Periféria (hardver)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

A periféria olyan számítógépes hardver, mellyel egy gazdaszámítógép képességeit lehet bővíteni. A fogalom szűkebb értelemben használva azon eszközökre értendő, amelyek opcionális természetűek, szemben azokkal, melyekre vagy minden esetben igény van, vagy elengedhetetlen fogalmi alapkövetelmény jelenlétük.

A fogalmat eredetileg azokra az eszközökre alkalmazták, melyek külsőleg csatlakoztak a gazdagéphez, jellemzően egy számítógépes buszon keresztül, mint például az USB. Tipikus példa a joystick, a nyomtató és a lapolvasó. Manapság ezeket külső perifériának nevezik. Az olyan eszköz, mint például a monitor és a lemezmeghajtó, azért nem számít perifériának, mert valójában nem opcionálisak, a videodigitalizáló kártya pedig azért nem, mert belső eszköz.

Az eszközök, perifériák működtetéséhez a számítógépnek speciális, úgynevezett eszközmeghajtó (driver) programra van szüksége, amely biztosítja az eszköz operációs rendszerhez való illesztését, ezen keresztül a lehetőségeknek megfelelően szabványos kezelését.

Perifériák listája[szerkesztés]

Források[szerkesztés]