Tőzsde

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
A budapesti Tőzsde 1914 előtt
A New York-i tőzsde épülete

A tőzsde nyilvános, központosított és szervezett piac, olyan hely, ahol meghatározott árukat, meghatározott időben, meghatározott személyek adhatnak-vehetnek szigorú eljárási szabályok szerint. A magyarországi tőzsde jogi személy, nyereségorientált részvénytársaság. Üzletet csak tőzsdeügynökön (alkusz) keresztül lehet kötni. A tőzsdei kereskedelemben részt vevő áruknak vagy értékpapíroknak nem kell jelen lenniük, mivel az egyes áruk helyettesíthetők, illetve egymással kicserélhetők. Az eladni és vásárolni szándékozók árelképzelései befutnak a tőzsdei üzletkötőkhöz (brókerek), akik ezeket megpróbálják a piacon érvényesíteni. A tőzsde nemcsak piac, hanem a modern gazdaságban nélkülözhetetlen gazdasági értékelő és információs központ is.

A tőzsdék fajtái[szerkesztés]

Jogállásuk szerint a tőzsdéket két csoportra lehet osztani:

  • Az európai-kontinentális tőzsde közjogi jellegű, felügyeletet az állam gyakorol felette.
  • Az angol-amerikai típusú tőzsdék magánjogi alapon működő intézmények, amelyek általában részvénytársasági formában működnek.

Tőzsdei ügyletek[szerkesztés]

A tőzsdei ügylet az a szerződés, amelyet a tőzsdei kereskedési joggal rendelkezők a tőzsdén forgalmazott árukra vonatkozóan egymással kötnek. Fajtái:

  • azonnali/prompt
  • határidős/termin: későbbi időpontban történik a teljesítés, gyakran spekulációs céllal, itt nem a vásárlás a lényeg, hanem az árfolyam-különbözet. Speciális fajtája az opciós ügylet.

Opciós ügylet: Az eladó vagy a vevő az opciós díj megfizetésével jogot vásárol magának a későbbi döntéshez. Két fajtája van:

  • vételi
  • eladási

Tőzsdei ügylet menete[szerkesztés]

A tőzsdén információs táblák mutatják a legfontosabb tudnivalókat, pl. árfolyamokat, ajánlatokat, megkötött ügyleteket. Az ügyleteket szóban, számítógépen, de már telefonon is meg lehet kötni, a tőzsdei levezető a megegyezés után kiállítja a kötjegyet és a tőzsdei nap végén a kötjegy segítségével készítik el a szerződést.

Tőzsdei árfolyamok[szerkesztés]

  • nyitó: a napi első megkötött ügylet árfolyama
  • záró: a napi utolsó megkötött ügylet árfolyama
  • átlag: a napi üzletkötések árfolyamainak átlaga

A tőzsdeindex az adott tőzsdén forgó papírokat jól jellemző részvénycsomag értékének változását mutatja egy bázisidőponthoz viszonyítva. Követi a gazdasági folyamatokat és a befektetők várakozásait.

Története[szerkesztés]

Az első tőzsde 1531-ben nyílt Antwerpenben, a kereskedelem megkönnyítésére. Itt különböző származású emberek jelentek meg és kereskedtek egymással. Ezután 1611-ben Amszterdamban megnyílt a következő legfontosabb tőzsde amit a Holland Kelet-Indiai társaság tett fontossá.

Lásd még[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]