MeeGo

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
MeeGo
MeeGo logo.svg
Meego netbook ui.jpg
Fejlesztő Intel, Nokia, MeeGo Community
OS-család Linux
Stabil verzió1.2 (stabil verzió, 2011. május 19., legfrissebb érték)[1][2][3]
Kernel Monolitikus Linux rendszermag
Felhasználói felület Grafikus
Státusz Felfüggesztve
Weboldal http://www.meego.com

A MeeGo egy Linux alapú, nyílt forráskódú szabad mobil operációs rendszer volt, melyet 2010-ben a Mobile World Congress-en jelentett be az Intel és a Nokia közösen. A két cég egyesíti mobil platformra szánt operációs rendszerét, az Intel a Moblin-t a Nokia pedig a Maemo-t, így jött létre az új operációs rendszer, mely kompatibilis marad mindkét elődjével.

A felhasználói felület keretrendszere Qt alapú maradt (a Nokia-féle Maemo-ból átemelve) a szoftver platform követte az Intel által készített Moblint. A projekt hosztját a Linux Foundation látta el.

Az első és utolsó kereskedelmi forgalomban is kapható MeeGo alapú eszköz a Nokia N9 okostelefon. Mivel a Nokia-Intel együttműködés kezdetén már folyamatban volt a Maemo 6-os rendszer fejlesztése így a Nokia N9-ben csak a MeeGo felhasználói felületét alkalmazták. A háttérben a Maemo 6 operációs rendszer fut. Az operációs rendszert MeeGo/Harmattan néven adták ki.[4]

A Nokia 2011 közepétől Windows alapú okos telefonok fejlesztésébe fogott, így kihátrált a MeeGo projektből.[5] A Nokia visszalépését az Intel bejelentése követte az év szeptemberében. A Linux Foundationnel és a Samsunggal közösen a MeeGo-t hátrahagyva az új Tizen projekt fejlesztésébe kezdtek.[6]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b https://meego.com/community/blogs/imad/2011/meego-1.2-release, 2011. július 5.
  2. a b Linux Magazine (angol és német nyelven). Computec. (Hozzáférés: 2011. május 22.)
  3. a b LWN.net (angol nyelven). (Hozzáférés: 2023. március 19.)
  4. Renaming "Maemo 6" to MeeGo / Harmattan, 2010. február 16.
  5. Intel reportedly plans to back off MeeGo OS, 2011. szeptember 3.
  6. Welcome Tizen to The Linux Foundation, 2011. szeptember 27. [2012. június 28-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. június 8.)

További információk[szerkesztés]