Heidenhain

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Dr. Johannes Heidenhain GmbH
Típus üzleti vállalkozás
Alapítva 1948
Székhely Traunreut, Németország
Forma Gesellschaft mit beschränkter Haftung
Termékek mechatronikai mérőrendszerek
Alkalmazottak száma 7000
Leányvállalatai Heidenhain

A Dr. Johannes Heidenhain GmbH weboldala
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Dr. Johannes Heidenhain GmbH témájú médiaállományokat.

A felső-bajorországi Traunreutban működő Dr. Johannes Heidenhain GmbH a mechatronikai mérőrendszerek német gyártója. Az út- és szögelfordulásmérők, forgóadók, mérőtapintók mellett helyzetkijelzőket, CNC vezérlőket, munkadarab- és szerszámbemérő tapintókat is fejleszt és gyárt. Termékeit automatizált gépekben és berendezésekben, elsősorban szerszámgépekben és a mikroelektronikai ipar gyártóberendezéseiben használják.

A cég története[szerkesztés]

ROD 420

A cég elődjét, egy fémmarató vállalkozást - amely akkoriban a sablonok, a cég- és típustáblák mellett osztásskálákat is gyártott - Wilhelm Heidenhain alapította 1889-ben Berlinben. A Heidenhain-nél 1928-ban fejlesztették ki a Metallur eljárást, amit szabadalmaztattak. Ez az ólomszulfidos másoló eljárás először tette lehetővé, hogy egy mesterosztást egy fém felületre pontosan átmásoljanak és ezt az iparban hasznosítsák. 1932-ben elhunyt a cégtulajdonos Wilhelm Heidenhain és ekkor fia, Dr. Johannes Heidenhain – aki már 1929 óta résztulajdonos volt – vette át a cég irányítását. A Heidenhain 1936-ban ± 15 µm pontosságú útmérő léceket, 1943-ban ± 3 szögmásodperc pontosságú osztástárcsákat gyártott. Jelenleg a Heidenhain ± 0,5 µm pontosságú útmérőket is gyárt.

A második világháború után 1948-ban alapította Traunreutban a névadó a Dr. Johannes Heidenhain GmbH közvetlen elődjét. A Diadur eljárás feltalálása tette lehetővé, hogy igen finom króm struktúrákat tetszőleges hordozóra, például üvegre felvigyenek. Ezt használta a Heidenhain az árat is mutató mérlegskálák és más feliratos tárcsák előállításához. A Diadur eljárás 1950. február 28-án kapta meg a szabadalmi oltalmat. 1952-ben a Diadur eljárásra alapozva vette fel a cég a gyártási programjába az optikai pozíciómérő rendszereket. 1961-ben jelentek meg az első fotoelektromos elven működő út- és szögelfordulásmérők. Hagyományos szerszámgépekre 1968 óta szerelhetők fel Heidenhain számjegyes helyzetkijelzők.

A cég jövőjének biztosítása érdekében az 1960-as évek végén a cég 90%-ának tulajdonosa egy alapítvány lett. A fennmaradó 10% családi tulajdonban maradt.

1976-ban fejlesztették ki az első Heidenhain CNC vezérlőt. 1987-ben kezdték meg az interferenciális mérési elven működő útmérők sorozatgyártását, melyek egy nanométeres mérési lépéseket is lehetővé tesznek. 1995-ben jelent meg az abszolút pozícióinformációk nagysebességű továbbítására szolgáló EnDat kétirányú soros interfész. A digitális hajtásszabályzás, az előtoló- és a főmotorok 1996-tól bővítik a termékválasztékot.

2007-től megjelennek az FS (Functional Safety = funkcionális biztonság) megjelölésű mérőrendszerek a hangsúlyozottan biztonságos alkalmazások számára.

A Heidenhain 2010-ben a világ több mint 50 országában képviselteti magát, többnyire saját leányvállalataival. Világszerte kb. 7000 fő dolgozik a cégcsoport vállalatainál, ebből kb. 2500 a németországi Traunreutban. 2009 végéig több mint 8 millió forgóadót és szögelfordulásmérőt, több mint 4,5 millió útmérőt, kb. 450 ezer helyzetkijelzőt és kb. 220 ezer CNC vezérlőt gyártott a Heidenhain.

Külső hivatkozások[szerkesztés]