Vita:George Floyd halála

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

A cikk címe[szerkesztés]

@XXLVenom999: Először is köszönöm, hogy létrehoztad ezt a cikket. Úgy gondolom, nagyon fontos téma ez -- innen, az Egyesült Államokból nézve mindenképpen. A cikk még nyilván jelentősen bővülni fog, egyrészt a Derek Chauvin elleni büntetőeljárás történetével, másrészt az USA nagyvárosain végigfutó, Martin Luther King halála óta példátlan méretű és kiterjedtségű zavargások leírásával. (Tegnap éjjel Trumpot levitték a Fehér Ház alatti bunkerba, arra az esetre, ha a tüntetők áttörnék a rendőrök védvonalát és betörnének az épületbe.)

Ezzel együtt javaslom, hogy a cikket (a WP:ÉLŐ előírásának megfelelően) nevezzük át arra, hogy George Floyd halála. Ennek az az oka, hogy -- függetlenül attól, hogy te meg én mit gondolunk -- azt, hogy George Floyd halála gyilkosság, gondatlanságból elkövetett emberölés vagy jogszerű rendőri intézkedés közben történt sajnálatos baleset, majd a minnesotai bíróság fogja hivatalosan eldönteni. Ha mi megelőlegezzük ezt a döntést, és úgy döntünk, hogy gyilkosság történt, akkor azzal azt is eldöntjük, hogy Derek Chauvin a gyilkos, márpedig az ártatlanság vélelme (és a WP:ÉLŐ által nyújtott védelem) még Derek Chauvint is megilleti. (Arról nem is beszélve, hogy a semleges nézőpont elve is megkívánja, hogy ne foglaljunk állást a kérdésben.)

Egyébként ahogy végigfutottam az interwikiken, azokon a nyelveken, ahol megértem a címet, egytől egyig "halált" és nem "gyilkosságot" említenek, gondolom hasonló okból.

Ha nem merül föl kifogás, este elvégzem az átnevezést.

--Malatinszky vita 2020. június 1., 16:59 (CEST)

@Malatinszky: Köszönöm hozzászólásod! Természetesen nevezd át nyugodtan, magam is gondolkodtam melyik cím lenne a helyes, engem az billentett el ennek a verziónak az irányába, hogy az enwikin is kitettek egy javaslatot a cikk átnevezésére, valamint ez a verzió volt linkelve a Halálozások 2020-ban lapról. De valóban igazad van, a bíróság hivatott ezt eldönteni, szóval nevezd át bátran, támogatom. A hivatkozásokat utána majd javítom. – XXLVenom999 vita 2020. június 1., 18:05 (CEST)

A fentiekkel összhangban eltávolítom a Gyilkosság kategóriát a cikkről. Ha a bírósági ítélet szerint is gyilkosságról lesz szó, vissza lehet majd tenni. – FoBe üzenet 2020. június 28., 00:44 (CEST)

A rendőrök biztonsága[szerkesztés]

Azért érdemes megnézni a másik oldalt is, rendőrnek lenni elég veszélyes foglalkozás az USA-ban:

"Több rendőr halt meg szolgálat közben idén az Egyesült Államokban mint tavaly. 2018-ban 144 rendőr vesztette életét, 15-tel több, mint 2017-ben. Az amerikai hírügynökség jelentése szerint minden harmadik áldozattal lőfegyver végzett, a halálesetek második leggyakoribb oka pedig az autós és motoros ütközés volt."

Forrás: [1] – B.Zsolt vita 2020. június 5., 20:22 (CEST)

Tudod, kik hullanak még, mint a legyek Amerikában? Mezőgazdasági munkásból 155 halt meg munka közben 2018-ban, kertészekből 191, bolti eladókból 232, anyagmozgatókból 235![2] De a releváns statisztika valahol mégiscsak az, hogy 2018-ban 257 feketét öltek meg a rendőrök, 2019-ben 259-et, 2017-ben 276-ot.[3] --Malatinszky vita 2020. június 5., 21:04 (CEST)

Én nem jártam még Amerikában, csak a filmekből ismerem valamennyire. Persze a filmek nem valóságosak, elismerem. Vannak filmek, amiben a rendőrök tök jó fejek, segítenek, ha kell (főleg a kisvárosi filmekben), máskor meg kérdés nélkül fegyvert rántanak és egymaguk kinyírnak egy egész bandát, persze következmények nélkül. A statisztikád azért csalóka, mert szerintem mezőgazdasági munkásból jóval több van, mint rendőrből, arányosan nézve én inkább lennék az előbbi, ha választani kell. – B.Zsolt vita 2020. június 5., 21:27 (CEST)

Nagyon jó kérdést vetsz fel: önmagukban nem sokat jelentenek ezek a számok. Mezőgazdasági munkásból kb. 880 ezer van, rendőrből durván 690 ezer. Tehát 1000 rendőrre 5,7 haláleset jut, 1000 parasztra 4,8. Elég magas mind a kettő. Tudod mi az, ami nem szokott előfordulni? Az, hogy három mezőgazdasági munkás lefog egy megbilincselt, földön fekvő embert, a negyedik pedig a nyakára térdel, megvárja, amíg öt perc alatt megfullad, aztán a biztonság kedvéért még három percig térdel a nyakán mielőtt kihívná a mentőket, hogy ne neki kelljen a holttesttel vacakolnia. Na, ezért van az, hogy a fenti statisztikák dacára az emberek a rendőrök ellen tüntetnek, nem a mezőgazdasági munkások ellen. Malatinszky vita 2020. június 5., 22:19 (CEST)
Oké-oké, csendben maradok, majd meglátjuk mi lesz. – B.Zsolt vita 2020. június 5., 23:28 (CEST)

@Malatinszky: Adjál légy szíves linket a rendőrök által megölt emberek számára. Gondolom nem csak a fekete, hanem fehér és egyéb emberekre is van statisztika. Bár meglep, hogy ezt nyílván lehet tartani. Előre is köszönöm. – Ramadzsuma vita 2020. június 6., 10:58 (CEST)

A fentebb már belinkelt Mapping Police Violence honlapot tudom ajánlani. Ott van néhány előre elkészített statisztika, és a nyers adathalmazt is le lehet tölteni Excelben. Malatinszky vita 2020. június 6., 13:04 (CEST)

Az elítéltek bőrszínét is figyelembe véve, egy fehér embernek nagyobb esélye van, hogy ne kerüljön be a börtönbe, mert a rendőr előbb megöli, mint egy feketének. (forrás a {valaszonline.hu} részletes releváns hivatkozásokkal ellátottvonatkozó {https://www.valaszonline.hu/2020/06/03/george-floyd-gyilkossag-rasszizmus-rendori-brutalitas/ cikke}) Robogos vita 2020. június 30., 14:28 (CEST)

Bűnöző volt-e?[szerkesztés]

Néhány honlap részletesen írt meglehetősen hosszú önéletrajzot ír George Floyd-ról, mint veszélyes bűnözőröl. Az enwiki nem írja róla, hogy bűnöző lett volna. Néhányan a magyar cikkbe is beírják, hogy bűnöző volt, amit rendre visszavonnak. Lehet erről biztosat tudni? Vagy csak egyesek akarnak valamiféle tőkét kovácsolni ebből a helyzetből és szándékosan álhíreket terjeszteni? – B.Zsolt vita 2020. június 27., 22:58 (CEST)

Már bocs, de hogy írhatna bármilyen vagy bármennyi honlap is önéletrajzot róla? Az önéletrajz lényege és értelme, hogy az ember önmagáról írja. Mások legfeljebb megírhatják az életrajzát, vagy esetleg kiadhatják az általa megírt önéletrajzát (ha volt neki ilyen). Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2020. június 28., 00:36 (CEST)

A makulátlanul megbízható Snopes városilegenda-vizsgáló honlap szerint Floydot többször is elítélték letöltendő szabadságvesztésre. A legsúlyosabb eset egy fegyveres rablás volt, amiért negyven hónapot töltött börtönben szűk tíz évvel ezelőtt. Aki ezt be szeretné tenni a cikkbe, annak azt tanácsolom, hogy először is forrásolja az állítást, másodszor ügyeljen arra, hogy ne tűnjön úgy, mintha azt sugallná, hogy Floyd a büntetett előélete révén megérdemelte hogy egy rendőr fényes nappal a videózó tanúk szeme láttára megfojtsa, miközben három másik rendőr semmit sem tett ezellen. --Malatinszky vita 2020. június 28., 05:39 (CEST)

Én semmi féle képpen nem bántom a cikket. Az én érdeklődési területemtől messze esik, félinformációk beírásával és visszavonásával pedig nem szeretnék indulatokat gerjeszteni. Csak csendben figyelek, hová lyukad ez a történet ki, esetleg a vitalapon kérdezősködök... – B.Zsolt vita 2020. június 28., 13:44 (CEST)