NASDAQ

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
NASDAQ
NASDAQ Logo.svg
NASDAQ.JPG
Típus értéktőzsde
Alapítva
Székhely
Iparág financial services
Anyavállalata Nasdaq, Inc.
A NASDAQ weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz NASDAQ témájú médiaállományokat.

A NASDAQ (teljes nevén a National Association of Securities Dealers Automated Quotations, magyarul az Értékpapírkereskedők Országos Szövetségének Automatikus Adás-Vételi Rendszere), vagy más elnevezéssel a NASDAQ részvénypiac egy részvénytőzsde az Amerikai Egyesült Államokban. A NASDAQ a második legnagyobb elektronikus részvénykereskedelmi rendszer az Egyesült Államokban és a világban piaci kapitalizációja és kereskedelmének volumene alapján.[2] A kereskedési platformot a The NASDAQ OMX Group birtokolja, melynek az OMX részvénypiaci hálózat szintén a tulajdonában áll, valamint számos más részvény és határidős tőzsde is az Egyesült Államokban. Mintegy 3800 cég papírjai forognak itt, és a kereskedelem volumene itt a legnagyobb az egész világon.[3]

Története[szerkesztés]

1972-ben a NASDAQ a National Association of Securities Dealers Automated Quotations, azaz az Értékpapírkereskedők Országos Szövetségének Automatikus Adás-Vételi Rendszereként jött létre.[4] A NASDAQ-ot 1971-ben alapította az Értékpapírkereskedők Országos Szövetsége, melynek elnevezése 2000 és 2001 során változott NASDAQ-ra.[5] A NASDAQ tulajdonosa és üzemeltetője is egyben a The NASDAQ OMX Group, melynek részvényeivel a saját tulajdonú részvénypiacon 2002. július másodika óta lehet kereskedni az NDAQ tőzsdei név alatt.

Mikor a NASDAQ piacán elkezdődött a kereskedés 1971. február 8-án ez volt az első elektronikus részvénypiac.[6] Ez elsősorban egy automatikus adásvételi rendszer volt és ekkoriban még nem volt biztosított a tényleges elektronikus kereskedési rendszer. A NASDAQ-nak köszönhető, hogy az úgy nevezett spread-ek (a részvények eladási és vételi árai közti különbség) alacsonyabb lett, amely miatt a brókercégek körében eleinte nem volt igazán népszerű kereskedési platform, mivel ezen cégek fő bevételi forrásai a spreadekből folytak be.

A NASDAQ 2000-ben rövid időre 5000 pont fölé emelkedett, amelyet legközelebb csak 2015. március másodikán ért el újra főleg a technológiai részvények árfolyam emelkedése miatt.[7][8]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a NASDAQ című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

  1. Market Identifier Code. (Hozzáférés: 2020. március 1.)
  2. Monthly Reports. World-Exchanges.org . World Federation of Exchanges. [2014. augusztus 17-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. február 20.)
  3. NASDAQ Performance Report. NASDAQ Newsroom. The Nasdaq Stock Market, 2007. január 12. (Hozzáférés: 2007. február 15.)
  4. Frequently Asked Questions. NASDAQ.com. NASDAQ, n.d. Web. 23 December 2001. Archiválva 2010. április 29-i dátummal a Wayback Machine-ben Frequently Asked Questions, 2011. február 13.
  5. Terrell, Ellen: History of the American and NASDAQ Stock Exchanges. LOC.gov . Library of Congress Business Reference Services. (Hozzáférés: 2013. április 27.)
  6. 'this automated quotation system quickly matured far beyond its original quote-service roots, evolving into what it is today' | http://www.nasdaq.com/help/help-faq.aspx | Hozzáférés ideje: February 27, 2012
  7. Már megint itt van valami, amitől félnünk kell. portfolio.hu. (Hozzáférés: 2015. március 2.)
  8. Megvan, 5000 pont felett járt a Nasdaq. portfolio.hu. (Hozzáférés: 2015. március 2.)
  • USA USA-portál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap