Ásram

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Szvámi Sivananda által alapított ásram Észak-Indiában, a Gangesz partján, Risikésben

Az ásram (szanszkrit/hindi nyelven: आश्रम , nyugati átírással: ashram) egy spirituális menedékhely, a lelki elvonulás, visszavonulás helye.

Eredetileg egy remetelak, a világtól visszavonuló aszkéták tanulásának helyszíne - amely lehetett egy barlangban vagy egyéb félreeső helyszínen is - ahol a guru bevezette a tanítványait a Szellem magasztos titkaiba. Manapság a kifejezés gyakran jelöli az indiai kulturális tevékenységek helyszínét, ahol egy guru (spirituális tanító) körül csoportosulva a Legfelsőbb Lény érdekeit szem előtt tartva a jógát, a meditációt gyakorolják, illetve erkölcsi, vallási tanulás folyik a védikus irodalom bölcsességéből. Az ásramok jellemzően távol vannak a nagyobb városoktól, gyakran erdőkben vagy hegyvidéki régiókban, üdítő természeti környezetben fordulnak elő.

Indiában vannak keresztény ásramok is, amelyeket a Nasranik Antikhalkédóni egyházak működtetnek. Indián kívül szerte a világban is létesültek ásramok.

Ismertebb ásramok Indiában[szerkesztés]

Hivatkozások[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Ashram című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Ashram című német Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.