VIA Technologies

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
VIA Technologies Inc.
150px
Típus Leányvállalat
Alapítva 1987
Székhely New Taipei City, Tajvan
Iparág Számítógép hardver
Forma nyilvánosan működő részvénytársaság
Termékek Chipsetek, alaplapok, processzorok
Anyavállalata Formosa Plastics Group

A VIA Technologies Inc. weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz VIA Technologies Inc. témájú médiaállományokat.

A VIA Technologies Inc. egy processzorokat és alaplapokat gyártó, Taiwani, fabless (gyártósorral nem rendelkező) vállalat. Legfőbb termékei az x86 architektúrájú processzorok, ARM processzorok, a hozzájuk tartozó chipsetek, grafikus vezérlők, és alaplapok. A harmadik legjelentősebb x86 CPU gyártó vállalat.

Története[szerkesztés]

A vállalatot az USA-ban alapították, csak később helyezték át a vállalatot Taiwanra. Két évtizeddel ezelőtt főleg alaplapi chipsetjeiről volt ismert, mára azonban inkább komplett processzorplatformot nyújt az Intelhez, és az AMD-hez hasonlóan. 1999-ben felvásárolták a Cyrixet, és a Centaur Design vállalatot az IDT-től, amely révén hozzájutottak az x86-os processzorarchitektúrájuk alapjaihoz. A VIA processzorokat jelenleg is a Centaur Design tervezi, ami a VIA szervezetén belül egyfajta elszeparált leányvállalatként funkcionál. A kétezres évek közepén az ARM utasításkészletet használó termékeiket is bevezették a piacra, amelyeket elsősorban netbookokba, és tabletekbe szántak. Az x86 processzoraikat notebookokba, netbookokba, mini-pc-kbe, beágyazott rendszerekbe, és (főleg korábban) asztali számítógépekbe szánják. Termékeik alacsony fogyasztásra törekednek.

Processzorok[szerkesztés]

Az 1990-es években főleg alaplapokhoz készítettek chipkészleteket. Az ezredfordulón jelent meg első, immár saját nevük alatt kiadott processzoruk, a Cyrix3, amely a konkurens vállalatokhoz képest nem aratott nagy sikert. A chip folytatása a C3 lett.

VIA Cyrix III[szerkesztés]

Órajel: 350-700 MHz

FSB: 100-133 MHz

Architektúra: x86

Foglalat: alaplapra forrasztott, vagy asztali Socket-370

Jellemzők: Erősen szuperskalár processzor

VIA C3[szerkesztés]

VIA C3, 800 MHz.

Órajel: 666 MHz-1.4 GHz

FSB: 100-133 MHz

Architektúra: x86

Foglalat: alaplapra forrasztott, vagy asztali Socket-370

Architektúra: x86

Jellemzők: Inkább a RISC processzorokra emlékeztető felépítés, kisebb melegedés, egyes változatok nem igényelnek aktív hűtést. 4-20 W fogyasztás modelltől, terheléstől függően. A C3 nevet több generáción keresztül használta a VIA, tehát valójában a C3 három különböző processzorgenerációt takar.

Az első a C3 a Samuel-2 kódnevű modell 150 nanométeres gyártási eljárással készült. Az elődhöz képest némileg megnövelték a teljesítményt, finomították a cache memória működését. A processzor beágyazott rendszerekbe szánt változata Eden ESP kódnéven is futott. Az Ezra kódnevű processzorral részben átálltak 130 nanométeres gyártásra, némileg átalakították az alaplappal való kommunikációt. Ebben a processzorgenerációban egyértelműen a VIA nyújtotta a legkisebb fogyasztású processzorokat.

A Nehemiah kódnevű, továbbfejlesztett változatban komoly változtatásokat eszközöltek a mérnökök, az órajel felén járó FPU-t teljes órajelen járó áramkörre cserélték, és a hiányos MMX utasításkészlet-kiterjesztést is kipótolták. Hogy növelhessék az órajelet, megnövelték a futószalagok maximális méretét. Eldobták az AMD népszerűségét vesztett 3dnow! utasításkészletet, helyette implementálták az SSE-t. A ritkán használt x86 utasításokat nem implementálták közvetlenül, hogy ezáltal is csökkenthessék a fogyasztást. A VIA komoly erőfeszítéseket tett azért, hogy a fogyasztást alacsonyan tarthassa, főleg, miután ebben a szegmensben nagyon komoly piaci részesedést ért el. A processzor mérete is kicsi maradt. Ezt a generációt nemhivatalosan C5-nek is nevezik. A beágyazott rendszerekbe szánt változata az Eden-N.

