Netbook

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A netbook olyan kicsi (9-10 inches képernyő-átmérőjű), a notebookhoz hasonló kialakítású számítógép, melynek teljesítménye internetezésre elegendő, de nem lehet rajtuk erőforrás-igényesebb programokat (pl. modern videójátékokat futtatni). A legolcsóbb ilyen gépek körülbelül feleannyiba kerülnek, mint a legolcsóbb notebookok. Tömegük körülbelül 1-1,2 kg körül van. Maga a "netbook" szó fogalma vitatott, ugyanis egyesek szerint az alacsony ár (és teljesítmény) is a kategória jellemzője, míg mások szerint ez csak egy méretkategória, így teljesítménytől és ártól függetlenül a kisméretű notebookokat hívják így.

A hordozhatóság javítása és az ár alacsonyan tartása, valamint a hely szűkös megléte miatt, számos, a hagyományos gépekben közönséges hardvert kihagytak ezekből a számítógépekből (pl DVD olvasó/író), a merevlemez helyett esetenként (lényegesen kisebb kapacitású) flash-memória, újabban SSD meghajtó kerül beípítésre, a gép hűtése esetenként passzív (ventilátor nélküli). A mobilitás és a bővíthetőség elősegítése céljából a gépekben több (jellemzően két-három) USB-port, memóriakártya-olvasó, UTP hálózati csatlakozó és WiFi-chip van. Operációs rendszerként Linuxból és Windowsból is a kisebb gépekre tervezett verziókat javasolnak hozzájuk.

A hasonló képességű kicsi, olcsó asztali PC-k a nettopok.

Több processzorgyártó is kifejlesztett kifejezetten ilyen eszközökbe szánt, alacsony fogyasztású processzorokat, így az Intel az Atomot, az nVidia a Tegrát, a Via a Nanót.

Az elmúlt években a legtöbb notebookgyártó megjelent termékeivel ebben a piaci szegmensben.

Netbookok[szerkesztés]

Képek[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Commons:Category:Netbooks
A Wikimédia Commons tartalmaz Netbook témájú médiaállományokat.