Bridgestone

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Bridgestone Corporation
Bridgestone logo.svg
Tokyo Square Garden.jpg
Típus Nyilvánosan működő részvénytársaság
Alapítva 1931, Kurume, Fukuoka
Székhely Tokió, Kjóbasi, Japán
Vezetők Isibasi Sódzsiró (alapító)
Cuja Maszaaki (vezérigazgató) (2014)
Alapító Isibasi Sódzsiró
Iparág gumiabroncs gyártás
Forma kabusiki gaisa
Termékek gumiabroncsok
Árbevétel 29,7 milliárd USD (2007)
Alkalmazottak száma 137135 (2009. december 31-i adat)
Tőzsde tokiói tőzsde

A Bridgestone Corporation weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Bridgestone Corporation témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Bridgestone Corporation (株式会社ブリヂストン, Kabusikigaisa Buridzsiszuton) japán gumiabroncsgyártó, amit Isibasi Sódzsiró alapított 1931-ben Japánban. A Bridgestone név az isibasi japán szóból ered, aminek a jelentése kőhíd, angolul stone bridge. A Bridgestone gumigyárak világszerte 24 országban megtalálhatóak, 141 gyárat tartanak számon a 2009-es adatok alapján.

A 2009-es januári adatok alapján a Bridgestone a legnagyobb gumigyártó a piacon, megelőzve a Michelint, a Goodyeart, a Continentalt és a Pirellit.

A Bridgestone gyáraiban készülnek az eredetileg amerikai Firestone és a Dayton gumiabroncsok is.

Története[szerkesztés]

Eredete[szerkesztés]

Egy japán zokniról, a tabiról, elneveztek egy céget. Ezek után egy japán üzletember, aki a Tabi Shocks vállalat gumiabroncs gyártás ágán dolgozott, elhatározta, hogy kiszáll az üzletből, és egy teljesen új vállalkozást alapít. 1931. március 1-jén megalapította a Bridgestone gyárat, ami az ő nevéről kapta a nevét (isi = kő, angolul: stone, basi = híd, angolul: bridge).[1] A cégnek az egyik leányvállalata, a Bridgestone Tire Co. Ltd emelkedett ki, hiszen az európai és az észak-amerikai kontinens számára is gyártott gumiabroncsokat. Japánban viszont a termelés és maga a technológia is visszaesett sok területen az első napokban. Végül javuló tendenciát mutatott a gyár, számos gyártási folyamatba fogtak bele, és elérték azt, hogy az üzlet eredményes legyen nem csak a hazai, hanem a tengerentúli piacokon is.

Kihívás alatt: a II. világháború[szerkesztés]

A második világháború egész Japánt sújtotta, így a cégek profitja is jelentősen csökkent. 1945-ben egy légibombázás során a gumigyár központját elveszítette Tokióban, így az összes külföldről érkezett nyereségétől búcsút mondhatott. Azonban a Jokohamában működő gyár megúszta az esetet, így a gyártás továbbra sem ért véget, még akkor sem, amikor 46 napon át a dolgozók sztrájkoltak. Miután a háború véget ért, a Bridgestone belefogott a motorkerékpárok gyártásába is, ezen a területen nagy riválisokkal kellett szembenéznie: a Hondával, a Suzukival, illetve a Yamahával.

A technológiai innováció[szerkesztés]

A Bridgestone volt az első cég 1951-ben Japánban, mely a műselyem kábelt kezdte értékesíteni a piacokon, valamint egy ötéves projekt által egy másik Bridgestone gumigyár nyílt meg Kjóbasiban egy múzeummal együttvéve. A bevétel meghaladta a 10000000000 jent, a gyár 25 éves fennállása alkalmából ünnepet is tartottak. 1959-ben a gyár már a nejlon gumikat is értékesítette, 1960-ban létrehoztak az ilyen abroncsok számára egy külön gyárat is.

Radiál gumiabroncsok és a tengerentúli terjeszkedés[szerkesztés]

1961-ben a tulajdonos, Isibasi Sódzsiró egy igazgatási reformot valósított meg, mely magába foglalta a termékek mennyiségi és minőségi ellenőrzését, később a tevékenységet elnevezték Deming-díjnak 1968-ban.[2]

Formula–1-ben[szerkesztés]

A Bridgestone 1976 óta gyártott gumiabroncsokat Formula–1-es autók számára. 121 győzelmével a második legsikeresebb beszállító ebben a sportágban. A Michelin kiszállása után 2007-től 2010-ig egyedüli gumibeszállító volt a királykategóriában. A 2011-es szezonban a Pirelli vette át a helyét, a Bridgestone pedig végleg búcsút intett ennek az autóversenynek.

Magyarországon[szerkesztés]

2008 áprilisában kezdte meg a személyautó-abroncsok tömeggyártását a tatabányai gyár. A teljesen automatizált üzemben a japán cég új technológiájával a teljes üzem beindulása után akár napi 8000 nagy- méretű (20") és teljesítményű (UHP) személy-, terepjáró- abroncsot gyárthat. 2012-ben az anyacég további fejlesztéseket eszközölt, ezzel a gyárban 2017-re napi 14000 gumigyártására lesz lehetőség.

Források[szerkesztés]

  1. Takahashi, Kosuke. „Japan on the brink of a new era”, Asia Times, 2009. augusztus 29.. [2009. október 2-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés ideje: 2009. augusztus 31.) 
  2. http://www.juse.or.jp/e/deming/10_prizelist.html#01 Archiválva 2014. június 22-i dátummal a Wayback Machine-ben 2006 Deming Prize List

További információk[szerkesztés]