George Floyd halála

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
George Floyd halála
Wandbild Portrait George Floyd von Eme Street Art im Mauerpark (Berlin).jpg

Ország Amerikai Egyesült Államok
Helyszín Minneapolis (Powderhorn)
Időpont 2020. május 25.
Típus
Áldozatok 1
Sérültek 0
Hennepin County Minnesota Incorporated and Unincorporated areas Minneapolis Highlighted.svg
George Floyd halála (USA)
George Floyd halála
George Floyd halála
Pozíció az USA térképén
é. sz. 44° 56′ 04″, ny. h. 93° 15′ 45″Koordináták: é. sz. 44° 56′ 04″, ny. h. 93° 15′ 45″
A Wikimédia Commons tartalmaz George Floyd halála témájú médiaállományokat.

George Floyd halála óriási nemzetközi felháborodást kiváltó incidens volt Minneapolisban, az USA Minnesota államában 2020. május 25-én. Az esemény során Derek Chauvin fehér rendőrtiszt súlyosan erőszakos módon lépett fel a George Floyd nevű afroamerikai férfival szemben, aki az intézkedés következtében életét vesztette.[1][2]

Az incidens, amelyről videofelvétel készült, hatalmas médiavisszhangot kapott, és óriási felháborodást váltott ki nem csak az Egyesült Államokban, hanem világszerte. A következő napokban hatalmas tüntetési és lázongási hullám kezdődött az érintett városban és további több mint 100 nagyvárosban a világ minden táján, eleinte békésen, később pedig erőszakos incidensekbe és összetűzésekbe átcsapva.

Események[szerkesztés]

2020. május 25-én az esti órákban négy minnesotai rendőr intézkedésre kerített sort a büntetett előéletű George Floyd 46 éves afroamerikai férfival szemben, miután a jelentés szerint Floyd korábban hamis 20 dollárossal próbált meg fizetni egy csomag cigarettáért egy zöldségesüzletben.[3][4] Az elsőként kiadott rendőrségi közlemény szerint a férfi ellenállást tanúsított az intézkedés során, és eközben sérült meg, ám a nyilvánosságra került videófelvételeken az látszik, hogy egyáltalán nem szegült ellen, együttműködött a rendőrökkel, akik durván, erőszakosan léptek fel ellene, kirángatták őt az autójából.[2][4] A későbbi jelentés szerint a férfi módosult tudatállapotban ült autóba, ezt követően pedig ellenszegült a rendőröknek, ezért volt szükséges a kelleténél erőszakosabban fellépni ellene.[5] Az intézkedés során a 44 éves Derek Chauvin nevű rendőrtiszt a járőrkocsi mellett a földre teperte a korábban már megbilincselt férfit, majd Floyd nyakára térdepelt több mint kilenc percen keresztül. Nem hagyta megmozdulni, aminek következtében a férfi nem kapott levegőt.[3] Floyd könyörgött a rendőrnek, hogy hagyja lélegzethez jutni, a szemtanúk szerint pedig jól látható volt, hogy a férfi levegőért kapkodott, és az orra vére is eleredt, majd végül nem mozdult többet.[6] Az ügyben megkérdezett patológus szakember véleménye szerint ilyen erejű nyomás a nyakra csupán néhány másodperc alatt ájulást, négy percen belül pedig halált okozhat.[2] Ezután Floydhoz mentőt hívtak, és a Hennepin County Medical Centre kórházba szállították, ahol hivatalosan is halottnak nyilvánították.[6] Az eseményről számos, helyszínen tartózkodó járókelő készített videófelvételt a mobiltelefonjával.

