával is fenyegetőzött, de végül elengedte túszait, és megadta magát.

Külügyminisztersége[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Mind nemzetközi szinten, mind az Egyesült Államokon belül komoly kritikák merültek Hillary Clinton külügyi tevékenységével kapcsolatban (mint az arab tavaszhoz való viszony), különösen a Bengáziban található amerikai konzulátus elleni 2012. szeptember 11-i, Christopher Stevens líbiai nagykövet halálát okozó szélsőséges támadás[3][4] után. A közvéleményt megosztó eset után, 2013. februárjától Hillary Clintont John Kerry váltotta a külügyek élén .

2016-os amerikai elnökválasztás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Hillary Clinton bejelentette, hogy indulni fog a 2016-os amerikai elnökválasztáson.[5]

Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  1. Clintont elbuktathatja az emailgate?, nepszava.hu (Hozzáférés: 2015. április 15.)
  2. CBSNEWS/Baby Clinton leaves hospital, 2014. szeptember 29. (Hozzáférés: 2014. szeptember 30.)
  3. Margaret Coker: U.S. Ambassador to Libya Is Killed. Wall Street Journal, 2012. szeptember 12. (Hozzáférés: 2012. szeptember 12.)
  4. US ambassador 'killed in Libya'. BBC News, 2012. szeptember 12. (Hozzáférés: 2012. szeptember 12.)
  5. http://www.hir24.hu/kulfold/2015/04/12/hillary-clinton-bejelentette-indul-a-2016-os-elnokvalasztason/

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]