Fekete Párducok

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A Fekete Párducok (Black Panther Party) egy radikális polgárjogi mozgalom volt az Amerikai Egyesült Államokban, melyet két fekete egyetemista, Huey P. Newton és Bobby Seale alapított 1966-ban. Az 1960-as évek közepére sokan csalódtak a Martin Luther King hirdette erőszakmentes polgárjogi harcban, ugyanakkor a radikális Malcolm X 1965-ös halála is erőteljes lökést adott a Black Power mozgalomnak.

A Fekete Párducok egyike volt azoknak az amerikai radikális csoportoknak, akiknek célja az volt, hogy az Államokban emberszámba vegyék a feketéket. Azt vallották, hogy végső soron olyan közösségeket, talán államokat kell létrehozni, ahol a hatalom „a fekete nemzet” érdekeit szolgálja. Nagy hatással voltak rájuk Malcolm X nézetei.

A szervezet megalakulásakor a fekete polgárokkal szembeni rendőrségi erőszak ellen lépett fel. Akciókat szerveztek, amelyek a szegény fekete állampolgárok életkörülményeit javították: politikai és gazdaságtani tanfolyamokat tartottak, használt ruhákat osztottak, elsősegélynyújtást és önvédelmet oktattak, drog és alkoholellenes programokat szerveztek, egészségügyi szűrést rendeztek, ingyenes iskolai étkeztetést és orvosi rendelőket biztosítottak.

Fekete öltözetet és fegyvert viseltek. Sokszor kerültek összetűzésbe a rendőrséggel, nem egyszer fordult elő tűzharc is.

Az FBI a szervezetet megfigyelte, és fel akarták számolni a mozgalmat. Az alapítók egyikét 1968-ban letartóztatták, egy másik besúgó lett. 1969-ben megtámadták a Fekete Párducok főhadiszállását és az ott tartózkodókat lemészárolták.

Forrás[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Fekete Párducok témájú médiaállományokat.