Cisco Systems

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Cisco Systems, Inc.
Cisco logo.svg
Típus nyilvános
Alapítva 1984
Névadó San Francisco
Székhely USA San Jose, Kalifornia, USA
Ismertebb személyek John Chambers
(Chairman & CEO)
Alapító Len Bosack
Sandy Lerner
Richard Troiano
Iparág Számítógép-hálózat
Forma nyilvánosan működő részvénytársaság
Termékek

Hálózati eszköz Network Management Cisco IOS és NX-OS szoftverek Interface és modul optikai hálózat Storage Area Network Vezeték nélküli, Telepresence, VOIP, biztonság

Datacenter
Szolgáltatások Számítógép-hálózatok
Árbevétel 43,21 mrd USD (2011)[1]
Alkalmazottak száma 71 825 (2012)[2]
Leányvállalatai
 • Scientific Atlanta
 • Cerent Corporation
 • StrataCom
 • NDS Group
 • Tandberg
 • Cisco WebEx
 • Linksys
 • Starent Networks
 • Sourcefire
 • Meraki
 • Cisco Systems (Netherlands)
 • Cisco Systems (Canada)
 • Cisco Systems (Norway)
Tőzsde
 • NASDAQ
 • Hong Kong Stock Exchange

A Cisco Systems, Inc. weboldala
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Cisco Systems, Inc. témájú médiaállományokat.

A Cisco Systems Inc. (NASDAQ: CSCO) egy amerikai multinacionális vállalat, amely fogyasztói elektronikai berendezéseket, hálózati eszközöket, hang-, illetve kommunikációs technológiát és szolgáltatásokat tervez és értékesít. Székhelye a kaliforniai San José.[3] A Ciscónak több mint 60000 alkalmazottja van, éves árbevétele 43 milliárd dollár 2011-ben. Egyike a világ legnagyobb technológiai vállalatainak.

Vállalat története[szerkesztés]

Számos épület egyike San Jose-ban, a Cisco Systems campus-on

1984–1990: kezdeti évek[szerkesztés]

Egy házaspár (Len Bosack és Sandy Lerner) - akik a számítógép üzemeltető csapat tagjai voltak a stanfordi egyetemen, valamint a hozzájuk később csatlakozott Nicholas Phammal alakították meg a Cisco Systemset 1984-ben. Lerner rövid időre tovább ment Schlumbergerbe direkt számítógépes szolgáltatásokat végezni, de 1987-ben visszatért teljes munkaidőbe a Cisco-hoz.

A név a San Francisco város nevéből származik (röviden: "Cisco"), ezért a korai időkben a cég mérnökei ragaszkodtak, hogy a kisbetűs cisco elnevezést használhassák. Cisco első termékéhez Bosack átalakította a multi protokollos útválasztó (router) szoftvert, melyet eredetileg néhány évvel korábban egy szintén stanfordi alkalmazott William Yeager írt, aki később csatlakozott a Sun Microsystemshez. A vállalat első vezérigazgatója Bill Graves volt, 1987-től 1988-ig.[4] 1988-ban, John Morgridge váltotta fel.

1990. február 16-án a Cisco Systems-et tőzsdére vitték (224 millió dolláros piaci tőkésítéssel), felkerült a Nasdaq tőzsdére. 1990. augusztus 28-án, Lerner-t kirúgták; meghallván a hírt a férje Bosack tüntetőleg lemondott posztjáról. A pár kilépett a Cisco-ból 170 millió dollárral a zsebében, melynek 70%-át fordították jótékonyságra.[5]

Habár Cisco nem az első vállalat volt, amely fejlesztett és árusított dedikált hálózati csomópont eszközöket,[6] de az elsők között volt, akik kereskedelmileg is sikeres útválasztókat árultak, amelyek több hálózati protokollt támogattak.[7]

A korai Cisco eszközök klasszikus CPU-alapú architektúrái - amelyek a IOS operációs rendszerrel voltak felszerelve - biztosították, hogy lépést tudjanak tartani a technológiai szükségletek fejlődésével a gyakori szoftver frissítések révén. Ezen időszak néhány népszerű modelljének (mint pl. a Cisco 2500-nak) sikerült a piacon maradnia csaknem egy évtizeden keresztül gyakorlatilag változatlanul - kiváló ismérve a high-tech iparnak. Habár a Cisco erősen gyökeredzett a nagyvállalati környezetben, a vállalat elég gyors volt ahhoz, hogy befogja a felmerülő szolgáltatás ellátó környezeteket, belépvén az SP piacra új, nagy kapacitású termékvonallal, úgy mint pl. a Cisco 7000-essel és a Cisco 7500-zal.

1990–1995: növekedés[szerkesztés]

1992 és 1994 között a Cisco felvásárolt több vállalatot az Ethernet switching területén, leginkább említésre méltóbb a Kalpana, Grand Junction és Crescendo Communications, melyek együtt alkották a Catalyst üzletágát. Ez idő tájt a vállalat egy 3-adik rétegű útválasztást és egy 2-odik rétegű kapcsoló réteget (Ethernet, Token Ring) vizionált, mint a különböző intelligenciák és architektúrák kiegészítő funkciói - az előbbi lassú volt és komplex, az utóbbi pedig gyors és egyszerű. Ez a filozófia dominált a vállalat terméke vonalaiban teljesen az 1990-es évek során.

1995-ben John Morgridge-t John Chambers követte.

1996–2005: Internet és szilícium intelligencia[szerkesztés]

Az Internet rendkívüli növekedése a közép és késő '90-es években gyorsan megváltoztatta a Telecom tájékát. Amint az Internet Protocol (IP) széleskörűen elterjedtté vált, a több protokollos útválasztók fontossága jelentősen csökkent. A Cisconak azonban sikerült meglovagolni az Internet hullámot olyan termék skálával, amely a modem elérés polcoktól (AS5200) egészen az alapvető útválasztókig (GSR) terjed. Ezek gyorsan alapvetőkké váltak az internet szolgáltatók számára, és 1998-ra a Cisco kvázi monopol helyzetbe került ebben a kritikus szegmensben.

2000. március végén, a dot-com lufi kipukkadásakor, a Cisco vált a világ legértékesebb vállalatává olyan piaci tőkével, amely értéke több, mint 500 milliárd dollár volt.[8][9] 2011 novemberében a piaci értéke 94 milliárd dollár volt[10] még mindig a legértékesebb vállalatok egyike volt.[11]

Eközben az internetes adatforgalom növekedése egyre újabb kihívások elé állította a hagyományos, szoftveres adatvizsgálati modellt. Akkoriban úgy vélték, hogy aránylag nehéz lehetne az adatvizsgálati algoritmusokat egy processzorra integrálni, ezért számos új vállalat alakult az IP és MPLS csomagok hardveres feldolgozására. Ezek az új vállalatok megoldásaikkal egyre inkább eltüntették a határt a routing és switching között. Az egyik ilyen startup, a Juniper Networks nevű cég 1999-ben kezdte szállítani új termékeit és a rákövetkező évben, 2000-ben már a Cisco hagyományos piaci részesedésének 30%-át megszerezte. A Cisco saját fejlesztésű, alkalmazás-specifikus integrált áramköri kártyákkal, illetve a routerek és switchek képességeit bővítő kártyákkal válaszolt a kihívásra. 2004-től a Cisco megkezdte termékeinek migrálását a nagyteljesítményű hardverre (Carrier Routing System) és szoftverre (IOS XR operációs rendszer).

2006 – 2012: Az emberi hálózat[szerkesztés]

A 2006-os óriási újrabrandolási kampány részeként a Cisco Systems felvette a rövidebb "Cisco" nevet, és meghirdette a "Az emberi hálózat" nevű kampányt. Ezen erőfeszítések azt jelezték hogy a Cisco egy otthoni brand, mely szerint olyan stratégiát tervez, amely támogatja az alsó kategóriás Linksys termékeket és a jövőbeli háztartási termékeket (mint pl. a Flip Video kamerákat, melyet a Cisco 2009 vásárolt fel).

