Cisco Systems

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Cisco Systems, Inc.
Cisco logo blue 2016.svg
Cisco Systems Headquarters (Building 10), Cisco San Jose Main Campus.jpg
Típus nyilvános
Jogelőd Sourcefire
Alapítva 1984
Névadó San Francisco
Székhely USA San Jose, Kalifornia, USA
Vezetők John Chambers
Ismertebb személyek John Chambers
(Chairman & CEO)
Alapító Len Bosack
Sandy Lerner
Richard Troiano
Iparág Számítógép-hálózat
Forma részvénytársaság
Termékek

Hálózati eszköz Network Management Cisco IOS és NX-OS szoftverek Interface és modul optikai hálózat Storage Area Network Vezeték nélküli, Telepresence, VOIP, biztonság

Datacenter
Szolgáltatások Számítógép-hálózatok
Árbevétel Növekedés43,21 mrd USD (2011)[1]
Alkalmazottak száma 71 825 (2012)[2]
Leányvállalatai
 • Scientific Atlanta
 • Cerent Corporation
 • StrataCom
 • NDS Group
 • Tandberg
 • Cisco Webex
 • Linksys
 • Starent Networks
 • Sourcefire
 • Cisco Meraki
 • Cisco Systems (Netherlands)
 • Cisco Systems (Canada)
 • Cisco Systems (Norway)
 • Perspica
 • AppDynamics
 • Cisco Systems (China)
Tőzsde
 • NASDAQ
 • Hong Kong Exchanges And Clearing Ltd

Cisco Systems, Inc. (USA)
Cisco Systems, Inc.
Cisco Systems, Inc.
Pozíció az USA térképén
é. sz. 37° 24′ 33″, ny. h. 121° 57′ 04″Koordináták: é. sz. 37° 24′ 33″, ny. h. 121° 57′ 04″
A Cisco Systems, Inc. weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Cisco Systems, Inc. témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Cisco Systems Inc. (NASDAQ: CSCO) egy amerikai multinacionális vállalat, amely fogyasztói elektronikai berendezéseket, hálózati eszközöket, hang-, illetve kommunikációs technológiát és szolgáltatásokat tervez és értékesít. Székhelye a kaliforniai San José.[3] A Ciscónak több mint 60 000 alkalmazottja van, éves árbevétele 2011-ben 43 milliárd dollár volt. Egyike a világ legnagyobb technológiai vállalatainak.

Vállalat története[szerkesztés]

Számos épület egyike San Joséban, a Cisco Systems campuson

1984–1990: a kezdeti évek[szerkesztés]

Egy házaspár (Len Bosack és Sandy Lerner) – akik a számítógép üzemeltető csapat tagjai voltak a stanfordi egyetemen, valamint a hozzájuk később csatlakozott Nicholas Phammal alakították meg a Cisco Systemset, 1984-ben. Lerner rövid időre továbbment Schlumbergerbe, direkt számítógépes szolgáltatásokat végezni, de 1987-ben visszatért teljes munkaidőbe a Ciscóhoz.

A név a San Francisco város nevéből származik (röviden: Cisco), ezért a korai időkben a cég mérnökei ragaszkodtak, hogy a kisbetűs cisco elnevezést használhassák. A Cisco első termékéhez Bosack átalakította a multi protokollos útválasztó (router) szoftvert, amelyet eredetileg néhány évvel korábban egy szintén stanfordi alkalmazott, William Yeager írt, aki később csatlakozott a Sun Microsystemshez. A vállalat első vezérigazgatója Bill Graves volt, 1987–88-ban,[4] majd John Morgridge váltotta fel.

1990. február 16-án a Cisco Systemset tőzsdére vitték (224 millió dolláros piaci tőkésítéssel), felkerült a Nasdaq tőzsdére. 1990. augusztus 28-án, Lernert elbocsátották; meghallván a hírt a férje, Bosack tüntetőleg lemondott posztjáról. A pár kilépett a Ciscóból 170 millió dollárral a zsebében, amelynek 70%-át jótékony célokra fordították.[5]

Habár a Cisco nem az első vállalat volt, amely fejlesztett és árusított dedikált hálózati csomóponteszközöket,[6] de az elsők között volt, amely kereskedelmileg is sikeres útválasztókat árult, amelyek több hálózati protokollt támogattak.[7]

