Windows 8

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Windows 8 logo and wordmark.svg
Windows 8 logo and wordmark.svg
Fejlesztő Microsoft Corporation
Forráskód Zárt
OS-család Microsoft Windows
Legelső kiadás 2012. október 26.
Stabil verzió 6.3.9600
(2013 október 17)
Frissítés Windows Update
Kernel Hibrid
Felhasználói felület Grafikus felhasználói felület
Licenc Kereskedelmi
Státusz 2015. október 18-ig támogatva (Windows 8.1-gyel 2023. január 10-ig)
Weboldal http://windows.microsoft.com/hu-hu/windows/home

A Windows 8 a Microsoft Windows-termékcsaládjának tagja, melyet személyi számítógépeken és tablet PC-ken való használatra egyaránt fejlesztettek. A kiskereskedelmi kiadás 2012. október 26-án jelent meg, három évvel elődje, a Windows 7 után. A Windows 8 szerveres társszoftvere, a Windows Server 2012, ugyancsak fejlesztés alatt áll. 2012. május 31-én egy úgynevezett Release Preview változat jelent meg, melynek révén az otthoni felhasználók is kipróbálhatták. A Windows 7-tel ellentétben, mely a Windows-sorozat egy továbbfejlesztett, átgondolt darabja volt, a Windows 8 gyakorlatilag az alapoktól újra lett tervezve. A rendszert az úgynevezett Modern felhasználói felület uralja, mely az érintőképernyős felhasználóknak kedvez, ugyanakkor megtalálható a klasszikus felületű asztal is, bár Start menü nélkül. A Windows 8 és a Windows 8.1 összesített résesedése 11,01%,[1] ezzel a harmadik legnépszerűbb operációs rendszer.

A fejlesztés története[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Windows 8 tervezése már a Windows 7 fejlesztésének befejezése előtt megkezdődött. Hivatalosan 2011 januárjában mutatták be a CES-en (Consumer Electric Show), azzal, hogy az új generációs ARM-architektúrájú mikroprocesszorok kezelésére is képes a hagyományos x86-os (és x64-es) generáción kívül. Augusztusban elindították a fejlesztői blogot is, melyben a tervezés és a kivitelezés egyes fázisairól tájékoztatták a nagyközönséget. Először szeptemberben bocsátottak egy erősen kezdetleges kipróbálható verziót a teszterek részére. 2012 márciusában aztán egy otthoni felhasználóknak szánt publikus béta is elérhetővé vált. A Windows 95 óta először fordult elő, hogy nem került bele a Windowsba a Start gomb és Start menü, bár a helyén egy leegyszerűsített menüsort elő lehetett csalogatni. Ezt a változatot közel egymillióan töltötték le és próbálták ki. Májusban kiadták a Release Preview-verziót, majd augusztus 1-jén az RTM-változatot is, mely tulajdonképpen már a kész rendszer volt, s kifejezetten a fejlesztők számára lett kiadva. Egy-két újítás került ekkor bele a publikus bétához képest: az alkalmazások frissített verziói, a Windows Intéző Fájlkezelőre lett átkeresztelve, elvetették az Aero témát (melyet egy szolidabb színű témára cseréltek), és újabb hátterek és grafikai elemek kerültek be.

A fejlesztés állomásai[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

 • Milestone 1 (2010. szeptember 22.): A Windows 8 korai (alfa) verziója először szivárog ki a netre. Először itt jelenik meg a szalag eszköztár.
 • Milestone 2 (2011. április 25.): Ez a verzió belső tesztelésre készült, ekkor még csak a fájlrendszer fejlesztésén dolgoztak.
 • Milestone 3 (2011. június 18.): Szintén nem hivatalos verzió, ez már tartalmazta az SMS funkciót, virtuális billentyűzetet, és az új indítási képernyőt.
 • Developer Preview (DP, 2011. szeptember 13.): Az első hivatalos kiadás, amely tartalmazta a Metro kezelőfelületet, és teljesen támogatta az érintőkijelzőket. A beta kipróbálói már visszajelzéseket küldhettek a Microsoft-nak
 • Release Candidate (CP, 2012. május): A beta verzió visszajelzéseivel javított verzió már a kiadásra szánt verzió, viszont itt még gyűjtötték a visszajelzéseket (bár azokat már nem használták fel a Windows 8-ban). A gyártók itt már megszerezhetik a „Designed for Windows 8” matricát.
 • Release To Manufacturing (RTM, 2012. július/augusztus): Gyártásra kiadott verzió, melyben csak apróbb csiszolásokat végeznek.
 • General Availability (GA, 2012. október): Végleges verzió, melyet a fejlesztői már nem változtatnak, hanem sorozatgyártásra küldik.

