Vogue

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A Vogue logója

A Vogue huszonegy országban havonta megjelenő divat- és életstílus magazin, melyet a Condé Nast Publications ad ki. Fő témái a divat és a design.

Stílus és hatás[szerkesztés]

A Vogue nagyon híres a magas szintű divat- és társadalmi képek bemutatásáról, ezek mellett foglalkozik művészettel, kultúrával, politikával, valamint saját gondolatokkal kapcsolatos cikket is megjelentet. Mindezek mellett sokat segített a modellek hírességgé válásának gondozásában. A Vogue-ot, és persze az egész divat- és szépségipart, amiről ír, rengeteg kritika éri amiatt, hogy hirdeti az egészség rontását az alacsony testsúly támogatása miatt, a társadalmi kapcsolatok minőségét és céljait. Mind ezt egy nemesebb cél érdekében teszik.

A Vogue-ot széles körben adják ki napjainkban, huszonegy országban, ezek: Ausztrália, Belgium, Brazília, Kanada, Kína, Franciaország, Németország, Görögország, India, Olaszország, Japán, Korea, Mexikó, Lengyelország, Portugália, Oroszország, Spanyolország, Svájc, Thaiföld, Törökország, az Egyesült Királyság és az USA.

Történelme[szerkesztés]

A Vogue-ot, amely kezdetben még hetilap volt 1892-ben alapította Arthur Baldwin Turnure. Miután 1909-ben meghalt, a Condé Nast karolta fel és elkezdte lassan növelni a kiadást. Az első nagy változás az volt, hogy a Nast a Vogue megjelenését hetiről kéthetire változtatta, majd az 1910-es években a tengerentúlon is publikáltak. Elsőként Nagy-Britanniában adták ki Amerikán kívül, és mivel jól ment, a következő Spanyolország volt, ahol viszont nagyot bukott a magazin. Végül, a Nast Franciaországba vitte a Vogue-ot, ahol hihetetlenül sikeres lett. A Nast irányítása alatt drámaian megnövekedett a bevétel és a példányszám egyaránt. A Nagy Világválság és a Második világháború alatt viszont a Vogue előfizetőinek száma hullámzó tendenciát mutatott.

Az 1960-as években, Diana Vreeland személyisége és főszerkesztősége alatt, a magazin a szexuális forradalom fiataljainak próbált megfelelni, e miatt nagyobb hangsúlyt fektettek az aktuális korabeli divatra, valamint az írók és szerkesztők nyíltabban tárgyalták szexuális témákat. A Vogue sikeresen folytatta a szupermodellek neveinek megismertetését mindenkivel. Nagy hírnévre tett szert Suzy Parker, Twiggy, Penelope Tree és még sok más modell.

1973-ban a Vogue havilap lett. Grace Mirabella főszerkesztő vezetése alatt a magazin alárendelte magát a célközönség életstílusbeli változásainak, melyek radikális szerkesztői és tartalombeli változásokat jelentettek.

Jelenleg az amerikai Vogue főszerkesztője Anna Wintour, kinek a jellegzetes hajformája és bent hordott napszemüvege már védjeggyé vált. Mióta 1988-ban átvette az irányítást, Wintour azért dolgozott, hogy megvédje a magazin magas státuszát és hírnevét a többi divatmagazin között. Ahhoz, hogy ezt sikeresen megtehesse, a magazint a divat újabb, könnyebben hozzáférhető és könnyebben értelmezhető megközelítésére késztette, az olvasótábor növelése érdekében. Ez lehetővé tette Wintour számára, hogy fenntartsa a magas példányszámot, ami mellett új trendeket fedezett fel, melyek sokkal tágabb körben váltak megfizethetővé.

Főszerkesztői[szerkesztés]

Filmek[szerkesztés]

  • Az ördög Pradát visel vígjáték, 2006
  • The September Issue, dokumentumfilm (a 2007-ben kiadott szeptemberi szám készítéséről), 2009
  • Madonna Vogue című dala és videoklip

További információk[szerkesztés]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Vogue témájú médiaállományokat.