A korai Cisco-eszközök klasszikus CPU-alapú architektúrái – amelyek a IOS operációs rendszerrel voltak felszerelve – biztosították, hogy lépést tudjanak tartani a technológiai szükségletek fejlődésével a gyakori szoftverfrissítések révén. Ezen időszak néhány népszerű modelljének (mint pl. a Cisco 2500-nak) sikerült a piacon maradnia csaknem egy évtizeden keresztül gyakorlatilag változatlanul – kiváló ismérve a high-tech iparnak. Habár a Cisco erősen nagyvállalati környezetben gyökerezett, a vállalat elég gyors volt ahhoz, hogy befogja a felmerülő szolgáltatásellátó környezeteket, belépvén az SP piacra új, nagy kapacitású termékvonallal, úgy mint pl. a Cisco 7000-essel és a Cisco 7500-zal.

1990–1995: a növekedés[szerkesztés]

1992 és 1994 között a Cisco felvásárolt több vállalatot az ethernet switching területén, a leginkább említésre méltók a Kalpana, Grand Junction és Crescendo Communications, melyek együtt alkották a Catalyst üzletágát. Ez idő tájt a vállalat egy harmadik rétegű útválasztást és egy második rétegű kapcsolóréteget (Ethernet, Token Ring) vizionált, mint a különböző intelligenciák és architektúrák kiegészítő funkciói – az előbbi lassú volt és komplex, az utóbbi pedig gyors és egyszerű. Ez a filozófia dominált a vállalat terméke vonalaiban az 1990-es évek során.

1995-ben John Morgridge-t John Chambers követte.

1996–2005: Internet és szilícium intelligencia[szerkesztés]

Az Internet rendkívüli növekedése a közép és késő '90-es években gyorsan megváltoztatta a Telecom tájékát. Amint az Internet Protocol (IP) széleskörűen elterjedtté vált, a többprotokollos útválasztók fontossága jelentősen csökkent. A Ciscónak azonban sikerült meglovagolnia az Internet-hullámot olyan termékskálával, amely a modemelérés-polcoktól (AS5200) egészen az alapvető útválasztókig (GSR) terjed. Ezek gyorsan alapvetőkké váltak az internetszolgáltatók számára, és 1998-ra a Cisco kvázi monopolhelyzetbe került ebben a kritikus szegmensben.

2000. március végén, a dot-com lufi kipukkadásakor, a Cisco vált a világ legértékesebb vállalatává olyan piaci tőkével, amelynek értéke több mint 500 milliárd dollár volt.[8][9] 2011 novemberében a piaci értéke 94 milliárd dollár volt[10] még mindig a legértékesebb vállalatok egyike volt.[11]

Eközben az internetes adatforgalom növekedése egyre újabb kihívások elé állította a hagyományos, szoftveres adatvizsgálati modellt. Akkoriban úgy vélték, hogy aránylag nehéz lenne az adatvizsgálati algoritmusokat egy processzorra integrálni, ezért számos új vállalat alakult az IP- és MPLS-csomagok hardveres feldolgozására. Ezek az új vállalatok megoldásaikkal egyre inkább eltüntették a határt a routing és a switching között. Az egyik ilyen startup, a Juniper Networks nevű cég 1999-ben kezdte szállítani új termékeit és a rákövetkező évben, 2000-ben már a Cisco hagyományos piaci részesedésének 30%-át megszerezte. A Cisco saját fejlesztésű, alkalmazásspecifikus integrált áramköri kártyákkal, illetve a routerek és switchek képességeit bővítő kártyákkal válaszolt a kihívásra. 2004-től a Cisco megkezdte termékeinek migrálását a nagyteljesítményű hardverre (Carrier Routing System) és szoftverre (IOS XR operációs rendszer).

2006 – 2012: az emberi hálózat[szerkesztés]

A 2006-os óriási újrabrandolási kampány részeként a Cisco Systems felvette a rövidebb „Cisco” nevet, és meghirdette „Az emberi hálózat” nevű kampányt. Ezen erőfeszítések azt jelezték hogy a Cisco egy otthoni brand, amely szerint olyan stratégiát tervez, ami támogatja az alsó kategóriás Linksys-termékeket és a jövőbeli háztartási termékeket (mint pl. a Flip Video kameráit, melyet a Cisco 2009 vásárolt fel).

A hagyományosabb üzleti oldalon a Cisco folytatta a kiterjedt vállalati fókuszú routerek, switchek és biztonsági portfólió fejlesztést. A gyorsan növekvő Ethernet fontossága szintén hatással volt a cég termék vonalaira, ösztönözve a céget, hogy átalakítsa a sikeres Catalyst 6500 Ethernet switch-et általános célú Cisco 7600-as routing platformmá.[12] Továbbá az IOS limitációi és korosodó Crescendo-architektúra szintén kikényszerítette, hogy áttekintsék a kereskedelmi szilikon karrierjét az Ethernet-szegmensben. Ez eredményezte az új ASR9000 termékcsaládot, amely konszolidálni szándékozta a cég karrierjét az EZChip-alapú hardver és az IOS-XR-t használó ethernet és előfizető menedzsmentüzlet körül. A Cisco tovább bővítette tevékenységét, belépve új piacokra (például a 2009-es mobil specialista Starent Networks felvásárlásával, ami az ASR5000 termékvonalat eredményezte).

Egészen a 2000-es évek első évtizede közepéig szintén kiépítettek egy jelentős jelenlétet Indiában, egy olyan globális központot létesítve Kelet-Bangaluruban egymilliárd amerikai dollár értékben, amelyen a tervek szerint a Cisco vezető termékeinek 20%-a alapulna.[13]

A Cisco folytatta a versenyt kihívóival, mind a hazai cégekkel elsősorban az Alcatel-Lucentre, Juniper Networksre, mind a tengerentúli Huawei-jel. A vártnál kisebb 2011-es profit miatt a Cisco kénytelen volt csökkenteni az éves költségeit egymilliárd dollárral. A cég leépített 3000 alkalmazottat egy korai nyugdíjazási programmal, aki elfogadta a kivásárlást, és tervbe vette kb. 10 000 munkahely megszüntetését (az kb. 14%-a a 73 400 csökkentés előtti teljes alkalmazotti létszámnak).[14][15] A 2011-es beszámolóban a Cisco vezérigazgatója, John Chambers számos versenytársat megnevezett, többek közt a Junipert és HP-t is.

2012. július 24-én a Cisco megkapta az EU beleegyezését az NDS (TV-szoftver-fejlesztő cég) ötmilliárd dollár értékbeni felvásárlásához.[16]

2013–ma: Minden dolgok internetje[szerkesztés]

Cisco elindította az első globális újra-brandelő kampányát először a 6 évben a "JÖVŐ itt kezdődik" és "Minden dolgok internetje" hirdetési kampánnyal. Ezen az erőfeszítések azt célozták, hogy globális vezető szerepbe helyezze a Cisco a következő tíz évben kapcsolódva az előző nem kapcsolódó és megkönnyítve az IP cím kapcsolódást emberek, adatok, folyamatok és dolgok számára a felhő alapú számítási alkalmazások és szolgáltatásokon keresztül.

2013 márciusában a Cisco bejelentette, hogy érdekeltséget szerzett Myanmarban beruházással két Cisco hálózati akadémiába: Yangonban és Mandalayban és az országban egy csatornapartner-hálózatba is.[17]

Termékek és szolgáltatások[szerkesztés]

A Cisco termékek és szolgáltatások jelenleg három piaci szegmens köré összpontosulnak – vállalkozáspolitika és szolgáltatás, kis vállalkozások és a otthoni felhasználás.

 • Nagyvállalati piac: nagyvállalati hálózat és szolgáltatások
  • Szegélyhálózatok: routerek, switchek, vezetéknélküli rendszerek, biztonsági rendszerek, WAN-gyorsítás, energia és épületfelügyeleti rendszerek és a média hálózatok.
  • Együttműködés: IP videó és telefonok, Telepresence, Unified Communications, Call Center rendszerek, az nagyvállalati közösségi hálózatok és a mobil alkalmazások
  • Datacenter és virtualizáció: Egységesített számítási kapacitás, Unified Fabric, adatközpont váltása, tárolóhálózatok és felhő alapú szolgáltatások.
  • IP NGN (Next Generation Networks): High-end routing és switching a vezetékes és a mobilszolgáltató hálózatok, broadcast video fogadás/szétosztás, a jogosultságot és tartalomszolgáltató rendszerek
 • A kisvállalkozások
  • A routerek és switchek
  • Biztonság és felügyeletet: IP-kamerák, adat-és hálózati biztonsági megoldások stb.
  • Hang- és videokonferencia-megoldások: VOIP telefon és a gateway-rendszer, WebEx, videokonferencia
  • Vezeték nélküli: WiFi hozzáférési pontok
  • Hálózati tároló rendszerek
 • Otthoni felhasználás
  • Linksys termékcsalád a hozzáférési pontok, switch stb.
  • Széles sávú: kábel modemek
  • A Cisco ūmi – videokonferencia
  • Flip kamera (megszűnt 2011 áprilisában)

Architektúrák[szerkesztés]

Annak érdekében, hogy lehetővé tegye az értékesítési csapat több üzleti összpontosító beszélgetését az ügyfelekkel, ezzel szemben a termékekre összpontosítva a megbeszéléseket, a Cisco bejelentette hat új „architektúráját” 2009-ben. Ezek a következők:

 • Határok nélküli hálózatok
 • Együttműködés
 • Data Center és a virtualizáció
 • IP NGN (Next Generation Networks)
 • Kisvállalkozások
 • Otthoni felhasználás

A Cisco szándéka, hogy fokozatosan összekapcsolhatók legyenek a különböző termékek, és az új termékek, szolgáltatások, annak érdekében, hogy komplex képességűek legyenek az egyes területek.

Hardverek[szerkesztés]

Cisco-router (ASM/2-32EM), a CERN-be 1987-ben telepítették
Cisco 7960G IP telefon

Az első ASM/2-32EM Cisco-routert a CERN-be 1987-ben telepítették.

 • Datacenter termékek: Nexus switch (1000V, 2000, 4000, 5000, 7000), MDS, Unified Computing System (UCS)
 • Flip zsebfényképező
 • A Cisco IP-telefonok (7945 7965, 7942, 8900 sorozat, 9900 sorozat, 6900 sorozat)
 • Cisco LocalDirector: terheléskiegyensúlyozó készülék
 • Routerek, többek között: 837, 1000 sorozat, 2500 sorozat, 7600, 12000, 3600-as széria, ASR sorozat és a CRS-1 és a CRS-3
 • Cisco Security Manager
 • Biztonsági berendezések: ASA 5500, PIX 500-as sorozat
 • Unified Computing: a Cisco Unified Computing System (UCS) virtuális szerver platform: VMWare virtualizációs rendszer fut Cisco hardver kiszolgálókon
 • Catalyst: Cisco Catalyst 2900 sorozat, a Cisco Catalyst 3000 sorozat, Catalyst 4500, a Cisco Catalyst 6500 sorozat
 • Együttműködés rendszerek, mint például a Cisco TelePresence, a Cisco Mobile Video Collaboration Librestream, Cisco megszerezte Tandberg, a világ vezető Telepresence rendszerét [34]
 • VOIP: vezeték nélküli IP telefon 7920
 • CLEO: router alacsony Föld körüli pályára
 • A Cisco vezeték nélküli LAN
 • Cisco kollektív befektetési: egy új, Android-alapú collaboration tablet
 • A Cisco Wide Area Application Services (WAAS)
 • Set Top Box (High Definition PVR) - Kábel/IP

Szoftverek[szerkesztés]

 • Internetwork Operating System
 • NX-OS
 • Cisco Active Network Abstraction
 • Cisco Fabric Manager
 • Cisco AnyConnect Secure Mobility Client
 • Cisco Systems VPN Client
 • CiscoView
 • CiscoWorks Network Management software
 • Clean Access Agent, Cisco NAC Appliance
 • Cisco Eos
 • Packet Tracer, didactic network simulator
 • Cisco Network Magic Pro
 • Cisco Unified Communications Manager
 • Cisco IP Communicator
 • Cisco Quad
 • Cisco Security Manager
 • WebEx Collaboration Tools
 • Cisco Jabber

VoIP szolgáltatások[szerkesztés]

A Cisco hamarosan a nagyvállalatok fő VoIP ellátójává vált, jelenleg pedig az otthoni felhasználók piacára terjeszkedik a Scientific Atlanta és Linksys felvásárlása révén. A Scientific Atlanta VoIP eszközöket gyárt az olyan kábel szolgáltatóknak, mint pl. Time Warner, Cablevision, Rogers Communications, UPC, és másoknak. A Linksys pedig olyan cégek partnerévé vált, mint pl. a Skype és a Yahoo!, hogy integrálni lehessen az otthoni felhasználói VoIP-szolgáltatásokat a vezetéknélküli és kábelnélküli telefonokkal.