A hagyományosabb üzleti oldalon a Cisco folytatta a kiterjedt vállalati fókuszú routerek, switchek és biztonsági portfólió fejlesztést. A gyorsan növekvő Ethernet fontossága szintén hatással volt a cég termék vonalaira, ösztönözve a céget, hogy átalakítsa a sikeres Catalyst 6500 Ethernet switch-et általános célú Cisco 7600-as routing platformmá.[12] Továbbá az IOS limitációi és korosodó Crescendo architektúra szintén kikényszerítette, hogy áttekintsék a kereskedelmi szilikon karrierjét az Ethernet szegmensben. Ez eredményezte az új ASR9000 termékcsaládot, amely konszolidálni szándékozta a cég karrierjét az EZChip-alapú hardver és az IOS-XR-t használó ethernet és előfizető menedzsment üzlet körül. A Cisco tovább bővítette tevékenységét felvásárlással belépve új piacokra (például a 2009-es mobil specialista Starent Networks felvásárlásával, amely az ASR5000 termék vonalat eredményezte).

Egészen a 2000-es évek közepéig szintén kiépítettek egy jelentős jelenlétet Indiában, egy olyan globális központot létesítve kelet Bangalore-ban 1 milliárd USD értékben, amely a tervek szerint, a Cisco vezető termékeinek 20%-a azon alapulna.[13]

A Cisco folytatta a versenyt kihívóival, mind a hazai cégekkel elsősorban az Alcatel-Lucent-re, Juniper Networks-re, mind a tengerentúli Huawei-el. A vártnál kisebb 2011-es profit miatt a Cisco kénytelen volt csökkenteni az éves kötlségeit 1 milliárd USD-val. A cég leépített 3000 alkalmazottat egy korai nyugdíjazási programmal, aki elfogadta a kivásárlást, és tervbe vett kb. 10 0000 munkahely megszüntetését (az kb. 14%-a a 73 400 csökkentés előtti teljes alkalmazottak létszámának).[14][15] A 2011-es beszámolóban a Cisco vezérigazgatója John Chambers számos versenytársat megnevezett név szerint többek közt a Juniper-t és HP-t is.

2012. július 24-én a Cisco megkapta az EU beleegyezését az NDS (TV szoftver fejlesztő cég) 5 milliár USD érékbeni felvásárláshoz.[16]

2013–ma: Minden dolgok internetje[szerkesztés]

Cisco elindította az első globális újra-brandelő kampányát először a 6 évben a "JÖVŐ itt kezdődik" és "Minden dolgok internetje" hirdetési kampánnyal. Ezen az erőfeszítések azt célozták, hogy globális vezető szerepbe helyezze a Cisco a következő tíz évben kapcsolódva az előző nem kapcsolódó és megkönnyítve az IP cím kapcsolódást emberek, adatok, folyamatok és dolgok számára a felhő alapú számítási alkalmazások és szolgáltatásokon keresztül.

2013 márciusában a Cisco bejelentette, hogy érdekeltséget szerzett Myanmar-ban beruházással két Cisco hálózati akadémiába: Yangon-ban és Mandalay-ban és az országban egy csatorna partner hálózatba is.[17]

Termékek és szolgáltatások[szerkesztés]

A Cisco termékek és szolgáltatások jelenleg három piaci szegmens köré összpontosulnak - vállalkozáspolitika és szolgáltatás, kis vállalkozások és a otthoni felhasználás.

