Skype

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Skype
Skype logo.svg

Fejlesztő Skype Technologies
Microsoft
Legfrissebb stabil
kiadás
8.33.0.50 (stabil verzió, 2018. október 27.)[1]
Legfrissebb fejlesztői kiadás ismeretlen +/-
Programozási nyelv
Operációs rendszer Platformfüggetlen
Kategória P2P/VoIP/azonnali üzenetküldés
Licenc Freeware (néhány fizetős szolgáltatással)
A Skype weboldala

A Skype (ejtsd: szkájp, IPA: [skaɪp]) egy peer-to-peer IP-telefon (VoIP) hálózat, amelyet Niklas Zennström és Janus Friis, a Kazaa készítői fejlesztettek ki. Indulásának időpontja: 2003. szeptember 20. 2005-ben a Skype-ot 1,9 milliárd euróért megvette tőlük az eBay. Zennström és Friis e bevétel egy részét a Joost internetalapú televízió-rendszer kifejlesztésére fordította. 2011 májusában 8,5 milliárd dollárért megvette a Microsoft.[2]

Bár a Skype fejlesztői elsősorban a hangátvitelre helyezték a hangsúlyt, a program mint videotelefon és azonnali üzenetküldő is jól megállja a helyét.

A Skype küldetése egy egyszerű, megbízható és barátságos kommunikációs rendszer létrehozása. Jó lehetőséget biztosít a kapcsolattartásra barátok, családok, kollégák között, minden eddiginél egyszerűbb módon és jobb hangminőségben. Napjainkban már sok vállalat használja a Skype-ot mint alternatív és ingyenes telefonálási lehetőséget.

A program minden fontosabb operációs rendszerre letölthető, a Windows alatt futó első változat mellett már létezik Mac OS X, Linux, Pocket PC-re írt, valamint (Windows CE), Android, iOS és Symbianra írt mobiltelefonos változat is.

Szolgáltatások[szerkesztés]

 • felhasználók közötti beszélgetés (IP-telefon),
 • azonnali üzenetek váltása (IM),
 • azonnali üzenetek váltása akár 100 felhasználó között egyszerre (multi-chat)
 • konferenciabeszélgetés legfeljebb 5 felhasználó között,
 • fájlküldési lehetőség
 • videokonferencia (csak a Skype 2.0 és ennél újabb változatokban)
 • Kreditvásárlás után vezetékes és mobiltelefon hívása
 • Csoportos videokonferencia, 2014. április 28-a óta nem csak prémium fiókban[3][4]

Mindezekhez társul még mint kiegészítő szolgáltatás a

 • SkypeOut – Ez egy fizetős szolgáltatás. Hasonlóan működik, mint a kártyás mobiltelefonok: van egy virtuális számla, ahova bankkártyás fizetéssel bizonyos mennyiségű pénzt lehet feltölteni. E pénz felhasználásával bárhova a világba mind vezetékes, mind mobil irányba hívásokat kezdeményezhetünk egy előre meghatározott percdíjon. Ez a tarifa, bárhol legyünk is a világon, azonos.[5]
 • SkypeIn – Ez is egy fizetős szolgáltatás. 3 vagy 12 hónapra lehet bérelni egy adott telefonszámot. Addig ez a telefonszám, bárhol is legyen a világon, a felhasználó Skype-elérhetőségéhez lesz kötve, és ehhez kapcsolódva elérhető lesz a külvilág bármely telefonjáról.
 • Voicemail (magyarul hangposta) – Ez is fizetős szolgáltatás. A működési elve hasonló az előzőéhez, 3-6-12 hónapra elő lehet fizetni erre a szolgáltatásra. Amíg a felhasználó nem elérhető, hangüzenet hagyható a számára.
 • Skype Zones – Ez is fizetős szolgáltatás; a lényege az, hogy egy bizonyos összegért egy meghatározott időre naponta használhatók ingyen az ún. Skype hot-spotok. Ezekből jelenleg 18.000 van a világon, már Magyarországon is található ilyen Budapesten.
 • Skype Personalise (magyarul testreszabás) – Ez is fizetős szolgáltatás. A Skype-hoz tartozó egyéni ikonok készítésére szolgál minimális, 1-2 dolláros összegért.
 • Skype E-mail toolbar – Skype címek (callto:) kiemelését, telefonszámok automatikus felhívásának ajánlását teszi lehetővé.
 • Skype Web toolbar – működése az előzővel megegyezik, csak weblapokra vonatkoztatva
 • Skypecasts – beszélgetőcsoportok létrehozása, azokhoz való csatlakozás (a Ventrilohoz vagy a TeamSpeakhez hasonlítható, de P2P alapú)

Nyelvek[szerkesztés]

A Skype 6.0-s változata óta (2012.10.24.) összesen 38 nyelvváltozatában használható: angol, arab, bolgár, cseh, dán, észt, finn, francia, görög, héber, holland, horvát, japán, katalán, kínai (hagyományos és egyszerűsített), koreai, lengyel, lett, litván, magyar, német, norvég, olasz, orosz, portugál (brazíliai és portugáliai), román, spanyol, svéd, szerb, szlovák, szlovén, thai, török és ukrán.

Támogatás[szerkesztés]

A Skype támogatása magyar nyelven nem érhető el, kizárólag angolul, németül és egyéb világnyelveken. A támogatással kizárólag csevegőn és e-mailben lehet kapcsolatot létesíteni. Hogyan léphetek kapcsolatba a támogatással ?

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. https://support.skype.com/en/skype/all/start/release-notes/
 2. A Microsoft megvásárolta a Skype-otOrigo, 2011. május 10.
 3. Ingyenes lett a Skype csoportos videocsevegése. pcworld.hu, 2014. április 28. (Hozzáférés: 2014. május 1.)
 4. Skype Loves Bringing Groups Together – With FREE Group Video Calling (angol nyelven). blogs.skype.com, 2014. április 28. (Hozzáférés: 2014. május 1.)
 5. SkypeOut Problems (angol). [2014. július 6-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2018. november 9.)

További információk[szerkesztés]