Új és megváltozott funkciók[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A legfontosabb újdonságok közt találhatjuk a gyorsabb indítást, mely az UEFI-integrációnak köszönhető, valamint az új, hibrid indításnak (ami gyakorlatilag azt jelenti, hogy a Windows-kernel hibernálásra kerül, nem teljes leállításra). Emellett bekerült egy új zárolóképernyő, órával és értesítési területtel, valamint a Windows To Go, azaz a felhasználók által elkészíthető, USB-meghajtóról induló operációs rendszer. A Windows 8 gyárilag támogatja az USB 3.0 szabványt, valamint a Near Field Communication-t. A Windows Intéző (új nevén most már Fájlkezelő) megkapta a korábbról ismert szalagos kezelőfelületet, emellett a fájlműveletek is részletesebb ablakban kaptak helyet, és lehetőség van a fájlok gyors visszaállítására is opcionálisan, mely egy másodlagos meghajtóra történő másolat készítésével jár együtt. Egy újabb újítás, hogy azok, akik több merevlemezt is használnak, összevonhatják azokat akár egy, akár több virtuális meghajtóba. Áttervezésre került a Feladatkezelő is, felhasználóbarátabbá és egyben részletesebbé is vált, emellett a jól ismert kék halál is barátságosabb képernyőt kapott.

Windows To Go[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Windows To Go a Windows 8 Enterprise egy szolgáltatása, ami lehetőve teszi hordozható munkamenet létrehozását USB-n és külső merevlemezeken. Célja, hogy lehetővé tegye vállalati rendszergazdáknak, hogy a felhasználók magukkal vihessék a Windows 8 másolatát minden személyes adatukkal együtt. A Microsoft először a BUILD konferencián mutatta be. A Windows Áruház nem elérhető Windows To Go munkakörnyezet alatt, bár a Csoportházirend alatt engedélyezni lehet.

Biztonság[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Bekerült két új azonosítási metódus, mely főként a táblagépek tulajdonosainak szól (PIN-kód és képfelismerés). A Security Essentials alapértelmezésből belekerült a rendszerbe Windows Defender néven, és fel lett ruházva vírusirtó képességekkel is, a SmartScreen-szűrő pedig integrálva lett, védve a gépet a boot-olás alatt is az indítás során történő malware-fertőzésektől. A korábban a Windows Live-csomag részeként létező Családbiztonság a rendszer szerves része lett, így a szülők könnyebben ellenőrizhetik gyermekeik számítógéphasználati szokásait. Amennyiben mégis megtörténik a baj, a számítógép visszaállítható telepítéskori állapotába, méghozzá kétféleképpen: csak a rendszer visszaállításával, vagy az egész gépre kiterjedően.

Online szolgáltatások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Azok, akik rendelkeznek Microsoft-fiókkal (korábban Windows Live ID, vagy MSN azonosító, újabban Microsoft account), bejelentkezhetnek, és szinkronizálhatják adataikat a központi szerveren keresztül. Ez azt is jelenti, hogy (a külön letölthető segédprogram segítségével) akár közvetlenül SkyDrive-ba, egy internetes tárhelybe is feltölthetik adatainkat. Természetesen lehetőség van Xbox 360-hoz is kapcsolódni, de dedikált alkalmazást kaptak az olyan szolgáltatások is, mint a Flickr vagy a Facebook. A rendszer része még az alaposan áttervezett Internet Explorer 10-es verziója, mely már nem támogatja az ActiveX-et, viszont van benne Adobe Flash-támogatás. Mobiltelefonra vagy hasonló készülékre telepítve képes a hálózati beállítások letöltésére és a repülőgépes üzemmódra.

Windows Store[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Főként a mobileszközök felhasználóinak készült a Microsoft saját alkalmazásboltja. Az innen letölthető programok teljes képernyőn futnak, de dokkolhatóak is a képernyő szélére is. Egymással interakcióba is léphetnek, tehát lehetséges köztük az átjárás, mely különösen az élmények megosztásánál lehet hasznos. Az áruház újfajta megközelítéssel az úgynevezett "Windows Runtime" környezetet támogatja, azaz a C, C++, VB.NET, C#, HTML5, és JavaScript-nyelven írt programokat. Ez lehetővé teszi, hogy az asztali gépekre íródott szoftverek akár mobil eszközökön is fussanak, természetesen csak azután, hogy a felhasználó engedélyt adott az alkalmazásnak a hozzáféréshez. A Windows 8 alapverziói kizárólag ebből az alkalmazából engedélyezik a programok telepítését, legalább Enterprise-változat kell az azon kívüli telepítéshez. Az alkalmazások osztják a Windows 8 új, csempe alakú formavilágát is.

A Modern kezelőfelület[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Windows 8 a Windows Phone 7 operációs rendszeréhez nagyon hasonló kezelőfelülettel, a Modern felhasználói felülettel rendelkezik. Ez egyfajta csempékből áll össze, ahol minden egyes "csempét" egy-egy program alkot. Ezek képesek lesznek különféle információk megjelenítésére, például az olvasatlan e-mailek számát vagy az aktuális hőmérsékletet illetően. Az alkalmazások teljes képernyőn futnak és képesek egymással információkat megosztani. A kezelőfelület forradalmi újításának köszönhetően az Asztalról eltűnt a Start gomb és a Start menü, a helyüket egy ikonsor veszi át. Már a hivatalos kiadás előtt megjelentek programok, amik a Start menüt hivatottak helyettesíteni.[2] A képernyő szélén azonban előcsalogatható egy függőleges állapotsáv is, amely alkalmazástól függően képes további opciókra (a Start menü is ide költözött át). A csempesor egy egyszerű mozdulattal eltüntethető, és behozható helyette a klasszikus Asztal is, mely azonban elvetette a régi Aero-témát, helyette egy szolidabb, a rendszerhez illő kinézet vette át a helyét. Az asztali felhasználóknak elsőre talán kényelmetlenül ható újítás, hogy az egérmutatót a képernyő megfelelő sarkaiba kell húzni további beállítások érdekében.

Biztonságos indítás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az UEFI-támogatásnak köszönhetően (amely tulajdonképpen a BIOS utódja) a Windows 8 képes arra is, hogy a rendszerindításkor aktivizálódó vírusok és egyéb kártevők elindulását megakadályozza. Ez általában egy kód megadásával történik, mely miatt kritikák is érték a Microsoftot, hogy esetlegesen ez a módszer megakadályozná más operációs rendszerek (pl. Linux) telepítését az adott gépre. Sajnos az ARM-architektúrájú processzorokhoz készített Windows RT-ben ezt a beállítást nem lehet megváltoztatni.

Kimaradt elemek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Windows Media Player mostantól, a szükséges kodekek hiánya miatt, önmagában nem tud DVD-t lejátszani. A probléma orvosolható másik lejátszószoftver, például VLC media player feltelepítésével, esetleg a rendszerből ugyancsak kikerült Windows Media Center külön megvásárlásával. Ugyancsak kikerült az árnyékmásolat-készítési és fájlhelyreállítási funkció, mert azok helyét egy új szisztéma vette át.

Kiadások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Windows 8 jóval kevesebb kiadásban jelent meg, nem sok választást hagyva az átlagfelhasználóknak a Windows 7-hez képest. A rendszer az alábbi kiadásokban jelent meg:

 • Windows 8 Alap
 • Windows 8 Pro
 • Windows 8 Enterprise
 • Windows RT

Rendszerigény[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

PC[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Windows 8 Enterprise minimális gépigénye
Architektúra IA-32 (32 bit) x86-64 (64 bit)
Processzor 1 GHz (PAE, NX, és SSE2-támogatással)[3]
Memória (RAM) 1 GB 2 GB
Videokártya DirectX 9 támogatására képes kártya, legalább WDDM 1.0 vezérlőtámogatással
Szabad hely 16 GB 20 GB

A Windows 8 rendszerigénye nem sokkal nagyobb, mint a Windows 7-é.[4] Windows Store-alkalmazások futtatásához 1024×768-as felbontás a minimálisan megkövetelt, egyebekben 1366x768 az oldalsávok használatához.[5] Ahhoz, hogy egy számítógép megkapja a Windows 8-ra hitelesítés minősítését, készenléti módból legfeljebb 2 másodperc alatt fel kell állnia a rendszernek.[6]