 • Nagyvállalati piac: Nagyvállalati hálózat és szolgáltatások
  • Szegély hálózatok: routerek, switchek, vezeték nélküli rendszerek, biztonsági rendszerek, WAN gyorsítás, energia és épületfelügyeleti rendszerek és a média hálózatok.
  • Együttműködés: IP videó és telefonok, Telepresence, Unified Communications, Call Center rendszerek, az nagyvállalati közösségi hálózatok és a mobil alkalmazások
  • Datacenter és virtualizáció: Egységesített számítási kapacitás, Unified Fabric, adatközpont váltása, tároló hálózatok és felhő alapú szolgáltatások.
  • IP NGN (Next Generation Networks): High-end routing és switching a vezetékes és a mobil szolgáltató hálózatok, broadcast video fogadás/szétosztás, a jogosultságot és tartalomszolgáltató rendszerek.
 • A kisvállalkozások
  • A routerek és switchek
  • Biztonság és felügyeletet: IP-kamerák, adat-és hálózati biztonsági megoldások, stb
  • Hang-és videokonferencia megoldások: VOIP telefon és az gateway-rendszer, WebEx, videokonferencia
  • Vezeték nélküli: WiFi hozzáférési pontok
  • Hálózati tároló rendszerek
 • Otthoni felhasználás
  • Linksys termékcsalád a hozzáférési pontok, switch stb.
  • Széles sávú: kábel modemek
  • A Cisco ūmi - videokonferencia
  • Flip kamera (megszűnt 2011. áprilisában)

Architektúrák[szerkesztés]

Annak érdekében, hogy lehetővé teszi az értékesítési csapat több üzleti összpontosító beszélgetések az ügyfelekkel, szemben összpontosítva megbeszélésekre termékek, Cisco bejelentette, hogy új köré hat "architektúrák" 2009-ben. Ezek a következők:

 • Határok nélküli hálózatok
 • Együttműködés
 • Data Center és a virtualizáció
 • IP NGN (Next Generation Networks)
 • kis vállalkozások
 • Otthoni felhasználás

A Cisco szándéka, hogy fokozatosan összekapcsolhatók legyenek a különböző termékek, és az új termékek, szolgáltatások, annak érdekében, hogy egy teljesen képességűek legyenek az egyes területek.

Hardverek[szerkesztés]

Cisco router ASM/2-32EM CERN 1987-ben telepítették.
Cisco 7960G IP telefon.

Az első ASM/2-32EM Cisco routert a CERN 1987-ben telepítették.

 • Datacenter termékek: Nexus switch (1000V, 2000, 4000, 5000, 7000), MDS, Unified Computing System (UCS)
 • Flip zsebfényképező.
 • A Cisco IP-telefonok (7945 7965, 7942, 8900 sorozat, 9900 sorozat, 6900 sorozat)
 • Cisco LocalDirector: terhelés-kiegyensúlyozó készülék
 • Routerek, többek között: 837, 1000 sorozat, 2500 sorozat, 7600, 12000, 3600-as széria, ASR sorozat és a CRS-1 és a CRS-3
 • Cisco Security Manager
 • Biztonsági berendezések: ASA 5500, PIX 500-as sorozat
 • Unified Computing: a Cisco Unified Computing System (UCS) virtuális szerver platform: VMWare virtualizációs rendszer fut Cisco hardver kiszolgálókon
 • Catalyst: Cisco Catalyst 2900 sorozat, a Cisco Catalyst 3000 sorozat, Catalyst 4500, a Cisco Catalyst 6500 sorozat
 • Együttműködés rendszerek, mint például a Cisco TelePresence, a Cisco Mobile Video Collaboration Librestream, Cisco megszerezte Tandberg, a világ vezető Telepresence rendszerét [34]
 • VOIP: vezeték nélküli IP telefon 7920
 • CLEO: router alacsony Föld körüli pályára
 • A Cisco vezeték nélküli LAN
 • Cisco kollektív befektetési: egy új, Android-alapú collaboration tablet
 • A Cisco Wide Area Application Services (WAAS)
 • Set Top Box (High Definition PVR) - Kábel/IP

Szoftverek[szerkesztés]

 • Internetwork Operating System
 • NX-OS
 • Cisco Active Network Abstraction
 • Cisco Fabric Manager
 • Cisco AnyConnect Secure Mobility Client
 • Cisco Systems VPN Client
 • CiscoView
 • CiscoWorks Network Management software
 • Clean Access Agent, Cisco NAC Appliance
 • Cisco Eos
 • Packet Tracer, didactic network simulator
 • Cisco Network Magic Pro
 • Cisco Unified Communications Manager
 • Cisco IP Communicator
 • Cisco Quad
 • Cisco Security Manager
 • WebEx Collaboration Tools

VoIP szolgáltatások[szerkesztés]

A Cisco hamarosan a nagyvállalatok fő VoIP ellátójává vált, jelenleg pedig az otthoni felhasználók piacára terjeszkedik a Scientific Atlanta és Linksys felvásárlása révén. A Scientific Atlanta VoIP eszközöket gyárt az olyan kábel szolgáltatóknak, mint pl. Time Warner, Cablevision, Rogers Communications, UPC, és másoknak. A Linksys pedig olyan cégek partnerévé vált, mint pl. Skype és Yahoo! hogy integrálni lehessen az otthoni felhasználói VoIP szolgáltatásokat a vezeték nélküli és kábel nélküli telefonokkal.

Ajánlott irodalom[szerkesztés]

 • Bunnell, D. & Brate, A. (2001). Die Cisco Story (in German). Moderne Industrie. ISBN 3-478-35995-3.
 • Bunnell, D. (2000). Making the Cisco Connection: The Story Behind the Real Internet Superpower. Wiley. ISBN 0-471-35711-1.
 • Paulson, E. (2001). Inside Cisco: The Real Story of Sustained M&A Growth. Wiley. ISBN 0-471-41425-5.
 • Slater, R. (2003). The Eye of the Storm: How John Chambers Steered Cisco Through the Technology Collapse. HarperCollins. ISBN 0-06-018887-1.
 • Stauffer, D. (2001). Nothing but Net Business the Cisco Way. Wiley. ISBN 1-84112-087-1.
 • Waters, J. K. (2002). John Chambers and the Cisco Way: Navigating Through Volatility. Wiley. ISBN 0-471-00833-8.
 • Young, J. S. (2001). Cisco Unauthorized: Inside the High-Stakes Race to Own the Future. Prima Lifestyles. ISBN 0-7615-2775-3.

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Cisco Reports 2011 Earnings. Cisco Systems, 2011. augusztus 10. (Hozzáférés: 2011. szeptember 3.)
 2. News@Cisco -> Corporate Overview. Cisco Systems. (Hozzáférés: 2011. december 4.)
 3. A special report on innovation in emerging markets: The world turned upside down”, The Economist, 2010. április 15. (Hozzáférés ideje: 2010. augusztus 14.) 
 4. (2004. január 1.) „Cisco's Acquisition Strategy”. Case Studies In Business Strategy IV, 2. o, Kiadó: ICMR. BSTR083. (Hozzáférés ideje: 2009. december 21.)  
 5. Does Pink Make You Puke?”, Forbes, 1997. augusztus 25. (Hozzáférés ideje: 2011. június 28.) 
 6. I, Cringely. NerdTV. Transcript | PBS. Pbs.org. (Hozzáférés: 2008. november 13.)
 7. Cisco claim of first multi-protocol router. Interjú. The Evolution of Access Routing. 2004. június 14. (Hozzáférés ideje: 2009. január 4.)
 8. Cisco pushes past Microsoft in market value”, CBS Marketwatch, 2000. március 25. (Hozzáférés ideje: 2007. január 25.) 
 9. Cisco replaces Microsoft as world's most valuable company”, The Indian Express, 2000. március 25. (Hozzáférés ideje: 2007. január 25.) 
 10. Cisco Systems Summary. Finance.yahoo.com. Hozzáférés ideje: November 26, 2011.
 11. Fost, Dan. „Chron 200 Market capitalization”, San Francisco Chronicle, 2006. május 5. (Hozzáférés ideje: 2007. január 25.) 
 12. Cisco clue - 6500 and 7600 split page. (Hozzáférés: 2012. március 8.)
 13. The other elephant”, The Economist, 2010. november 4. 
 14. Cisco to cut costs and jobs as profit stalls[halott link]
 15. Vance, Ashlee. (2011-07-12) Cisco said to Plan Cutting Up to 10,000 Jobs to Buoy Profit. Bloomberg. Hozzáférés ideje: September 10, 2011.
 16. Cisco Receives EU Approval to Acquires NDS. BrightWire
 17. Cisco steps up Myanmar investment”, Investvine.com, 2013. április 4. (Hozzáférés ideje: 2013. április 4.) 

További információk[szerkesztés]