Ajánlott irodalom[szerkesztés]

 • David Bunnell – Adam Brate: Die Cisco Story. (németül) Landsberg/Lech: Moderne Industrie. 2001. ISBN 3-478-35995-3  
 • David Bunnell: Making the Cisco Connection: The Story Behind the Real Internet Superpower. New York: Wiley. 2000. ISBN 0-471-35711-1  
 • Ed Paulson: Inside Cisco: The Real Story of Sustained M&A Growth. New York: Wiley. 2001. ISBN 0-471-41425-5  
 • Robert Slater: The Eye of the Storm: How John Chambers Steered Cisco Through the Technology Collapse. New York: HarperCollins. 2003. ISBN 0-06-018887-1  
 • David Stauffer: Nothing but Net: Business the Cisco Way. (hely nélkül): Wiley. 2001. ISBN 1-84112-087-1  
 • John K. Waters: John Chambers and the Cisco Way: Navigating Through Volatility. New York: Wiley. 2002. ISBN 0-471-00833-8  
 • Jeffrey S. Young: Cisco Unauthorized: Inside the High-Stakes Race to Own the Future. (hely nélkül): Prima Lifestyles. 2001. ISBN 0-7615-2775-3  

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Cisco Reports 2011 Earnings. Cisco Systems, 2011. augusztus 10. (Hozzáférés: 2011. szeptember 3.)
 2. News@Cisco -> Corporate Overview. Cisco Systems. (Hozzáférés: 2011. december 4.)
 3. A special report on innovation in emerging markets: The world turned upside down”, The Economist, 2010. április 15. (Hozzáférés ideje: 2010. augusztus 14.) 
 4. (2004. január 1.) „Cisco's Acquisition Strategy”. Case Studies In Business Strategy IV, 2. o, Kiadó: ICMR. BSTR083. (Hozzáférés: 2009. december 21.)  
 5. Does Pink Make You Puke?”, Forbes, 1997. augusztus 25.. [2012. február 7-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés ideje: 2011. június 28.) 
 6. I, Cringely. NerdTV. Transcript | PBS. Pbs.org. (Hozzáférés: 2008. november 13.)
 7. Cisco claim of first multi-protocol router. Interjú. The Evolution of Access Routing. 2004. június 14. (Hozzáférés ideje: 2009. január 4.) Archiválva 2007. július 7-i dátummal a Wayback Machine-ben
 8. Cisco pushes past Microsoft in market value”, CBS Marketwatch, 2000. március 25. (Hozzáférés ideje: 2007. január 25.) 
 9. Cisco replaces Microsoft as world's most valuable company”, The Indian Express, 2000. március 25.. [2013. január 16-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés ideje: 2007. január 25.) 
 10. Cisco Systems Summary. Finance.yahoo.com. Hozzáférés ideje: November 26, 2011.
 11. Fost, Dan. „Chron 200 Market capitalization”, San Francisco Chronicle, 2006. május 5. (Hozzáférés ideje: 2007. január 25.) 
 12. Cisco clue - 6500 and 7600 split page. [2008. április 20-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. március 8.)
 13. The other elephant”, The Economist, 2010. november 4. 
 14. Peter Svensson: Cisco to cut costs and jobs as profits stall (angol nyelven). Yahoo! News, 2011. május 11. [2011. május 13-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2022. október 19.)
 15. Vance, Ashlee. (2011-07-12) Cisco said to Plan Cutting Up to 10,000 Jobs to Buoy Profit. Bloomberg. Hozzáférés ideje: September 10, 2011
 16. Cisco Receives EU Approval to Acquires NDS. BrightWire. [2013. január 16-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. július 24.)
 17. Cisco steps up Myanmar investment”, Investvine.com, 2013. április 4. (Hozzáférés ideje: 2013. április 4.) 

További információk[szerkesztés]