Következmények[szerkesztés]

Az ügy másnapján Chauvint, aki 19 éve szolgált a minneapolisi rendőrségnél, valamint az intézkedésben részt vevő három társát, elbocsátották a rendőrség állományából, három nappal később pedig Chauvint letartóztatták, és gyilkossággal, valamint gondatlanságból elkövetett emberöléssel vádolták meg,[4] később pedig társai ellen is vádat emeltek bűnrészesség miatt.[7][8] Felesége az eseményeket követően válókeresetet adott be Chauvin ellen.[9]

Tüntető tömeg Washingtonban, 2020. május 31-én

Az ügy híre hatalmas sebességgel elterjedt nem csupán az Egyesült Államokban, de a világ minden pontján. A felvételek felkerültek az internetre, és bejárták a világsajtót, óriási felháborodást váltva ki, melynek következtében demonstrációk, majd zavargások kezdődtek Minneapolisban.[10] A tüntetők elfoglaltak egy rendőrőrsöt, tüzeket gyújtottak, máshol pedig erőszakos összecsapások történtek a hatóságok és a tiltakozók között, és gyakorivá váltak a fosztogatások, betörések is. A zavargásokban egy ember meghalt, miután vélhetően egy zálogház tulajdonosa agyonlőtte. Donald Trump amerikai elnök felhívta a résztvevők figyelmét, hogy ha a zavargások folytatódnak, az Amerikai Egyesült Államok beveti a Nemzeti Gárdát.[10]

Az általánosan elterjedt zavargások résztvevői súlyos károkat okoztak a helyi vállakozók üzleteiben, többek között egy fegyverboltot is ki akartak rabolni, és többször rálőttek a rendfentartó erők tagjaira. St. Louisban négy rendőrt lőttek le, Las Vegasban pedig egy rendőrt lőttek fejbe, őt súlyos állapotban vitték kórházba. A zavargások erőszakossá fajulását Donald Trump elnök egyértelműen a szélsőbaloldali fasiszta eszközöket használó antifasiszta szervezet számlájára írja, mely szervezetet terrorszervezetté kívánja nyílvánítani, többek között a szervezet szélsőségesen erőszakos, felforgató és gyűlölködő megnyilvánulásai miatt.

Az esetet követő napokban a világ számos nagyvárosában tartottak tüntetést a rasszizmus és a rendőri túlkapások ellen.[11]

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Evan, Hill, A. Tiefenthäler, Ch. Triebert, D. Jordan, H. Willis, R. Stein. „8 Minutes and 46 Seconds: How George Floyd Was Killed in Police Custody”, The New York Times, 2020. május 31. (Hozzáférés ideje: 2020. június 12.) (angol nyelvű) 
 2. a b c Öt percig térdeltek a nyakán, könyörgött az életéért”, index.hu, 2020. május 28. (Hozzáférés ideje: 2020. június 1.) 
 3. a b George Floyd: What happened in the final moments of his life”, bbc.com, 2020. május 30. (Hozzáférés ideje: 2020. június 1.) (angol nyelvű) 
 4. a b c Gyilkosság miatt letartóztatták a rendőrt, aki George Floyd nyakára térdepelt”, index.hu, 2020. május 29. (Hozzáférés ideje: 2020. június 1.) 
 5. Felkavarja Amerikát a hatósági erőszak”, Magyar Nemzet, 2020. május 26. (Hozzáférés ideje: 2020. június 1.) 
 6. a b George Floyd killing: Transcript of 911 call that sparked his arrest released”, nzherald.co.nz, 2020. május 29. (Hozzáférés ideje: 2020. június 1.) (angol nyelvű) 
 7. Már szándékos emberölés a vád George Floyd gyilkosa ellen”, mérce.hu, 2020. június 4. (Hozzáférés ideje: 2020. június 4.) 
 8. Mind a négy rendőr ellen vádat emelnek a George Floyd-ügyben”, 444.hu, 2020. június 3. (Hozzáférés ideje: 2020. június 4.) 
 9. Elhagyja a felesége a volt rendőrt, akit George Floyd meggyilkolásával gyanúsítanak”, 24.hu, 2020. május 30. (Hozzáférés ideje: 2020. június 1.) 
 10. a b Minneapolis még mindig lángokban”, index.hu, 2020. május 29. (Hozzáférés ideje: 2020. június 1.) 
 11. Szinte az egész világban megmozdultak George Floyd halála miatt”, hvg.hu, 2020. június 1. (Hozzáférés ideje: 2020. június 1.) 

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

 • USA USA-portál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap