George Floyd halála

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
George Floyd halála
Wandbild Portrait George Floyd von Eme Street Art im Mauerpark (Berlin).jpg

Ország Amerikai Egyesült Államok
Helyszín Powderhorn
Időpont 2020. május 25.
Típus erőszakos rendőri fellépés az Amerikai Egyesült Államokban
Áldozatok 1
Sérültek 0
Hennepin County Minnesota Incorporated and Unincorporated areas Minneapolis Highlighted.svg
George Floyd halála (USA)
George Floyd halála
George Floyd halála
Pozíció az USA térképén
é. sz. 44° 56′ 04″, ny. h. 93° 15′ 45″Koordináták: é. sz. 44° 56′ 04″, ny. h. 93° 15′ 45″
A Wikimédia Commons tartalmaz George Floyd halála témájú médiaállományokat.

George Floyd halála óriási nemzetközi felháborodást kiváltó incidens volt Minneapolisban, az USA Minnesota államában 2020. május 25-én. Az esemény során Derek Chauvin fehér rendőrtiszt súlyosan erőszakos módon lépett fel a George Floyd nevű afroamerikai férfival szemben, aki az intézkedés következtében életét vesztette.[1][2]

Az incidens, amelyről videofelvétel készült, hatalmas médiavisszhangot kapott, és óriási felháborodást váltott ki nem csak az Egyesült Államokban, hanem világszerte. A következő napokban hatalmas tüntetési és lázongási hullám kezdődött az érintett városban és további több mint 100 nagyvárosban a világ minden táján, eleinte békésen, később pedig erőszakos incidensekbe és összetűzésekbe átcsapva.

Események[szerkesztés]

2020. május 25-én az esti órákban négy minnesotai rendőr intézkedésre kerített sort a büntetett előéletű George Floyd 46 éves afroamerikai férfival szemben, miután a jelentés szerint Floyd korábban hamis 20 dollárossal próbált meg fizetni egy csomag cigarettáért egy zöldségesüzletben.[3] Egyes beszámolók szerint azonban a férfit csupán összetévesztették valakivel.[4] Az elsőként kiadott rendőrségi közlemény szerint a férfi ellenállást tanúsított az intézkedés során, és eközben sérült meg, ám a nyilvánosságra került videófelvételeken az látszik, hogy egyáltalán nem szegült ellen, együttműködött a rendőrökkel, akik durván, erőszakosan léptek fel ellene, kirángatták őt az autójából.[2][4] A későbbi jelentés szerint a férfi módosult tudatállapotban vezetett, ezt követően pedig ellenszegült a rendőröknek, ezért volt szükséges a kelleténél erőszakosabban fellépni ellene.[5] Az intézkedés során a 44 éves Derek Chauvin nevű rendőrtiszt a járőrkocsi mellett a földre teperte a férfit, majd Floyd nyakára térdepelt, és nyolc percen keresztül nem hagyta megmozdulni, aminek következtében a férfi nem kapott levegőt.[3] Floyd könyörgött a rendőrnek, hogy hagyja lélegzethez jutni, a szemtanúk szerint pedig jól látható volt, hogy a férfi küszködik, és az orra vére is eleredt, majd végül nem mozdult többet.[6] Az ügyben megkérdezett patológus szakember véleménye szerint ilyen erejű nyomás a nyakra csupán néhány másodperc alatt ájulást, négy percen belül pedig halált okozhat.[2] Ezután Floydhoz mentőt hívtak, és a Hennepin County Medical Centre kórházba szállították, ahol hivatalosan is halottnak nyilvánították.[6] Az eseményről számos, helyszínen tartózkodó járókelő készített videófelvételt a mobiltelefonjával.

