Fekete Párducok

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A Fekete Párducok (Black Panther Party) egy radikális polgárjogi mozgalom volt az Amerikai Egyesült Államokban, melyet két fekete egyetemista, Huey P. Newton és Bobby Seale alapított 1966-ban. Az 1960-as évek közepére sokan csalódtak a Martin Luther King hirdette erőszakmentes polgárjogi harcban, ugyanakkor a radikális Malcolm X 1965-ös halála is erőteljes lökést adott a Black Power mozgalomnak.

A Fekete Párducok egyike volt azoknak az amerikai radikális csoportoknak, akiknek célja az volt, hogy az Államokban emberszámba vegyék a feketéket. Azt vallották, hogy végső soron olyan közösségeket, talán államokat kell létrehozni, ahol a hatalom „a fekete nemzet” érdekeit szolgálja. Nagy hatással voltak rájuk Malcolm X nézetei.

A szervezet megalakulásakor a fekete polgárokkal szembeni rendőrségi erőszak ellen lépett fel. Akciókat szerveztek, amelyek a szegény fekete állampolgárok életkörülményeit javították: politikai és gazdaságtani tanfolyamokat tartottak, használt ruhákat osztottak, elsősegélynyújtást és önvédelmet oktattak, drog és alkoholellenes programokat szerveztek, egészségügyi szűrést rendeztek, ingyenes iskolai étkeztetést és orvosi rendelőket biztosítottak.

Fekete öltözetet és a fegyvert viseltek. Sokszor kerültek összetűzésbe a rendőrséggel, nem egyszer fordult elő tűzharc is.

Az FBI a szervezetet megfigyelte, és fel akarták számolni a mozgalmat. Az alapítók egyikét 1968-ban letartóztatták, egy másik besúgó lett. 1969-ben megtámadták a Fekete Párducok főhadiszállását és az ott tartózkodókat lemészárolták.

Forrás[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Fekete Párducok témájú médiaállományokat.