Reszkessetek, betörők! 2. – Elveszve New Yorkban

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Reszkessetek, betörők! 2. – Elveszve New Yorkban
(Home Alone 2: Lost in New York)
1992-es amerikai film
Rendező Chris Columbus
Producer John Hughes
Műfaj vígjáték, kaland
Forgatókönyvíró John Hughes
Főszerepben
Zene John Williams
Operatőr Julio Macat
Vágó Raja Gosnell
Jelmeztervező Jay Hurley
Díszlettervező Sandy Veneziano
Gyártás
Gyártó
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelv
Forgatási helyszín
Játékidő 120 perc
Költségvetés 18 millió USD
Képarány 1,85:1
Forgalmazás
Forgalmazó
Bemutató
KorhatárTizenkét éven aluliak számára nem ajánlott
Bevétel
  • USA 173 585 516 USD
  • Earth flag PD.jpg 185 409 334 USD[1]
Kronológia
ElőzőReszkessetek, betörők!
KövetkezőReszkessetek, betörők! 3.
További információk

A Reszkessetek betörők 2 – Elveszve New Yorkban[2] vagy Reszkessetek betörők! 2. (eredeti cím: Home Alone 2: Lost in New York) 1992-ben bemutatott amerikai filmvígjáték, amely a nagy sikerű Reszkessetek, betörők! című film folytatása.

A rendezője Chris Columbus, a producere John Hughes, a forgatókönyvírója John Hughes, a zeneszerzője John Williams. A főszerepekben Macaulay Culkin, Joe Pesci és Daniel Stern láthatóak. A mozifilm a 20th Century Fox és a Hughes Entertainment gyártásában készült. Az Amerikai Egyesült Államokban 1992. november 15-én, Magyarországon 1992. december 18-án mutatták be a mozikban.

Cselekmény[szerkesztés]

Egy évvel a "zűrös karácsony után" a McCallister család idén karácsonykor Floridába készül. Kevin azonban nem lelkesedik a vakációért, mivel nem akarja hó és karácsonyfa nélkül tölteni az ünnepet. Az indulás napján Kate és Peter késve ébrednek, és fejvesztve pakolnak össze. Amikor kiérnek a reptérre, a nagy sietség közepette Kevin elszakad a családjától, és a tudtán kívül rossz gépre száll fel. A tévedés csak akkor tudatosul benne, mikor az ő gépe Florida helyett New Yorkban száll le.

Kevin először megdöbben, ám elhatározza, hogy előnyére fordítja a helyzetet, és felejthetetlen vakációt tölt el New Yorkban. Mivel előzőleg nála maradt az édesapja hitelkártyája, így azzal bejelentkezik a Plaza Hotelbe, a hangját egy elektronikus eszközzel eltorzítva luxuslakosztályt bérel, szobaszervizzel és külön inassal. Roppantul élvezi a gondtalan vakációt. Ám a szálloda túlbuzgó főportásának szemet szúr az egyedül közlekedő kisfiú, ezért elkezd nyomozni utána, és a birtokában lévő hitelkártya után. Közben Kevin New York utcáin sétálva belebotlik két régi „ismerősébe”, Marv-ba és Harry-be, a Vizes Banditákba, akik megszöktek a börtönből. A két bandita szeretne bosszút állni Kevinen, ám ő sikeresen elmenekül előlük. Rövidesen a Plaza Hotelből is menekülni kényszerül, miután lebukik a hitelkártyával, amit a szülei időközben letiltottak. Közben a szüleit értesíti a rendőrség, hogy Kevin New Yorkban van, így az egész család odautazik (a család többi tagja addig Floridában kénytelen volt az esős idő miatt a szobában maradni és spanyol nyelvű tévécsatornát nézni).