Következmények[szerkesztés]

Az ügy másnapján Chauvint, aki 19 éve szolgált a minneapolisi rendőrségnél, valamint az intézkedésben részt vevő három társát, elbocsátották a rendőrség állományából, három nappal később pedig Chauvint letartóztatták, és gyilkossággal, valamint gondatlanságból elkövetett emberöléssel vádolták meg,[4] később pedig társai ellen is vádat emeltek bűnrészesség miatt.[7][8] Felesége az eseményeket követően válókeresetet adott be Chauvin ellen.[9]

Tüntető tömeg Washingtonban, 2020. május 31-én

Az ügy híre hatalmas sebességgel elterjedt nem csupán az Egyesült Államokban, de a világ minden pontján. A felvételek felkerültek az internetre, és bejárták a világsajtót, óriási felháborodást váltva ki, melynek következtében demonstrációk, majd zavargások kezdődtek Minneapolisban.[10] A tüntetők elfoglaltak egy rendőrőrsöt, tüzeket gyújtottak, máshol pedig erőszakos összecsapások történtek a hatóságok és a tiltakozók között, és gyakorivá váltak a fosztogatások, betörések is. A zavargásokban egy ember meghalt, miután vélhetően egy zálogház tulajdonosa agyonlőtte. Donald Trump amerikai elnök felhívta a résztvevők figyelmét, hogy ha a zavargások folytatódnak, az Amerikai Egyesült Államok beveti a Nemzeti Gárdát.[10]

Az általánosan elterjedt zavargások résztvevői súlyos károkat okoztak a helyi vállakozók üzleteiben, többek között egy fegyverboltot is ki akartak rabolni, és többször rálőttek a rendfentartó erők tagjaira. St. Louisban négy rendőrt lőttek le, Las Vegasban pedig egy rendőrt lőttek fejbe, őt súlyos állapotban vitték kórházba. A zavargások erőszakossá fajulását Donald Trump elnök egyértelműen a szélsőbaloldali fasiszta eszközöket használó antifasiszta szervezet számlájára írja, mely szervezetet terrorszervezetté kívánja nyílvánítani, többek között a szervezet szélsőségesen erőszakos, felforgató és gyűlölködő megnyilvánulásai miatt.

Az esetet követő napokban a világ számos nagyvárosában tartottak tüntetést a rasszizmus és a rendőri túlkapások ellen.[11]

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Evan, Hill, A. Tiefenthäler, Ch. Triebert, D. Jordan, H. Willis, R. Stein. „8 Minutes and 46 Seconds: How George Floyd Was Killed in Police Custody”, The New York Times, 2020. május 31. (Hozzáférés ideje: 2020. június 12.) (angol nyelvű) 
 2. a b c Öt percig térdeltek a nyakán, könyörgött az életéért”, index.hu, 2020. május 28. (Hozzáférés ideje: 2020. június 1.) 
 3. a b George Floyd: What happened in the final moments of his life”, bbc.com, 2020. május 30. (Hozzáférés ideje: 2020. június 1.) (angol nyelvű) 
 4. a b c Gyilkosság miatt letartóztatták a rendőrt, aki George Floyd nyakára térdepelt”, index.hu, 2020. május 29. (Hozzáférés ideje: 2020. június 1.) 
 5. Felkavarja Amerikát a hatósági erőszak”, Magyar Nemzet, 2020. május 26. (Hozzáférés ideje: 2020. június 1.) 
 6. a b George Floyd killing: Transcript of 911 call that sparked his arrest released”, nzherald.co.nz, 2020. május 29. (Hozzáférés ideje: 2020. június 1.) (angol nyelvű) 
 7. Már szándékos emberölés a vád George Floyd gyilkosa ellen”, mérce.hu, 2020. június 4. (Hozzáférés ideje: 2020. június 4.) 
 8. Mind a négy rendőr ellen vádat emelnek a George Floyd-ügyben”, 444.hu, 2020. június 3. (Hozzáférés ideje: 2020. június 4.) 
 9. Elhagyja a felesége a volt rendőrt, akit George Floyd meggyilkolásával gyanúsítanak”, 24.hu, 2020. május 30. (Hozzáférés ideje: 2020. június 1.) 
 10. a b Minneapolis még mindig lángokban”, index.hu, 2020. május 29. (Hozzáférés ideje: 2020. június 1.) 
 11. Szinte az egész világban megmozdultak George Floyd halála miatt”, hvg.hu, 2020. június 1. (Hozzáférés ideje: 2020. június 1.) 

További információk[szerkesztés]

 • USA USA-portál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap