Digital Equipment Corporation

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Digital Equipment Corporation
Digital 556-flattened4.svg
Maynard MA Clock Tower Place.jpg
Jelmondat Becsület és tisztelet az ügyfeleknek és az alkalmazottaknak.
Típus üzleti vállalkozás
Alapítva 1957
Megszűnt 1998
Jogutód Hewlett-Packard
Compaq
Székhely Maynard, Massachusetts, Amerikai egyesült államok
Vezetők Ken Olsen (alapító, elnök, és vezérigazgató)
Harlan Anderson (társalapító)
C. Gordon Bell (VP Engineering, 1972-1983)
Iparág Számítógép ipar
Forma részvénytársaság
Termékek PDP miniszámítógépek
VAX miniszámítógépek
Alpha szerverek és munkaállomások
DECnet
VT100 terminál
StrongARM mikroprocesszorok
Digital Linear Tape
Alkalmazottak száma több, mint 140,000 (1987)
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Digital Equipment Corporation témájú médiaállományokat.

A Digital Equipment Corporation, más néven DEC[1] vagy szintén használatos márkajelzéssel Digital egyike volt a számítógépipar főbb amerikai cégeinek az 1960-as évektől egészen az 1990-es évekig. A számítógépes rendszerek vezető gyártója volt, beleértve a számítógépeket, szoftvert, perifériákat. Övék volt eladási értelemben a legsikeresebb miniszámítógép a PDP és az utód VAX termékvonal a VAX–11 termékcsaláddal.

1957-től 1992-ig a központjuk egy volt gyapjúmalom Clock Tower Place-ban, Maynard, Massachusetts-ben. A DEC-et 1998 júniusában felvásárolta a Compaq, amely aztán 2002 májusában egyesült a Hewlett-Packarddal. A DEC némely részét, nevezetesen a fordítóprogram-üzletágat és a Hudson, Massachusetts Intézetet eladták az Intelnek.

Digital Equipment Corporation nem összekeverendő a kapcsolatban nem álló Digital Research, Inc-csel vagy a Western Digitallal, habár ez utóbbi gyártotta az LSI-11 chipseteket, melyet a DEC alsó kategóriás PDP-11/03 számítógépeiben is használtak.


Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  1. "DEC used by Digital itself:" PDP11 Processor Handbook (1973): page 8, "DEC, PDP, UNIBUS are registered trademarks of Digital Equipment Corporation;" page 1-4, "Digital Equipment Corporation (DEC) designs and manufactures many of the peripheral devices offered with PDP-11's. As a designer and manufacturer of peripherals, DEC can offer extremely reliable equipment... The LA30 DECwriter, a totally DEC-designed and built teleprinter, can serve as an alternative to the Teletype."

Fordítás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Digital Equipment Corporation című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.