Black Lives Matter

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Black Lives Matter
Black Lives Matter logo.svg
Black Lives Matter logo.svg

Alapítva 2013. július 13.
A Black Lives Matter weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Black Lives Matter témájú médiaállományokat.
St. Paul, Minnesota, 2015
Emberi jogok
Human Rights Logo

A Black Lives Matter („A fekete életek is számítanak”, röviden: BLM) az afroamerikaiakkal való egyenlő bánásmódért küzdő, amerikai radikális jogvédő civil mozgalom.

Története[szerkesztés]

A mozgalom 2013-ban jött létre, és a korábbi fekete polgárjogi mozgalmakkal, még a militáns Fekete Párducokkal ellentétben is történelmi gyökerek nélkül. A szervezet alapüzenete az, hogy mindenki megérdemli a jogszerű rendőri eljárást még akkor is, ha egyes bűncselekmények esetén kimutatható egyértelmű érintettsége. A Black Lives Matter akkor kezdődött, amikor felmentették azt a floridai rendőrt, aki lelőtt egy fegyvertelen, bűncselekményt el sem követő fekete férfit. Ekkor vált sajtóüggyé az, hogy az Amerikai Egyesült Államokban sokkal több fekete fiatalt ér rendőri brutalitás, mint fehéret. A mozgalmat elindító Trayvon Martin megölése messze nem volt egyedi eset.

A Black Lives Matter polgárjogi mozgalom kárpótlást szeretne kapni a rabszolgaságért. A mozgalom a transzvesztiták, a fogyatékosok, a nők, a másság és általában összes fekete ember védelméért kiáll. Olyan világért harcol, ahol a fekete emberek élete és nem a halála a fontosabb. A végső cél a fekete emberek teljes felszabadulása.

Tüntetések[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Könyv[szerkesztés]

Források[szerkesztés]