Nikon

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Nikon Corporation
Nikon Logo.svg
Nikon WestBuilding.jpg
Típus Részvénytársaság, Nyílt
Alapítva 1917. július 25. Tokió, Japán
Székhely Sinagava, Tokió, Japán
Vezetők Kimura Makoto,
Usida Kazuo
Iparág Optika, elektronika
Forma kabusiki gaisa
Termékek Optikai eszközök, fényképezőgépek, távcsövek, mikroszkópok
Árbevétel 519 milliárd japán jen (2020)
Alkalmazottak száma 20,190 fő (2020.03.31.)
Leányvállalatai
  • Nikon UK
  • Nikon (United States)
Tőzsde tokiói tőzsde

A Nikon Corporation weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Nikon Corporation témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Nikon Corporation (株式会社ニコン, Kabusiki-kaisa Nikon), ismertebb nevén Nikon vagy Nikon Corp., tokiói székhelyű multinacionális vállalat, mely optikai és képalkotó eszközök, fényképezőgépek gyártására specializálódott. Többek közt fényképezőgépeket, távcsöveket, mikroszkópokat és optikai mérőeszközöket gyárt, valamint a NASA-nak is fejlesztett készülékeket.

Legismertebb termékei a Nikkor objektívek (F- és Z-bajonettes, valamint nagy formátumú fényképezőgépekhez, fotónagyítókhoz, és egyéb felhasználásra), a Nikon F-sorozatú tükörreflexes filmes gépek, a Nikon D-sorozatú digitális tükörreflexes gépek, a Nikon Z-sorozatú digitális tükör nélküli fényképezőgépek, a Coolpix digitális kompakt fényképezők, és a Nikonos vízalatti filmes fényképezők.

A Mitsubishi Csoport tagja. Fő konkurense a Canon.

Története[szerkesztés]

A céget 1917-ben három vezető gyártó összeolvadásával alapították "Nippon Kógaku Kógjó Kabusikigaisa" (Japán Optikaipari Vállalat) néven.

1932-ben bevezetik a Nikkor márkanevet az objektíveiknek.

A második világháború alatt a vállalat gyárainak száma 9-re, dolgozóinak száma 23.000-re nőtt, miközben távcsövekkel, lencsékkel és periszkópokkal látta el a japán hadsereget. A háború után a cég visszatért civil polgári termékvonalához, immáron egyetlen gyárüzemmel.

1948-ban megjelent az első Nikon márkájú fényképezőgép, a Nikon I.

A Nikkor objektívek népszerűsítése az amerikai fotóriporter David Douglas Duncan közreműködésével történt. Duncan a koreai háború kezdetekor Tokióban dolgozott, mikor is megismerkedett a fiatal japán fotóssal, Miki Dzsunnal, aki megismertette őt a japán márkával. 1950 júliusától 1951 januárjáig Duncan tudósított a koreai háborúról, Nikkor objektívekkel szerelt Leica fényképezőivel. Magas kontrasztú, pengeéles képei bejárták a világot, melyek több professzionális fotográfus figyelmét is felkeltették.

1959-ben piacra dobják az első tükörreflexes (SLR) gépüket, a Nikon F-et.

A vállalat 1988-ban a fényképezői neve után felvette a ma is használatos Nikon Corporation címet.

Kapcsolat a Canon-nal[szerkesztés]

A két cég együttműködése a második világháború előtt kezdődött.

Mivel az akkor még szárnyait bontogató Canon (akkori Szeiki-Kógaku) még nem fejlesztett optikákat, csak fényképezőgépet, első modelljeikhez a "Nippon Kógaku Kógjó K.K."-tól (a Nikon jogelődjétől) kért segítséget. Így az első Canon modellek Nikkor objektívekkel lettek szerelve.

Az együttműködés első gyümölcse az 1935–1936-os évek fordulóján bemutatott Seiki-Kogaku „Hansa Canon” gép volt, melynek utolsó, negyedik változata 1940-ben került piacra. Az együttműködés második és egyben utolsó modellje az 1946-ban megjelent Seiki-Kogaku Canon J (Junior) II volt.

Napjainkban a két gyártó egymás legnagyobb konkurense.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Nikon című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Commons:Category:Nikon
A Wikimédia Commons tartalmaz Nikon témájú médiaállományokat.