VIA C7[szerkesztés]

Órajel: 1-2 GHz

Foglalat: alaplapra forrasztott

Architektúra: x86

Jellemzők: Másfél-kétszeres sebességnövekedés az elődhöz képest azonos órajelen is, 1-20 W közötti fogyasztás órajeltől, terheléstől, modelltől függően. SSE2 és SSE3 utasításkészlet támogatása. A 2006-ban bemutatkozott C7 processzorok 90nm-es gyártástechnológiával készültek, négy változata van, amelyek minimálisan térnek el egymástól. Az eredeti C7 1 és 2 GHz közötti órajelre képes, fogyasztása 9 és 20W között alakul. A C7-D változat 1,5 és 2 GHz közötti órajeleken üzemel. A C7-M processzor az alaplapra forrasztott elődökkel ellentétben Socket 479 foglalatba illik, órajele 1,5-2 GHz. A C7-M ULV széria 1 és 1.6 GHz közötti órajelen üzemel, a fogyasztása 3,5w és 8w közötti. Minden C7 32 bites, támogatja az MMX, SSE, SSE2 és SSE3 utasításkészletet. Versenyképes processzorok voltak, nagyon jó a teljesítmény/fogyasztás arányuk, teljesítményük a Pentium 4 teljesítményével azonos órajelen nagyjából megegyezik, vagy nagyobb, fogyasztása pedig kisebb. A chipet előszeretettel használták kis fogyasztású, könnyű notebookokban, netbookokban. A VIA részesedése ekkor (2006) érte el a valaha elért legnagyobb szintet, és 4-5% között volt. A chip annyira népszerű volt, hogy még 2012-ben is aktívan gyártották és aktualizálták a köré épülő platformot, még DDR3-as memóriával szerelt alaplap is létezik hozzá.

VIA Nano[szerkesztés]

Órajel: 1-2 GHz

Foglalat: alaplapra forrasztott

Architektúra: x86

Jellemzők: 64 bites processzor (x86-64), több magos (2,4) változatok is elérhetőek. Másfél-kétszeres sebességnövekedés az elődhöz képest azonos órajelen is.

VIA QuadCore E[szerkesztés]

Órajel: maximum 1,2-2 GHz

Foglalat: alaplapra forrasztott

Architektúra: x86

Jellemzők: 28nm-en gyártott 64 bites processzor (x86-64), 4 mag, AVX2 utasításkészlet támogatása. 2015 októberében jelent meg, majdnem egy év késéssel. Növelték a processzor teljesítményét is, hogy tartsák a teljesítményt a mobil i7 processzorokkal.


Wondermedia[szerkesztés]

Órajel: 300 MHz - 1,4 GHz

Foglalat: alaplapra forrasztott

Architektúra: ARM

Jellemzők: 32 bites ARM processzor, 1-2 W fogyasztás. Tabletekben, netbookokban, mobiltelefonokban használják.

Wondermedia WM8505: ARMv5 processzor (ARM926EJ-S), 300 mhz-es órajel, 128 vagy 256 MByte DDR2 memória. FPU-t nem tartalmaz. Még az Android-éra előttről származik, netbookokban, telefonokban lehetett vele találkozni. Windows CE-hez optimizálták, de Linux is létezik rá, később az Android 1.5-öt is portolták rá.

Wondermedia WM8650: Megjelenik a DDR3 memória használatának a lehetősége. Az órajel 600 mhz-ig skálázódik.

Wondermedia WM8750: Az architektúrát ARMv6-ra frissítik, és MALI200 IGP-t is kap. Órajele 800 mhz.

Wondermedia WM8850, WM8860, WM8880, WM8950, WM8980: ARMv7 architektúrájú változatok. Némelyik modell kétmagos. Androidos, linuxos netbookokban, telefonokban, tabletekben használják.

Egyéb ARM processzorok[szerkesztés]

VIA Elite E1000: 1 GHz-s órajelű 2 magos ARMv7 processzor, OpenGL ES2/3 kompatibilis grafikus IGP-vel, DDR3 támogatással.

Grafikus chipek[szerkesztés]

A VIA felvásárolta az S3 Graphics vállalatot is, amely grafikus kártyákat készített. A VIA ezt követően főleg alaplapra, chipsetbe integrált formában hozza forgalomba grafikus chipsetjeit.

VIA UniChrome[szerkesztés]

Specifikációk: OpenGL 1.2, DirectX 7 kompatibilis 3D chip.

VIA DeltaChrome[szerkesztés]

Specifikációk: DirectX 9 kompatibilis 3D chip.

VIA GammaChrome[szerkesztés]

Specifikációk: DirectX 9 kompatibilis 3D chip.

VIA Chrome9[szerkesztés]

Specifikációk: DirectX 9 kompatibilis 3D chip, amely a Nano, és a QuadCore processzorokban található meg integrált formában. Hardveres MPG4, és h264 gyorsítással is rendelkezik.

VIA Chrome 400[szerkesztés]

Specifikációk: DirectX 10.1, és OpenGL 2.1 támogatással rendelkező 3D chip.

VIA Chrome 640/645[szerkesztés]

Specifikációk: DirectX 11 és OpenGL 3.2 támogatás


További információk[szerkesztés]

Commons:Category:VIA
A Wikimédia Commons tartalmaz VIA Technologies témájú médiaállományokat.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]