Ugrás a tartalomhoz

Digital Equipment Corporation

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Digital Equipment Corporation
Típus
 • üzleti vállalkozás
 • vállalkozás
 • technológiai vállalat
Alapítva1957
Megszűnt1998
JogutódCompaq
SzékhelyMaynard
Alapító
 • Ken Olsen
 • Harlan Anderson
Iparáginformációs technológia
Formarészvénytársaság
Termékekszámítógép
A Digital Equipment Corporation weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Digital Equipment Corporation témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Digital Equipment Corporation, röviden DEC,[1] cég egyike volt a informatikai szegmens lejelentősebb egyesült államokbeli cégeinek az 1960-as évektől egészen az 1990-es évekig. A cég használta a Digital védett márkanevet is, amely a logóján is megjelenik.

A cég a története során számos különböző terméket gyártott (számítógépeket, szoftvereket, perifériákat), viszont elsősorban a 60-as években indult mini-számítógépes termékvonala volt sikeres. A PDP (Programmed Data Processor) néven gyártott miniszámítógép sorozata, amelyből az eladási számok alapján a PDP–8 és a PDP–11 modellek voltak a legsikeresebbek. A 70-es évek közepétől a VAX termékvonallal – amely a PDP utódja volt –, illetve a VAX–11 gépcsaláddal a cég hasonlóan sikeres tudott maradni. A gépeket egészen 1988-ig gyártották.[2]

Az 1980-as évek második felétől kezdődően a mikroszámítógépek rohamos fejlődésével, a DEC által is gyártott miniszámítógépek kezdték elveszíteni a jelentőségüket, amely a céget nehéz helyzetbe hozta.

Története[szerkesztés]

A céget 1957-ben alapította Ken Olsen és Harlan Anderson. A székhelyük egészen 1992-ig a Massachusetts-i Maynard városban, egy korábbi gyapjúmalom épületében volt. A vállalat a kezdetben a számítógépes piac alsóbb szegmensében jelent meg, és eleinte nem számítógépeket gyártott, hanem perifériákat. Ezzel a stratégiával elérték, hogy potenciális versenytársaik mellett is tudjanak előrelépni. Az első termékvonaluk egy „Digital Laboratory Module” termékkel indult, amik nyomtatott áramköri lapok voltak különböző elektronikai komponensekkel és germánium tranzisztorokkal.[3] Ezek a modulok alumínium tokozásba kerültek,[4] majd az egységeket egy nagyobb csoportba összeépítve (egy ún. rack szekrényben vagy akár asztali kivitelben) értékesítették.[5] Ezekre a rendszerekre nagy igény mutatkozott más számítógépes cégek részéről, akik ezekből tesztberendezéseket építettek saját gyártósoraikhoz. A DEC három különböző típust forgalmazott, amelyek 5 MHz (1957), 500 kHz (1959), or 10 MHz (1960) órajelen voltak futtathatóak.

Felvásárlása[szerkesztés]

A céget 1992-ben felvásárolta a Compaq, amely aztán 2002-ben egyesült a Hewlett-Packarddal. A Digital Semiconductor (gyártóüzem) az Intel-hez került.

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. "DEC used by Digital itself:" PDP11 Processor Handbook (1973): page 8, "DEC, PDP, UNIBUS are registered trademarks of Digital Equipment Corporation;" page 1-4, "Digital Equipment Corporation (DEC) designs and manufactures many of the peripheral devices offered with PDP-11's. As a designer and manufacturer of peripherals, DEC can offer extremely reliable equipment... The LA30 DECwriter, a totally DEC-designed and built teleprinter, can serve as an alternative to the Teletype."
 2. Digital Equipment Corporation: Nineteen Fifty-Seven to the Present (angol nyelven). (Hozzáférés: 2021. február 1.)
 3. Richard Best, Russell Doane and John McNamara, "Digital Modules, The Basis for Computers", Computer Engineering, A DEC view of hardware systems design, Digital Press, 1978
 4. "DEC Laboratory Module – FLIP-FLOP 201", Computer History Museum
 5. DEC Building Block Logic, Second Ed., Digital Equipment Corporation, Nov. 1960; 48 pages.

Fordítás[szerkesztés]

 • Ez a szócikk részben vagy egészben a Digital Equipment Corporation című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.