Microsoft Azure

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Microsoft Azure
FejlesztőMicrosoft
Forráskódzárt
OS-családWindows
Felhasználói felületgrafikus felhasználói felület
LicencMicrosoft EULA
Weboldalazure.microsoft.com

A Microsoft Azure (korábban Windows Azure, még korábban Windows Cloud,[1] más források szerint Windows Strata[2][3]) a Microsoft cloud computing platformja és infrastruktúrája, melynek segítségével alkalmazásokat lehet készíteni, telepíteni és futtatni a Microsoft által felügyelt adatközpontokon.

A korábbiakban a „Cloud” (magyarul felhő) név az úgynevezett „cloud computing” (vagyis számítási felhő) kifejezésre utal, melynek lényege, hogy az egyes alkalmazások nem a helyi munkaállomáson, hanem egy internetes szolgáltatás keretein belül valamilyen távoli kiszolgálón futnak. A fejlesztők a platformra gyakorlatilag tetszőleges, a Visual Studio környezet által támogatott .NET-alapú nyelven elkészíthetik alkalmazásaikat, amelyek feltöltéséhez, menedzseléséhez és frissítéséhez szintén magas szintű, könnyen kezelhető eszközöket biztosít az Azure.[4]

A rendszert a Microsoft vezérigazgatója, Steve Ballmer jelentette be egy 2008. október eleji konferencián, ahol célzott a konkurens Google hasonló jellegű Google Documents, illetve Google Calendar szolgáltatásaira (valamint a többi Google Web Toolkit alapú, főleg irodai alkalmazásokra):

…egy internetközpontú, az összekapcsolt rendszerekre koncentráló technológia lesz, mely igyekszik felszámolni a helyi gépeken futó alkalmazások és az operációs rendszer közötti elvi különbséget, s a függőségek megszüntetését vették célba. A virtualizációs technológiák eredményeit felhasználva egy olyan rendszer kidolgozásán fáradoznak, mely a minimálisra igyekszik redukálni a felhasználó gépén futó operációs rendszer, illetve alkalmazások szükségességét, vagyis egyre nagyobb mértékben a hálózat biztosítaná ezek lehetőségeit az egyedi PC-k számára.

– Steve Ballmer[1]


Szolgáltatásai[szerkesztés]

A több, mint 600 féle szolgáltatás közül néhány:

 • Számítások
 • Mobil szolgáltatások
 • Tárolás
 • Adatmenedzsment
 • Üzenetküldés
 • Média szolgáltatások
 • CDN
 • Fejlesztői eszközök
 • Menedzsment
 • Gépi tanulás


Források[szerkesztés]

 1. a b IT Café: Windows Cloud: a Microsoft új operációs rendszere?, 2008. október 2. (Hozzáférés: 2008. október 23.)
 2. SG.hu: Windows Strata néven jön a Microsoft felhő-platformja, 2008. október 9. (Hozzáférés: 2008. október 28.)
 3. geekswithblogs.net: Windows Strata, the new Windows Cloud OS? (angol nyelven), 2008. október 8. [2008. október 11-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2008. október 28.)
 4. PC Fórum: Windows Azure - a Microsoft új operációs rendszere, 2008. október 28. (Hozzáférés: 2008. október 28.)

További információk[szerkesztés]