Okuma Corporation

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Okuma Corporation
Okuma Corporation company logo.svg
Ds1 okuma.jpg
Típus Kabusikigaisa
Alapítva 1898. január
Székhely  Japán, Aicsi prefektúra, Ógucsi
Vezetők Ieki Acusi (elnök)
Alapító Ókuma Eiicsi
Forma kabusiki gaisa
Termékek Esztergák
megmunkálóközpontok
esztera-maróközpontok
köszörűgépek
CNC-vezérlők
gyárautomatizálási termékek
Alkalmazottak száma 3812 (2020. március)
Tőzsde tokiói tőzsde

[1]
Az Okuma Corporation weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Okuma Corporation témájú médiaállományokat.

Az Okuma Corporation (オークマ株式会社; Hepburn: Ōkuma Kabushiki-gaisha?) szerszámgépgyártó, melynek székhelye Japán Aicsi prefektúrájában, Ógucsi városában található. A vállalat globális piaci részesedéssel rendelkezik a CNC szerszámgépek, így a CNC esztergák, a megmunkálóközpontok és az eszterga-maróközpontok piacán. A cég gyárautomatizálási termékeket és szervómotorokat is gyárt.[2]

Az Okuma szerepel a Tokiói Értéktőzsdén a Nikkei 225 tőzsdeindex tagjaként.[3]

Története[szerkesztés]

A vállalatot 1898-ben alapították Okuma Noodle Machine Co. néven alapították tésztagyártógépek gyártására és forgalmazására. Ókuma Eiicsi, a cég alapítója az udon gyártásának hatékonyabbá tételén munkálkodott. Egy eszterga segítségével „pálcikákat” gyártott, melyeknek fontos szerepe volt az udontészta feldarabolásában. A Japánban ekkor alkalmazott esztergák silány pontossággal rendelkeztek, ez volt az egyik legfőbb ok, amiért a vállalat szerszámgépgyártásba kezdett.[4] 1918 Eiicsi megalapította az Okuma Machinery Works Ltd. vállalatot és elkezdte forgalmazni az első esztergáját.

A vállalat termékpalettáját a kezdeti években elsősorban esztergák tették ki, azonban azóta már számos CNC szerszámgépet, így esztergákat, megmunkálóközpontokat (marókat), eszterga-maróközpontokat és köszörűgépeket is gyárt. Az Okuma kétoszlopos megmunkálóközpontjai igen népszerűek Japánban.

Technológiai fejlesztések[szerkesztés]

Egy Okuma MULTUS U3000 megmunkálóközpont a Blackstone Valley-i Lampin Corporation üzemében

A legtöbb szerszámgépgyártó külsős cégektől, így például a FANUC-tól, a Mitsubishi Electrictől, a Siemenstől vagy a Heidenhaintól szerzi be a CNC-vezérlőket. Ugyan az évek során számos szerszámgépgyártó, így többek között a Mazak, az Okuma és a Haas is kifejlesztette a saját vezérlőrendszerét, azonban az Okuma az „egyetlen forrás" filozófiája szerint a legtöbb szerszámgépgyártóval ellentétben a legtöbb hardverét szoftverét és gépalkatrészét maga fejleszti ki és szereli össze.

Az Okuma CNC-vezérlője az „Okuma Sampling Pathcontrol" (Okuma mintavételi útvonal-vezérlés) vagy röviden „OSP" nevet kapta. Ez zárt hurkú vezérlést biztosít az abszolútpozíció-rendszerén keresztül.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Okuma Corporation című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

  1. Corporate Profile. Okuma Corporation. [2015. július 12-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. március 26.)
  2. Company Snapshot. Bloomberg Businessweek. (Hozzáférés: 2015. március 26.)
  3. Components:Nikkei Stock Average. Nikkei Inc.. (Hozzáférés: 2015. március 26.)
  4. The Resilience of Corporate Japan: New Competitive Strategies and Personnel Practices. Sage Publications, 151. o. (1997). ISBN 978-1-85396-309-4 

További információk[szerkesztés]