Nissan

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Nissan
Nissan logo.svg
Típus Részvénytársaság
Alapítva 1930-as évek
Székhely Jokohama, Japán
Alapító
  • Yoshisuke Aikawa
  • Den Kenjirō
  • William R. Gorham
Iparág járműipar
Tulajdonos Renault–Nissan Alliance
Forma kabusikigaisa
Termékek személyautók, haszongépjárművek, autóbuszok
Alkalmazottak száma 159 800 (2005)
Leányvállalatai
  • Jatco
  • Nissan Motor Car Carrier
  • Infiniti
  • Calsonic Kansei
  • Renault Nissan Automotive India Private Limited
  • Nissan z 24 jarvari 1986
  • Nissan (United States)
Tőzsde
A Nissan weboldala
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Nissan témájú médiaállományokat.

A Nissan Motor Co., Ltd egy japán autógyár.

Története[szerkesztés]

A Nissan Motor Co., Ltd pályafutása a múlt század 30'-as éveinek elején kezdődött el, amikor Japánban megalakult a Jidosha-Seido Ltd, amely Datsun néven kezdett el autókat készíteni. 1934-ben a Nikon Sangyo Co. kizárólagos tulajdont szerzett a cégben, ekkor a cég neve Nissan Motor Co lett, rá egy év múlva, 1935-ben Jokohamában beindult az autógyártás. Ekkor már a személyautók mellett haszongépjárműveket, autóbuszokat is készítettek, de továbbra is Datsun néven. A második világháború alatt a katonai igények kielégítésére a termelés felfutott. Elérte az évi 20 ezer darabot.

Datsun 240Z

A háború után 1947-ben indult újra a gyártás, még mindig Datsun néven.

A háború tapasztalata segítette a céget, hogy 1951-ben megalkossa az azóta is világhírű modelljét, a Patrolt. 1959-ben lépett színre a Datsun Bluebird, amely azonnal nemzetközi sikert hozott. Rá pár évre már a Amerikában is megnyitották a képviseletet. Ezzel párhuzamosan megindul az európai értékesítés is, amely után a cég kezdi magát bebetonozni Európába. Fuzionált a Prince Motor Company-val, és már közösen ismét olyan sikeres modelleket hoztak létre, mint a Skyline és a Gloria.

Nissan gyárak a világon

1969-ben megépítik a Z240-es modellt, majd pár évre rá a sikeres Sunny-t, amely a nagy olajválság idején az alacsony fogyasztásával aratott sikert. 1980-ban a barcelonai Motor Iberica S.A.-ban jut részesedéshez, majd Tennessee-ben létrejön a Nissan Motor Manufacturing Corporation USA.

Nissan Patrol

1983-ban az Iberica S.A.-nál megindul a Patrol gyártása, majd az export járműveket is Nissan néven kezdik el értékesíteni.

1984-ben az angliai Sunderland-ben megalakul a Nissan Manufactoring UK. Ltd. melynek futószalagjáról két év múlva legördül az első Bluebirds. Két év múlva megalakul a Nissan Európai Technikai Központ is.

Európában hatalmas fejlődés következett be az 1990-es években. Megkezdődik a Micra, az Almera és a Primera gyártása és exportja a világ minden tájára. Még Japánba is exportálnak autókat.

1999-ben a cég szövetséget kötött a francia Renault-val, ezzel létrejött a világ 4. legnagyobb autóipari csoportja. A veszteséges Nissan nyereségessé vált és képes lett több új modellt bevezetni a piacra.

Modelljei[szerkesztés]

Nissan Juke

Európa[szerkesztés]

Japán[szerkesztés]

Amerika[szerkesztés]

Kína[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Nissan témájú médiaállományokat.