BlackBerry

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Blackberry Logo.svg
BlackBerry telefonok egymás mellett
BlackBerry telefonok egymás mellett

Gyártó BlackBerry Limited
Operációs rendszer BlackBerry 10, Android
Weboldal http://global.blackberry.com/en/home.html

A BlackBerry egy okostelefon-sorozat, melyet a kanadai BlackBerry Limited (korábbi nevén Research In Motion) fejleszt és forgalmaz. BlackBerry néven a gyártó telefont, táblagépet és online szolgáltatást kínál.

A telefonok legfőbb jellemzői a gyors szövegbevitel és nagy biztonságú kommunikációs kliensek. A első modellek fő tulajdonsága a teljes QWERTY gombsor volt, mivel az üzenetküldésre voltak kihegyezve. Később megjelentek teljes érintőképernyős és érintőképernyős-gombsoros modellek is.

A BlackBerry készülékein eredetileg a gyártó zárt forráskódú operációs rendszere, a BlackBerry OS futott. A későbbi verziója, a BlackBerry 10 már egy újragondolt, QNX-alapú változat. 2015 óta két Android operációs rendszert futtató okostelefont is bemutattak, a BlackBerry Priv-et és a BlackBerry DTEK50-et.

Történet[szerkesztés]

A Research In Motion első készüléke az Inter@ctive Pager 900 volt, amit 1996. szeptember 18-án mutattak be. A 900 egy összecsukható készülék volt, aminek legnagyobb újdonsága a kétoldali üzenetküldés volt.

További információk[szerkesztés]