A Windows 8 képes futni Hyper-V, VMware Workstation 8.0.2, VirtualBox 4.1.8, Parallels Workstation 6.0, Parallels Desktop 4.0, és XenDesktop 5.5 emulátor-szoftverek mellett. Azonban nem működik vele együtt a Microsoft Virtual PC, Windows Virtual PC, Microsoft Virtual Server és a VMware Workstation 7.x vagy korábbi verziók.[7]

Táblagépek és egyebek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Hardveres követelmények[8]
Grafikus kártya DirectX 10 videokártya, legalább WDDM 1.2 vezérlővel
Szabad hely 10GB
Gombok 'Bekapcsolás', 'Forgatás-zár', 'Windows-gomb', 'Hangerő fel', 'Hangerő le'
Kijelző Legalább 5 ponton érzékeny, minimum 1366x768 felbontású érintőképernyő, 32 bites színmélységgel.
Kamera Minimum 720p (HD)
Fényérzékelő 1–30.000 lux-érzékeny, 5–60.000-es dinamikatartománnyal
Gyorsulásmérő Háromirányú, legalább 50 Hz frissítéssel
USB 2.0 Legalább egy port
Csatlakozás Wi-Fi és Bluetooth 4.0
Egyéb Hangszóró, mikrofon, magnetométer, és giroszkóp. Opcionálisan GPS.Fogadtatása[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Windows 8-at sokan bírálták, hogy drasztikusan eltér az eddig megszokott Windows felülettől. Túl erőltetettnek tekinteték a csempés felületet, és hiányolták a Start menüt. A Windows 8 az eddigi legjobb starttal rendelkező operációs rendszer, indulásától számított harmadik hónapban már a 60 milliós eladást is elérte.

Windows 8.1[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Windows 8.1 (kódnevén Windows Blue[9]) egy teljes értékű operációs rendszer, amelyre a Windows 8-as felhasználók egy frissítés letöltésével díjmentesen válthatnak. A rendszer 2013. október 17-én[10][11] jelent meg, és minden Windows 8 felhasználó számára ingyenesen elérhető. A rendszerhez a gyártó 2023. január 10-ig biztosít biztonsági frissítéseket. Az előzetes letölthető volt a Microsoft honlapjáról, egészen a rendszer megjelenéséig.[12]

Újítások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

 • Internet Explorer 11-es verziója
 • Visszatért a Start gomb (nem összetévesztendő a Start Menüvel)[13]
 • Újra bootolhatunk az Asztalra[13]
 • Bővült és megújult az Áruház, az alkalmazások száma a megjelenéskor már 100 ezer fölött volt
 • Új keresőmotor (A Bing fejlesztőitől, és már appokban is kereshetünk)[14]
 • Akár négy Windows appot futtathatunk párhuzamosan
 • 7 és 8 hüvelykes táblagépek támogatása
 • Jobb személyre szabhatóság
 • Továbbfejlesztett „Charm” kezelősávok. Lehetőségünk van letiltani, nehogy egy hozzáértő beavatkozzon a rendszerbe [15]
 • Mélyebb integrálást kapott a SkyDrive
 • Mozgó képek a kezdőképernyőn
 • Leállítás a Start gombbal
 • Új ébresztő alkalmazás, „Riasztások” néven [16]
 • Új Hangrögzítő, Számológép és Könyvjelző alkalmazások
 • Bing Egészség és fitnesz, Gasztronómia appok

Eltávolított vagy megváltozott elemek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

 • Az Üzenetek alkalmazást a frissítés kiváltotta a Microsoft hivatalos csevegőkliense, a Skype.
 • A Vistában megjelent Windows-élményindex komolytalan eredményei miatt távozott az operációs rendszerből. Ugyanakkor a winsat paranccsal még elérhető.
 • Az Intézőből eltűntek a Könyvtárak, de visszakapcsolhatók.
 • Az Intézőben mostantól a „Számítógép” felirat helyett „Ez a gép” olvasható.
 • A Fényképek és a Skydrive app közös motort kapott, viszont a Facebook- és Flickr-albumok megtekintéséről le kell mondani.[17]

Kiadások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Windows 8.1 azonos kiadásokban jelent meg, mint a Windows 8, bár az új rendszer pár ezer ft-tal drágább, mint elődje. A megjelenésével egy időben a Windows 8 telepítők lekerültek a boltok polcairól.

