Toshiba

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Toshiba
Típus Nyilvánosan működő részvénytársaság
Alapítva 1939
Székhely Japán Tokió, Japán
Alapító Tanaka Hisashige
Iparág Elektronika
Tulajdonos Mitsui Group
Forma kabusiki gaisa
Termékek televíziókészülékek
telefon
számítógép
fényképezőgép
Alkalmazottak száma 203 000 fő[1] (2011 márciusában)
Leányvállalatai
 • OCZ
 • Toshiba (Germany)
 • Toshiba (United Kingdom)
 • Toshiba (United States)
 • Toshiba (South Korea)
 • Toshiba (Austria)
 • Toshiba Nanoanalysis Corporation
 • Toshiba Research Europe Ltd
 • TVS REGZA
 • Toshiba Lifestyle Products & Services
 • Toshiba Tec
Tőzsde tokiói tőzsde

Toshiba (Japán)
Toshiba
Toshiba
Pozíció Japán térképén
é. sz. 35° 39′ 06″, k. h. 139° 45′ 29″Koordináták: é. sz. 35° 39′ 06″, k. h. 139° 45′ 29″
A Toshiba weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Toshiba témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Toshiba, avagy Toshiba Corporation (japánul: 株式会社東芝; Kabushiki-gaisha Tōshiba; Kabusiki-gaisa Tósiba) egy japán multinacionális vállalat-konglomerátum, székhelye Tokió, Japán.

A vállalat fő tevékenysége az infrastruktúra, fogyasztói termékek, elektronikus eszközök és részegységek, így fogyasztói elektronikai termékek, televíziók, laptopok gyártása. Az IC-gyártásban való részvétele is jelentős, a félvezetőgyártás területén az első 20 között van. 2009-ben a Toshiba volt a világ ötödik legnagyobb személyi számítógép szállítója, az amerikai Hewlett-Packard, Dell, a tajvani Acer és a kínai Lenovo után.

A Toshiba elektromos termékek, átfogó információs és kommunikációs eszközök és rendszerek, Internet-alapú megoldások és szolgáltatások, elektronikus alkatrészek és anyagok, energetikai rendszerek, ipari és szociális infrastrukturális rendszerek, és a háztartási gépek széles körű gyártója és forgalmazója.

Története[szerkesztés]

Az alapító, Tanaka Hiszasige

A cég 1939-ben alakult meg két vállalat összevonásából.

Egyik elődje, a Tanaka Hiszasige (田中 久重 (たなか ひさしげ); Hepburn: Tanaka Hisashige?; 1799. szeptember 18. – 1881. november 7.) által 1875-ben alapított Tanaka Szeiszakuso (Tanaka Gépgyár), Japán első távírógyártó cége volt. Nevét 1904-ben Sibaura Szeiszakusóra (Sibaura Gépgyár) változtatták. A 20. század kezdetén a Sibaura a nehéz elektromos berendezések egyik fő gyártójává vált.

A másik alapító vállalat a Hakunecusa 1890-ben jött létre izzók gyártására. A cég más területeken is tevékenykedett, feldolgozó és egyéb fogyasztói termékek gyártásába fogott, és 1899-ben átnevezték Tokió Denki (Tokyo Electric) névre.

A Sibaura Szeiszakuso és a Tokió Denki 1939-es egyesülésekor létrehozott új cég neve Tokió Sibaura Denki (Tokyo Shibaura Electric, 东京 芝浦 电気 ) lett, innen származik a Toshiba név, amit eleinte nem hivatalosan használtak, azonban a cég 1978-ban hivatalosan is felvette a Toshiba Corporation nevet.

A Toshiba napjainkban harminc különálló kutatólaboratóriummal és több mint 300 leányvállalattal rendelkezik. Nagyon különböző termékeket gyárt Japánban, úgymint: erőművek, nagysebességű vonatok, mobiltelefonok, televíziók, hordozható számítógépek, DVD-lejátszók és -meghajtók, merevlemezek, SSD-k valamint az elektronikus tartozékok.

Környezetvédelem[szerkesztés]

A vállalat központja Japánban
A Toshiba 2009-es eladási mutatói

A Toshiba vállalat kiemelten fontos helyen kezeli a környezettel kapcsolatos kérdéseket, a tevékenységéből fakadó környezeti károk minimalizálását. Ennek bizonyítéka, a vállalat Environmental Vision 2050 programja, mely új társadalmi szerepvállalásra ösztönöz és a környezetvédelmi problémák megoldására keres lehetőségeket.

A környezetvédelmi intézkedések közé tartozik a 2025-ig tartó, „Ültessünk 1,5 millió fát” mozgalom, világméretű erdőfejlesztési projekt.[2]

2004 januárjában a Toshiba csatlakozott az ENSZ Globális Megállapodáshoz, amely önkéntes alapon tömöríti az üzleti szféra szereplőit. Életre hívását Kofi Annan ENSZ-főtitkár kezdeményezte 1999-ben, a Világgazdasági Fórum találkozóján.

Források[szerkesztés]

 1. A Toshiba bevételei (2011. március 31.) (PDF). [2011. szeptember 27-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. szeptember 5.)
 2. A 2009-ig Japánban és hét tengerentúli országban szerveztek faültetési akciókat. A projekt keretében mindeddig már több mint 770 ezer fát ültettek el.

További információk[szerkesztés]