Kevin késő este a kihalt New York-i utcákon sétál, majd a Central Parkba menekül, ahol találkozik egy különös nővel, akinek számtalan galamb ül a vállán. A kisfiú barátságot köt a nővel, akiről kiderül, hogy miután nagy csalódás érte őt egy férfi miatt, azóta kerüli az emberek társaságát. Kevin a barátjává fogadja a kedves hölgyet. Korábban Kevin látogatást tett egy játékboltban, a Duncan-féle Játékbirodalomban, amiről tudja, hogy Marv és Harry el akarják rabolni az áruház nagy összegű bevételét, amit egyébként a Szent Anna Kórház javára gyűjtöttek össze. Kevin elhatározza, hogy megakadályozza a két betörő gonosz tervét, ezért rokonai felújításra váró házában különböző csapdákat állít a két betörőknek. Tetten éri Marv-ot és Harry-t rablás közben, majd elcsalja őket a csapdákkal teli házhoz, ahol a két betörő (hasonlóan az első részhez) alaposan pórul jár. Végül Kevin értesíti a rendőrséget, és a két gazfickót a parkban letartóztatják. A családja rátalál Kevinre, és nagy boldogságban egyesülnek...

A MacCallister család ezután a Plaza Hotelben tölti a vakációt, ahol rengeteg ajándékban részesülnek, melyet a Játékbirodalom tulajdonosa, Mr. Duncan küldött nekik hálából, amiért Kevin megakadályozta, hogy kirabolják az üzletet. Kevin az egyik ajándékot a galambos hölgynek adja, és megígéri neki, hogy örökre a barátja marad. A meghitt pillanatot Kevin apjának sikolya töri meg, aki így kiállt fel a mérhetetlenül magas hotelszámla láttán: "Kevin! Képes voltál elnassolni majdnem 1000 dollárt?"

Szereplők[szerkesztés]

Szerep Színész Magyar szinkron
Kevin MacCallister Macaulay Culkin Szentesi Gergő
Harry Lime Joe Pesci Balázs Péter
Marv Merchants Daniel Stern Tahi Tóth László
Peter MacCallister John Heard Dunai Tamás
Kate MacCallister Catherine O’Hara Andresz Kati
Central Park-i galambos nő Brenda Fricker Mányai Zsuzsa
E.F. Duncan Eddie Bracken Szabó Ottó
Buzz MacCallister Devin Ratray Bolba Tamás
Elizabeth "Lizzie" MacCallister Terrie Snell Hámori Ildikó
Frank MacCallister Gerry Bamman Rajhona Ádám
Megan MacCallister Hillary Wolf Csondor Kata
Tracey MacCallister Senta Moses Somlai Edina
Mr. Hector, főportás Tim Curry Harsányi Gábor
Mrs. Stone, recepciós Dana Ivey Földi Teri
Cedric, londiner Rob Schneider Stohl András
Johnny, gengszter Ralph Foody Gruber Hugó
Cliff, szobapincér Fred Krause Antal László
Ding-Dang-Dong műsorvezető Bob Eubanks Konrád Antal
Bennett rendőr Rod Sell Kardos Gábor
Rendőr a Times Square-en Ron Canada Melis Gábor
Rendőr a Central Parkban Cedric Young
Utcai ékszerárus Abdoulaye NGom Holl Nándor
Limuzinsofőr Michael Goldfinger
Taxisofőr Mario Todisco Hollósi Frigyes
Járókelő férfi a Central Parkban Jack Etherson Bartucz Attila
Idős férfi a Plaza Hotel medencéjében Komlós András
A Plaza Hotel tulajdonosa Donald Trump Komlós András

Sugárzások[szerkesztés]

Televízióadó időpont
TV3 1997. december 29.
RTL Klub 2001. december 23.
Cool 2012. november 28.
TV2 2017. december 25.
Mozi+ 2017. december 20.
Super TV2 ?

Érdekesség[szerkesztés]

A filmben szerepelt Donald Trump szállodatulajdonost játszva, ám azt a jelenetet, amiben szerepelt, egy kanadai tévécsatorna - a CBC - 2019 decemberében kivágta a filmből, így a film 2019 decemberi kanadai adásában nem szerepelt benne[3].

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Home Alone 2: Lost in New York (angol nyelven). Box Office Mojo. (Hozzáférés: 2010. április 29.)
  2. Reszkessetek betörők 2 – Elveszve New Yorkban (magyar nyelven). PremierFilm. (Hozzáférés: 2010. április 29.)[halott link]
  3. Pion István: Trumpot megfosztották életének legfontosabb 23 másodpercétől. Nepszava.hu. 2019. dec. 26.

További információk[szerkesztés]