A kereskedelmi forgalomba került kiadások:

 • Windows 8.1 Alap (Core)
 • Windows 8.1 Pro
 • Windows 8.1 Enterprise
 • Windows RT 8.1

Update 1[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Windows 8.1 Update 1 (GDR1) néven a Windows 8.1 a következő nagy Windows megjelenése előtt kap még egy service packot, amelynek célja a hagyományos asztal és start menü páros, illetve a modern stílusú felület egyesítése. A rendszerbe bekerült egy kikapcsológomb is. Megjelenése 2014. március 11.-ére várható.[18] A patch talán legérdekesebb célja a rendszerigényének csökkentése, így jelentősen bővül majd a vele kompatibilis számítógépek köre. A modern alkalmazásokat lehetőségünk (appokot) lesz letűzni a tálcára.[19][20]

A jövő[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Windows 8.1 nagy előnye a régi felület (részleges) visszahozása, így várhatóan sikeresebb lesz mint az elődje. Megjelenése utáni 4. hónapban a Windows XP terméktámogatása lejár (2014. április 8-án), így valószínűleg sok XP felhasználó fog váltani.

Windows 9[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Windows 9 (kódnevén Threshold, „küszöb”) a Windows következő kiadása, ami 2015 tavaszára várható, bemutatkozása az áprilisi BUILD konferencián esedékes.[21] A rendszer várhatóan közelebb hozza a Windows Phone 8.x, Windows 8.x és az Xbox One rendszerek kódbázisát.[22] A fejlesztők valószínűleg visszahelyezik a Start menűt[23] a rendszerbe, így a felhasználók választhatnak majd, hogy a start menüt akarják-e használni, vagy a kezdőképernyőt.[24]

A Microsoft a jövőben évente kiad egy új Windowst, amelyre a Windows 8 felhasználok várhatóan díjmentesen átválthatnak

Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

 1. http://gs.statcounter.com/#desktop-os-ww-monthly-201401-201401-bar StatCounter.com 2014 január
 2. http://www.itworld.com/data-centerservers/300901/how-replace-missing-start-button-windows-8
 3. PAE/NX/SSE2 Support Requirement Guide for Windows 8. (Hozzáférés: 2012. június 4.)
 4. Download Windows 8 Enterprise Evaluation. Microsoft.com. Microsoft. (Hozzáférés: 2012. augusztus 15.)
 5. Optimizing for both landscape and portrait. Microsoft. (Hozzáférés: 2012. február 24.)
 6. Windows 8 Secrets: PC and Device Requirements Within Windows. Withinwindows.com, 2012. január 16. (Hozzáférés: 2012. április 22.)
 7. Virtual Machines compatible with Windows 8 Consumer Preview. (Hozzáférés: 2012. március 1.)
 8. Windows 8 Hardware Certification Requirements. Msdn.microsoft.com. (Hozzáférés: 2012. április 22.)
 9. Windows 8.1 lehet a Windows Blue végleges neve ipon.hu
 10. Letölthető a Windows 8.1 pcworld.hu,
 11. http://www.origo.hu/techbazis/20131017-letoltheto-a-windows-8-1.html Letölthető a Windows 8.1 origo.hu
 12. Windows 8.1 Preview microsoft.hu
 13. ^ a b Íme a Windows 8.1 - egy lépés hátra, egy előre pcworld.hu
 14. Változtat bármin is a Windows 8.1? pcworld.hu
 15. Minimális változást hoz a Windows Blue mediamarkt.hu
 16. Windows 8.1 Preview tapasztalatok chiponline.hu
 17. PC World 2013. decemberi szám 63. oldal
 18. Kezelhetőbb lesz egérrel a Windows 8.1 Update 1. pcworld.hu, 2014. január 25. (Hozzáférés: 2014. január 26.)
 19. Windows 8.1 Update 1 szivárgások. winmagazin.blog.hu, 2014. január 23. (Hozzáférés: 2014. január 25.)
 20. Visszasettenkedik az Asztalra a Microsoft. pcworld.hu, 2014. január 22. (Hozzáférés: 2014. január 25.)
 21. Windows 9 lesz a Thresholdból. winmagazin.bolg.hu, 2014. január 24. (Hozzáférés: 2014. január 25.)
 22. Újabb nagy Windows-frissítés a láthatáron pcworld.hu
 23. Yaymachalani elképzelése, hogy hogyan is nézhet ki majd a Start Menű.
 24. Akár jövőre is feltámadhat a Start menü pcworld.hu

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]